Измамници "трият" лоша кредитна история

Оферти за услугата се въртят из мрежата като "топ" обяви
Обновена: 6 ное 2020 16:06 | 6 ное 2020 12:07, Валерия Белчевска
9
Измамници "трият" лоша кредитна история
Снимка: БГНЕС

Услуга "заличаване на лоша кредитна история" или "заличаване на лошо ЦКР" предлагат измамници из нета чрез обяви. Офертата звучи доста примамливо за длъжници, които от дълги години не могат да се справят с плащанията си по теглени заеми и кредитното им минало на хартия изглежда доста зле.

Обявите са атрактивни и за бивши длъжници, чиито следващи намерения и ходове биват спъвани заради стари задължения, тъй като кредитната им история се пази 5 години след изплащане на конкретното задължение.

Лош имидж в Централния кредитен регистър се гради изключително бързо. Дори само един минимален кредит, който не е изплащан навреме или пък стои в категория "необслужван", стига, за да почерни кредитното досие. Попадайки в този списък с лоши длъжници, до който има достъп всяка една банкова или небанкова институция, предлагаща кредити, няма лесно измъкване, пише "Марица".

Този капан, в който попадат хората с един или няколко заема, отвори нишата за измамна схема, която предлага като в приказка измъкване "по терлици".

Няколко сайта ​направо преливат от подобни обяви. По много от коментарите става ясно, че опарените не са един или двама. Схемата е ясна. Човек с няколко кредита изпада в тотална безизходица. Притиснат до стената, започва да търси всевъзможни варианти. Като светлина в тунела идва надеждата, че лошото кредитно минало може да се изпари срещу определена сума. Измамникът комуникира чрез създадена за целта електронна поща, в повечето случаи непроследима. Уверява клиента, че има вътрешен човек, който ще влезе в системата, ще изтрие негативната информация и така той ще може да започне на чисто. Но заявява, че се плаща авансово, тъй като вътрешният човек рискувал много. Следва и обещание, че след извършването на операцията на клиента ще бъде изпратена актуална справка за актуалното състояние на кредитното му досие в Централния кредитен регистър.

Ако жертвата се съгласи, следва уговорка как да стане плащането. Измамникът прибира парите и след това вече нито отговаря на имейлите, нито на телефона си, ако въобще е предоставил такъв.

Наглостта на шмекерите стига дотам, че те са сложили различни тарифи на услугата според бързината на извършването. Така в една от обявите спешното "заличаване" на ЦКР струва 840 лв. и става в рамките на 2 дни, експресното се предлага за 420 лв. за седмица. Ако ​клиентът не бърза, предлага му се и услуга за две седмици на стойност 210 лв.

Куриозно е, че една от измамните оферти в нета за заличаване на ЦКР стига до бомбастичните 20 000 лв. Повечето обяви имат средно между 3000 и 5000 четения, някои подминават 10 000. Много от предложенията попадат в категории "VIP", "Super" или "Тop" - заплатена услуга, чрез която е винаги на първа позиция и вади очите на търсещите спасение длъжници.

Специалистите в сферата обаче са категорични, че подобна услуга няма как да бъде извършена и че става въпрос за 100-процентова измама.


9
Още от САЩ
Какви фалшиви твърдения разпространи Тръмп за изборите и каква е истината?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
нямат свършване преди 3 седмици
наивниците
7
2
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 седмици
Саламът е божествена храна... Защото само БОГ знае какво има в него!
6
2
 
11
 
! Отговори
Пацо Хасан преди 3 седмици
Яко далавера бате!
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Булбанк ли беше банката, която открадна от Мартин Петров 3 милиона и ги даде на Черепа в брой?
ДСК банка ли беше банката, която раздава милион за секретарката на Бойко?
Ако имате пари бих ви препоръчал да не ги държите в тези банки
4
1
 
19
 
! Отговори
x преди 3 седмици
Докато има шарани, ще има и измамници. Докато свят светува.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мхм. А дали е измама, че срещу определен процент, може да изтеглиш и половин милион, без да имаш нищо насреща
2
7
 
4
 
! Отговори
Chico asen преди 3 седмици
Stiga qshte Marsha. Sprete da izbivate jivotni za tva ste bolni ot COVIT19.tapi i bezmozachni i s debeli zadnici. Mesoto na dneshno vreme e bolno.
1
8
 
6
 
! Отговори
Chico asen преди 3 седмици
Stiga qshte Marsha. Sprete da izbivate jivotni za tva ste bolni ot COVIT19.tapi i bezmozachni i s debeli zadnici. Mesoto na dneshno vreme e bolno.