Полицаи откриха огън по тълпа в Мианмар, убиха двама

Активисти призоваха за още протести срещу преврата
13 мар 2021 09:37,
20
Полицаи откриха огън по тълпа в Мианмар, убиха двама
Снимка: БГНЕС

Най-малко двама човека бяха убити при полицейска стрелба в Мианмар тази нощ, след като активисти призоваха за още протести срещу преврата, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Призивите за протести бяха отправени в момент, когато лидерите на САЩ, Австралия, Индия и Япония обещаха да работят заедно за възстановяване на демокрацията в Мианмар, където насилието се увеличава, след като властите предприемат сурови мерки срещу демонстрациите и гражданското неподчинение.

Съобщено беше за двама загинали демонстранти в мианманската търговска столица Янгон. Според медийни информации полицията е открила огън по тълпа, събрала се пред полицейски участък, за да настоява за освобождаването на арестувани хора.

В социалните медии бяха разпространени призиви за улични демонстрации срещу хунтата, с които да се отбележи годишнината от убийството на студент от силите за сигурност през 1988 г., предизвикало значителни протести срещу военното правителство и довело до издигането на Аун Сан Су Чжи като икона на демокрацията.

Су Чжи беше държана под домашен арест почти 20 години. През 2008 г. тя беше освободена, след като армията започна демократични реформи, а нейната Национална лига за демокрация спечели изборите през 2015 г. и отново през ноември миналата година.

На 1 февруари тази година военните свалиха нейното правителство и я задържаха наред с много други политици от нейното управление, заявявайки, че е имало измами на изборите през ноември. Оттогава при протестите в Мианмар са убити над 70 човека според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 3 години
ако ,,отровното трио,, не беше провалило протестите и тук щеше да стане така!
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може улицата да диктува политиката в една държаватова се отнася и за нашия Радев
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ убиха повече и ще съдят 350 престъпника.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Превратът беше спасение, а тези не са протестъри, а платените клоуни на Сорос. Аун е марионетка на Ротшилд и Ватикана. Ако не бяха я бутнали щеше да вкара страната в изкуствена криза и да предизвика инфлация. Не се подлъгвайте по сладкото и лице. Тя работи за дявола.
13
2
 
9
 
! Отговори
ПЕТЪР КУРДОВ преди 3 години
Mалки деца тийнове...незнаете нищо за история и минало.. МИНААМР (БИРМА) беше 350 годиин част от Британския Радж...В МИАНМАР СЛЕД 1945 Г. след 2 св.война === куриозното и голямата истина е че И САЩ И СССР = НЯМАХА ВЛИЯНИЕ = И ТОГАВА , И СЕГА !!..ТАМ СЕ БИЕХА, и И ДО ДНЕС СЕ БИЯТ = КИТАЙ И БРИТАНИЯ !!НЯМА САЩ И РУСИЯ В БИРМА...ТЕ НЯМАТ ВЛИЯНИЕ ТУКА .
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова е комунистите или армията при преврат са просто престъпници с държавни облекла. Нищо по различно. Оставиш ли ги обаче...отиваш на мегдана за едни 50г.
11
5
 
8
 
! Отговори
Фейк Нюз преди 3 години
Фалшивите новини си бутат аджендата ,че в Мианмар лошите военни завзели властта след измама по времето на изборите със същите машини с които станаха измами на изборите в Сащ , Венецуела и т.н. а именно Доминиън/Смарматик . Същите Смартматик са избрани и А машините по изборите у нас . Медиите мълчат обаче ,че Мианмар е бермудският триъгълник за наркотици , оръжия , трафик на хора и т.н. ама не бе лошите военни били виновни ,че Мианмар е с гнили политици !
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Военните свалиха американските марионетки и сега ще назначат дата за избори. Нека народа си избере правителство, не САЩ. А демократите нека си реват.
9
3
 
10
 
! Отговори
Зоолог преди 3 години
Русофобията е зоологическо заболяване. Русофоба е на нивото на животнo, както живoтното се управлява от инстиккти без разум, така и русофобите се управляват от русофобията си - във всичко вижда повод да плюе русия, дори когато изобщо не става дума за Русия, дори когато става дума за Мианмар.
8
1
 
1
 
! Отговори
уи уонт демокраси преди 3 години
Уи уонт ауъ димокраси бак! Това на мианмарски език ли е? Какво означава? Мното добре е напечатан плаката.
7
1
 
2
 
! Отговори
Проверено преди 3 години
И тука убиват неудобни чрез т.нар. тихи убийства чрез психотроника, такива оръжия имат ДАНС, МВР, МО и мутри близки до Борисов!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ полицаите убиха много повече протестиращи.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашизма и диктатурата отново са на мода
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом Фащ са там е ясна работата
3
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Жалко за хората, каквито и да са били са имали повече топки от нашите дисиденти ала комунистът плевнелиев, дисидентствал с лозунг в подкрепа на управляващата бкп.
2
3
 
13
 
! Отговори
Едно и също е преди 3 години
Те понеже в САЩ не убиват демонстранти !
1
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Действията на бирманската армия са съвсем демократични!!!