Ограниченията за влизане в Гърция в сила до 5 април

Какви са изискванията на съседите към пътуващите?
Обновена: 21 мар 2021 15:55 | 21 мар 2021 15:55, Веселина Йорданова
4
Ограниченията за влизане в Гърция в сила до 5 април
Снимка: БГНЕС

Всички действащи досега ограничения за влизане на гръцка територията остават в сила до 6.00 на 5 април 2021, съобщи посолството ни в Атина. До тази дата пристигащите в Гърция, независимо от вида транспорт (въздушен, сухоземен или морски), подлежат на задължителна 7-дневна карантина. Изолацията може да бъде прекъсната единствено в случай, че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни, съобщиха от Министерството на външните работи.

От министерството припомнят, че при влизане в страната се изисква и представянето на негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от пристигането. При неговата липса, гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. Освен това всеки гражданин, без изключение, вкл. шофьорите на камиони, следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr /#/">https://travel.gov.gr /#/ .

Там подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания. Компаниите, които извършват пътнически превози (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

От министерството обръщат внимание, че гражданите, които пътуват поради крайно належащ професионален ангажимент и веднага след това напускат страната, не могат да влязат отново в Гърция до 5 април Изключение правят гръцки граждани, притежатели на разрешителни за пребиваване; хора с постоянно местожителство в Гърция; притежатели на емигрантски статут. Всички те попълват специален формуляр на електронния адрес https://travel.gov.gr

С продължаването на мерките обаче отпада ограничението за кацане на самолети, които пристигат от Турция.
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg embassbg@otenet.gr consular.athens@mfa.bg Consulate.Thessaloniki@mfa.bg


4
Още по темата: Гърция
Още от Водещи мобилна
Китай, Русия и Индия произвеждат ваксини, но защо имунизацията там се бави?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Затворете трафика за Гърция през България!Да не ни се правят на големи.
3
2
 
5
 
! Отговори
АНГЕЛ МУНЧЕВ преди 3 седмици
АЗ ЩИ СА ПРИВЪРНА В МОТ МЕН
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нека се радват на доброто си здраве.
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тея са в локдаун от 5 месеца, а болните им нарастват неспирно. Това са думи на Циципрас!