5% ДДС за лекарствата от Позитивния списък иска МЗ

Това ще позволи да се платят медикаменти за 300 млн. лв. повече
4
5% ДДС за лекарствата от Позитивния списък иска МЗ
Снимка: БГНЕС

Министерство на здравеопазването предлага намаляване на ставката на ДДС на 5% за всички лекарствени продукти, които са включени в Позитивния лекарствен списък.

Това са лекарства за домашно и болнично лечение, заплащани с бюджета на НЗОК или МЗ. Според евродиректива диференцираната ставка за лекарства не може да бъде по-ниска от 5%.

Намаляването на данъка за лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък, ще позволи на НЗОК и МЗ да увеличат значително броя и вида на лекарствата, които се закупуват с публични средства. Така например, ако годишните разходи на МЗ и НЗОК за лекарства са 2 милиарда лева, намаляването на ставката от 20 на 5 процента ще позволи да се платят допълнително лекарства на обща стойност с 300 милиона лева повече.

Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за лекарства, а се връщат в държавния бюджет под формата на ДДС.

България е сред страните с най-високо доплащане на медицинската помощ и основен дял в него има доплащането за лекарства. Само пациентите с ограничен брой заболявания у нас получават напълно безплатни лекарства за основното си заболяване. Всички останали заплащат почти изцяло стойността на лечението си. Подпомагането за тях от страна на НЗОК и МЗ е минимално или липсва.

Намаляването на ставката на ДДС от 20 на 5% за лекарствата от Позитивния лекарствен списък ще позволи да се увеличи броят и вида на лекарства, които се предлагат безплатно или с намаление, което ще намали доплащането от болните, мотивират се от ведомството.

Диференцираната ставка на ДДС върху лекарствата не е новост за страната. При създаването на НЗОК преди 20 години, имаше нулева ставка на ДДС върху лекарствата, заплащани с бюджета на касата.

Становището на Министерството на здравеопазването е прието и изпратено до Постоянната комисията по здравеопазване при 46-то Народно събрание във връзка с постъпил Законопроект за допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, внесен от народния представител Корнелия Нинова и група народни представители на 30.07.2021 година.


4
Още от Ако щете - вярвайте
Как едно момиче свали 45 килограма: Историята на Тифани Елизабет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 4 седмици
Като влезе ДДС в бюджета вече не може да се използват средствата за лекарства / НЗОК не разполага с бюджетни пари /!
3
1
 
2
 
! Отговори
Несъгласен преди 4 седмици
В никакъв случай не намаляйте ДДС-то на лекарствата. Като намалиха ДДС-то на детските стоки да не би да поевтиняха детските стоки. Единствено магазините имат по- голяма печалба. Цената за крайния потребител остана същата.
2
0
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 4 седмици
Като е такава директивата защо в Испания ДДС-то на лекарствата е 4%, Люксембург 3%, Франция 2,1%, Малта и Швеция 0%? Тъпите мисирки пак преписват лъжи без да се замислят.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Популиски ходове. Какво значение има дали държавата плаща ДДС, като това ДДС пак ще отиде в държавата. ДДС-то има значение за обикновения купувач, не за лекарства плащани от НЗОК.