Facebook става Meta: Кои са другите компании, сменили името си?

Зукърбърг: Съществуващата марка не може да представи всичко
29 окт 2021 10:51, Нели Христова
32
Facebook става Meta: Кои са другите компании, сменили името си?
Снимка: БГНЕС

Facebook приключи проблемната си седмица със съобщение - Facebook Inc., собственик на социалната мрежа, както и на Instagram, WhatsApp и други приложения, променя името си на Meta Platforms.

Както заяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг в своя блог, съществуващата марка "не може да представи всичко, което правим днес, да не говорим за бъдещето", и трябва да се промени.

Докато се подготвяме за тази промяна на името, ето един поглед към други компании, претърпели ребрандиране в близкото минало. Обзорът прави „Firstpost“.

Google на Alphabet

През 2015 г. гигантът в областта на интернет търсенето, чиято стойност по това време надхвърляше 400 млрд. долара, обяви, че променя името си на Alphabet - технологичен конгломерат.

Лари Пейдж, бившият главен изпълнителен директор, обяснявайки този ход, заяви: "Alphabet е най-вече съвкупност от компании."

Още по темата
Той обясни още, че новата структура ще помогне на компанията да възприеме дългосрочна перспектива и да подобри "прозрачността и надзора" на своите действия.

Dunkin Donuts вече е само Dunkin'

В Съединените щати Dunkin' Donuts е институция от 1950 г. насам. През септември 2018 г. обаче американската компания премахна "Donuts" от името и логото си. Главният изпълнителен директор на Dunkin' Brands заяви, че промяната в хранителните навици е довела до промяната.

За тези, които се чудят дали компанията все още предлага понички - те са в менюто и веригата продава милиарди от тях всяка година.

Burbn стана Instagram

Първоначално основателите на Instagram Кевин Систром и Майк Кригер нарекоха приложението за споделяне на снимки Burbn с акцент върху споделянето на местоположението, печеленето на точки по време на чекиране и споделянето на снимки след събития за потребителите на iPhone. Приложението обаче се провали поради няколко сложни функции. След това то беше коригирано и накрая се прероди като Instagram с акцент върху аспекта на споделянето на снимки.

Odeo се превърна в Twitter

Това, което беше Twitter и в което се превърна, е едно прекрасно пътуване.

Историята разказва, че бившият служител на Google Еван Уилямс имал стартъп, наречен Odeo. Тя е щяла да бъде платформа за подкастинг. Еван помолил приятеля си, друг бивш гугълски служител на име Биз Стоун, да се присъедини към него.

Когато Apple стартира iTunes и направи платформата за подкастинг на Odeo неуместна, Еван, Биз и един служител на Odeo на име Джак Дорси решили да създадат нещо, наречено Twitter. И на 21 март 2006 г. Дорси изпраща първия туит, който гласи: "Just setting up my twttr".

Relentless се трансформира в Amazon

Знаете ли, че когато напишете "www.relentless.com,", това ви препраща към уебсайта на Amazon. Това е така, защото Безос първоначално е мислел да нарече своята онлайн компания Relentless, а не Amazon. Той все още притежава името на домейна, което пренасочва към неговия гигант в електронната търговия.

AuctionWeb стана eBay

Днес eBay улеснява продажбите от потребители към потребители и от бизнеси към потребители чрез своя уебсайт.

Той е основан през 1995 г. от Пиер Омидиар и първоначално се нарича AuctionWeb. През септември 1997 г. компанията е прекръстена на eBay по името на Echo Bay Technology Group, консултантската фирма на Омидиар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Овчаря Вълчан преди 2 години
Вълкът името си мени но нрава - никога ..... При толкова много *** *** дето търпят да ги водят на стадо , да ги доят и стрижат .... какъв е проблема ?
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всъщност идеята на метата е много умопомрачаваща и скоро ще разберете защо. Точно затова им трябваше и пандемията, затова им трябваше и бързия интернет на 5G-то и скоро всичко ще се навърже. За жалост хората и това ще проспат, ще проспат и последния ден на земята и ще продължават да твърдят че всичко е конспирация
27
0
 
8
 
! Отговори
Азимов преди 2 години
Да става ако ще и Бета. Опростачи света таз глупост.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Метакса.
25
4
 
4
 
! Отговори
vxcvx преди 2 години
cska - sofia
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще направи хората още по облъчени и побъркани.
23
5
 
14
 
! Отговори
Говорит Москва преди 2 години
Изтрих си фейса преди година и живея по-спокойно. Това е шпионска соц мрежа, в която всичко се следи а информацията отива при цру и другите западни служби. Вече не си губя времето и ми остава с 1 час повече за други занимания.
22
2
 
4
 
! Отговори
МЕТА НАРЕД преди 2 години
въпросът е кой кого ще ИЗМЕТЕ? ние тях или те гоите.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста тъпо име. Зукито обясняваше че щели да правят социална мрежа от ново поколение. Някаква виртуална реалност 3D като компютърна игра но още по реалистично и обвързано с реалния свят. Щото нали младите малко са зомбирани сега че съвсем да ги побъркат.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
metadata...
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Google всъщност не се преименуваха, а създадоха компания-майка, която държи всички подразделения. Иначе преименуването на Facebook няма да помогне особено, ако компанията продължи да се държи по същия начин, а ще бъде само козметична промяна.
18
3
 
11
 
! Отговори
ss преди 2 години
НЯМАМ ФЕЙСБУК НЯМА ДА ИМА И МЕТА И ШМЕТА И КАКТО И ДА МУ ПРОМЕНЯ ИМЕТО ЦУКУБУРГЪР ШИКАЛКИ
17
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо хубаво не чака човечеството... Очаквам ръст на депресиите, самотата, самоубийствата... сред младите ! То и сега го има, ама никой не говори за това, защото сега е модерен Вируса !
16
3
 
7
 
! Отговори
Трябваше да бъде преди 2 години
ЗуЗу или ЗуКи името или нещо по-подобаващо което като да се лапва като мед и близалка в устите на младите. Логото също е безумно ТЪПО надраскано гуано.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
M като Ментел
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Менте
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зукиябургер и добре да живее ще му се наложи да мете!
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-тъпо и наркоманко нямаше ли
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цукарберг евреиче много мета вземаш
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Астра зенека също ди смени името, просто отбелязвам :)