Мощни бури в Европа, 13 души са загинали, сред тях 3 деца

Урагани удариха Централна и Южна Европа
Обновена: 19 авг 2022 07:42 | 19 авг 2022 07:40, Камелия Цветанова
8
Мощни бури в Европа, 13 души са загинали, сред тях 3 деца
Снимка: БГНЕС

Мощни бури връхлетяха районите на Централна и Южна Европа, убивайки най-малко 13 души, включително три деца, предаде БГНЕС като цитира BBC.

Смъртните случаи, повечето от които са причинени от паднали дървета, са регистрирани в Италия и Австрия, както и на френския остров Корсика. Проливните дъждове и ветрове разрушиха къмпинги на острова, а във Венеция, Италия, бе отнесена каменна мазилка от камбанарията на базиликата "Свети Марк".

Бурите последваха седмици на гореща вълна и суша в голяма част от континента.

В Корсика ветровете с пориви до 224 км/ч изкорениха дървета и повредиха каравани. Местните власти съобщиха, че 13-годишно момиче е било убито от падащо дърво в къмпинг.

При подобен инцидент е загинал мъж, а възрастна жена е загубила живота си, когато колата ѝ е била ударена от откъснат покрив на плажна хижа.

Други двама души - рибар и жена, която карала каяк, са загинали в морето.

По-късно френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин, който пристигна в Корсика, за да инспектира щетите от бурята, съобщи и за шести смъртен случай. Десетки други хора са били ранени както на сушата, така и в морето. Свидетели на бурите твърдят, че те са били напълно неочаквани и никой на ги е предупредил за опасността.

"Никога не сме виждали такива интензивни бури като тази, човек би си помислил, че това е тропическа буря", каза собственикът на ресторант Седрик Боел пред агенция Ройтерс.

Във Франция някои южни райони бяха засегнати от прекъсване на електрозахранването, а във втория град на страната, Марсилия, улиците бяха наводнени.

В Австрия две момичета бяха убити от паднало дърво в близост до езеро в Каринтия.

По-късно медиите съобщиха за още три смъртни случая в провинция Долна Австрия, също в резултат на падащо дърво.

Междувременно в Италия мъж и жена бяха убити от падащи дървета при отделни инциденти в област Тоскана.
Бурите нанесоха щети на морските курорти в Тоскана и по-на север в Лигурия.

В Южна Италия обаче горещата вълна продължи, като в Сицилия бяха регистрирани температури до 40 градуса.
На другия край на Средиземно море - в Алжир, най-малко 38 души загинаха в горски пожари.
В много части на Европа от седмици цари изключително горещо и сухо време.

Екстремните метеорологични явления, включващи както горещините, така и бурите, станаха по-интензивни и по-чести през последните години поради предизвиканото от човечеството изменение на климата.

От началото на индустриалната ера светът вече се е затоплил с около 1,1 °C и температурите ще продължат да се повишават, ако правителствата по света не намалят рязко въглеродните емисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Европабури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 1 година
ТОва е един от начините охраната на Земята да разблокира доставките на лечебна вода за Европа.. Ураганите се ползват за прочистване на ОКОЛО ТИХООКЕАНСКИ ПРОблеми..В неозойската ера за охрана на Евро азия се позлва специално изградения АЛПО ХИМАЛАЙСКИ МАСИВ>> заради нагло престъпни анти земни и анти слънчев а система оръжия има блокаж и увреждане на климатичната и други охрани на Европа..
7
6
 
8
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
EEEEXEXEXE Ама много безсрамна, очевидна и противна ви е ЛЪЖЛИВАТА ПРОПАГАНДА БЕ!!!! "Екстремните метеорологични явления, включващи както горещините, така и бурите, станаха по-интензивни и по-чести през последните години поради предизвиканото от човечеството изменение на климата." Ай стига бе? Буквално 100% грозна лъжа!
6
4
 
7
 
! Отговори
оф преди 1 година
Винаги е имало бедствия. За жалост, има и жертви. Някакви хора са решили да експлоатират земните ресурси, а ДЪРЖАВИТЕ,ПРАВИТЕЛСТВАТА, а не всички обикновени хора са позволили със законите си да се стигне дотук. Но сега е много важно да се внушава вина на всички хората...за какво?-че са живи, че дишат...е,няма да стане.Правителствата да действат логично,а не да налагат екот*ер*оризма и фаши*зма си и да издеват*елстват с безумните си призиви над хората
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 - Тоо ветър взима повече цивилки на ден от Путин на седмица.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали само у бугаристан умирали хора от паднали дървета, свлачища, мълнии???
3
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
путин = сатана
2
2
 
10
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Суша им било ,дъжд искали. На ви дъжд каза Аллах
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става като слугуваш на янкитата - техните проклятия се прехвърлят и на теб