Полицията във Франция на крак заради полуфинала с Мароко

Очакват се сериозни сблъсъци преди и след мача
14 дек 2022 14:23, Красимир Ангелов
46
Полицията във Франция на крак заради полуфинала с Мароко
Снимка: БГНЕС

Полицията във Франция се подготвя сериозно за полуфинала на Световното първенство по футбол на националния отбор на "петлите" срещу Мароко. Това става факт след серия от сбивания и редица инциденти в страната, последвали четвъртфиналната победа на Мароко над Португалия с 1:0 през миналата седмица.

Около 10 000 униформени служители ще бъдат мобилизирани в цялата страна, от които 5 000 ще бъдат командировани в района на Ил дьо Франс около Париж и около 2 200 в самата столица, което е двойно повече от осигурените от властите полицаи за предишните ключови мачове от Световната купа, каза вътрешният министър Жерал Дарманeн по телевизия France 2.

"Нашите марокански приятели, както и френските фенове, са добре дошли да организират парти и нашата работа не е да ги спрем да празнуват...но това ще трябва да стане при осигурени максимално добри условия за сигурност", каза още Дарманeн.

Сблъсъци избухнаха в Париж на 10 декември вечерта, след като Мароко се наложи над Португалия, тъй като празнуването на победата с развяване на знамена, песни, танци скоро се превърна в насилие по улиците. Мароканските хулигани счупиха витрини на магазини, принуждавайки специалните части за борба с безредиците да използват сълзотворен газ.

Мароко е бивша колония на Франция в Африка и в страната живее голяма мароканска диаспора, концентрирана главно около Париж и крайбрежието на Средиземно море.

Въпреки че във Франция не съществуват данни за етническа принадлежност, според оценките броят на франко-мароканците и мароканците, живеещи в страната, е около 1 милион.

Дарманeн каза, че булевард Шанз-Елизе в Париж, който често е сборна точка за спонтанни спортни тържества, както и за демонстрации, няма да бъде затворен в сряда. Той обаче добави, че това може да стане в неделя вечерта след финала на Световното първенство в Катар.

Префектурата на полицията в Париж съобщи, че силите за сигурност ще се съсредоточат върху района около Шанз-Елизе, за да предотвратят вандализъм и агресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари