Проблемите пред бизнеса: Липса на кадри, корупция, престъпност

Липсата на политическа стабилност също го тревожи
42
Проблемите пред бизнеса: Липса на кадри, корупция, престъпност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Липса на квалифицирани кадри, недоволство от резултатите в борбата с корупцията и престъпността, както и по отношение на политическата и социална стабилност у нас, са сред основните проблеми, посочени от представители на бизнеса в анкета за бизнес средата в България, проведена от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Резултатите от допитването бяха представени на пресконференция днес от главния управител на камарата Митко Василев.

ГБИТК провежда от 2005 г. анкета за бизнес средата в България сред своите членове. В допитването тази година участват 84 представители на фирми членове на ГБИТК, като анкетата е направена в периода от 13 февруари до 17 март в 16 страни от Централна и Източна Европа. 78 процента от участвалите фирми са малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители, а 22 процента са големите компании. Членовете на ГБИТК в голямата си част са български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия, а също и германски инвеститори у нас.

Германия е търговски партньор номер едно на България и най-важният чуждестранен пазар за български продукти и услуги, отбелязаха от ГБИТК. За 2022 г. търговският стокообмен между двете страни е 12,08 млрд. евро, което е повишение с 23,2 процента спрямо 2021 г.

Недостигът на квалифицирана работна ръка е посочен от компаниите като един от най-големите рискове през следващите 12 месеца - 66 процента, следван от разходите за труд - 61 процента, цените на електроенергията - 45 процента и рамковите условия на икономическата политика - 42 процента.

На въпрос за отражението на недостига на квалифицирани кадри върху бизнеса, 63 процента от анкетираните посочват увеличаването на разходите за труд, 45 процента отбелязват, че ще намалее производството и предлагането на услуги. За да смекчат последиците от недостига на квалифицирани кадри, 74 процента от фирмите възнамеряват да разширят обхвата на вътрешнофирмените си обучения, 59 процента да повишат дигитализацията, 55 процента предвиждат да увеличат заплащането над средното на пазара, 49 процента обмислят да засилят сътрдуничеството си с образователни институции.

По отношение цената на работната ръка 42 процента от фирмите заявяват, че са доволни или много доволни. Едва 14 процента са доволни от качеството на академичното образование и 15 процента - от качеството на професионалното образование, показва анкетата.

Във връзка с решаване на проблема с липсата на кадри у нас, Митко Василев каза, че Управителният съвет на ГБИТК е взел решение Камарата да подготви и осъществи различни инициативи през тази и през следващата година, посветени на фокусната темата "Специалисти и таланти за благосъстояние и растеж".

Данните показват още, че 17 процента от анкетираните оценяват настоящата икономическа обстановка в България като добра, 68 процента я определят като задоволителна. 25 процента от фирмите смятат, че развитието на българската икономика ще се подобри през настоящата година спрямо предходната, 52 процента не очакват промяна.

84 процента от анкетираните заявяват, че са много недоволни или недоволни от борбата с корупцията и престъпността, и е необходимо да се положат много повече усилия. В оценката на факторите "правна сигурност" и "прозрачност на обществените поръчки", "по-скоро недоволни" и "много недоволни" са съответно 53 процента и 75 процента от участвалите в допитването. Според анкетата доверието в публичната администрация остава непроменено спрямо 2022 г., където доволни са 11 процента. 51 процента заявяват, че са много недоволни по отношение на политическата и социална стабилност у нас. Спрямо фактора "предвидимост на икономическата политика" нивото на удовлетвореност е 7 процента "доволен" и 28 процента "средно доволен", показва допитването. По отношение на критерия за "данъчна тежест" доволните са 70 процента.

Анкетата показва още голяма удовлетвореност на компаниите от членството на България в ЕС - 86 процента. Увеличава се също положителната нагласа към въвеждането на единната европейска валута - 81 процента от анкетираните отговарят, че желаят въвеждането на еврото спрямо 55 процента през 2022 г. 94 процента от фирмите одобряват присъединяването на страната ни към Шенген. /БТА, Анелия Цветкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: кадрикорупциябизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Рев преди 10 месеца
Белчо и Сивушка рипнаха и се освабодиха от ярема. Не можем вече да лентяйстваме със синекурите си партийни длъжности и да се любуваме на пионерския си галстук. ЗАКРИВАЙ бизнеса тук. Друг ще дойде. Хайде МЕТЛА. Нито планетата Земя ще си смени орбитата, нито Луната ще си обърне прашките наопаки без българския бизнесмен. Хайде, вместо Изаура, бизнесмените в тръстиката.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямаме хора, пък ние даваме цели 1000 лв за 6 дни... що нямаме хора?!
31
0
 
23
 
! Отговори
Дддд преди 10 месеца
Държавата ще изучава кадри с парите на народа а после биснеса без грам инвестиция чака специалиста ,млад умен и готов да му работи за гумите на бентлито почти безплатно.Интересно все казват че българите са най мързеливи а най бързо забогатели са бг бизнесмените.
30
1
 
12
 
! Отговори
Еххх преди 10 месеца
Сервитьори станаха перачи на червени куфарчета .Купиха си дипломи .Простаци са целея бизнес в България .
29
0
 
13
 
! Отговори
Bg izmet преди 10 месеца
БОЛИ МЕ ЗА БИЗНЕСО.ОБИКНОВЕНИТЕ ИСТИНСКИ ХОРА НЕ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бизнесмен споделя болката си на друг:Как си с кадрите?Днес изгоних един, защото стана много нагъл и алчен.Ще ги изгоня всичките, защото всички станаха нагли и безочни.И ние бяхме такива в началото на Прехода, когато ни работеха без пари и ги плашехме с безработицата навън.Няма кадри, няма кадри.Ех, какви кадри имаше навремето - евтини, работничките все млади до 25 години и евтини.Свърши хубавото време, другарю бизнесмен.Аз на 30 вече ги гонех като стари и непредставителни. Няма условия за бизнес
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Квалифицирани кадри има. Търсят се неквалифицирани. За тях е борбата.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бизнесът иска по-чернички кадри. Не може да си позволи да плаща на бели хора. От по-нископроизводителните индийци, пакистанци, африканци. От 500 милиона души във Великия Европейски съюз не може само той да си намери работници. Българският бизнесмен има такива грандиозни планове, проекти, мечти за индустриализация, че само индийският народ може да му ги осъществи с неговите 1 милиард работници.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бизнесът: Липсват кадри, защото ги гоним, защото искат високи заплати.
24
0
 
9
 
! Отговори
Сержант преди 10 месеца
Трябва да се създаде механизъм , с който, всеки данъкоплатец да може да контролира своите работници( държавните служители). Да може да види, как се разходват данъците му.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бизнесът трябва да се бори за всеки работник. Да не го ядосва, тревожи, да го обучава и да му осигурява спокойствие и добър живот. Така ще станем европейци, както желаят господа милионерите далавераджии.
22
1
 
11
 
! Отговори
Сержант преди 10 месеца
Киро и Асен са прави. 80% от държавните служители, работят в ущърб на държавата. Някои, на по високи, ключови позиции, очевадно работят против България. Само с измиране няма да стане, трябва миене и дезинфекция.
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Естествено, че в провинцията заплащането е по малко за една и съща работа от София. Там разходите са по малки и реално стандарта на живот се запазва. Освен това всеки който иска може да отиде да работи в София ако толкова му е кеф.
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига умнокрасиви мантри за съдебна реформа!!! Нагласата на бг бизнесмена и мениджъра в БГ представителство на чужда фирма е да плаща според географска дискриминация - средното за селото или градът.Толкова дават всички! И пет съдебни реформи да има и 25, все тая...заплатите ще бъдат ниски! Искате пример? Лидъл! Заплата 1200 в провинцията - а в София със 500-800 нагоре за същата позиция със същия обем работа!!
19
1
 
27
 
! Отговори
Кадър преди 10 месеца
Е как липса на квалифицирани кадри? В ЕС сме. Свободно движение на хора. Квалифицирани кадри има - кеф ти от Германия, кеф ти от Франция, бе от където си искаш. Те нали са по работливи и квалифицирани от българските? Внеси си бе! Нещо не му разбирам хленченето на "бизнесът".
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И със "съдебна реформа" пак след толкова...
17
1
 
12
 
! Отговори
Джо преди 10 месеца
Без съдебна реформа ще видите европейски заплати след 1000 години.
16
8
 
10
 
! Отговори
Пена преди 10 месеца
Руската мечка умира и това означава свобода и просперитет за България.
15
4
 
10
 
! Отговори
Спасов преди 10 месеца
Доган като ограби държавата - хората защо да седят в държава без кинти? А Доган работи за руснаците.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Не виждам Дания Холандия Норвегия Швейцария или която и да е друга евро държава да се оплаква от липса на кадри . " - Не виждаш, защото не живееш там в момента. От Ковид насам настана същинска криза за хора. А 35 лева на час... Са вече много ниска сума.