Нургюл Салимова е на финала на Световната купа по шахмат в Баку

20-годишната българка отстрани Анна Музичук от Украйна
Обновена: 17 авг 2023 20:23 | 17 авг 2023 20:19, Анисия Иванова
20
Нургюл Салимова е на финала на Световната купа по шахмат в Баку
Снимка: БФШ

Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат за жени, която се провежда в Баку. С това тя си осигури и участие в турнира на претендентките през 2024 година, който ще излъчи едната от двете участнички в следващия мач за световната титла при жените.

В полуфиналите на Световната купа 20-годишната българка отстрани поставената под номер 9 в схемата Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки. В тайбрека по бърз шах, който се проведе днес, тя се наложи с 2,5:1,5 точки, след като в предишните два дни двете състезателки направиха ремита в партиите по класически шахмат.

Салимова осъществи пробив още в първата партия за деня. С черните фигури тя накара много по-опитната Музичук да се предаде на 32-рия ход, два хода преди да бъде матирана. Младата българка, която е номер 29 в стартовия списък, изигра срещата смело, а черешката на тортата бе на 29-ия ход, когато игра Bf5. Тя остави топа си b8 непокрит, а световната шампионка в ускорения шахмат за 2014 година и двукратна световна шампионка в блица Музичук попадна в капана на българката, след който вече нямаше как да се измъкне от загубата.

Във втората партия, в която бе с белите, Салимова се нуждаеше от реми и изглеждаше близо до него, но притисната и от времето българката направи няколко неточни хода в ендшпила. С пешка по-малко тя трябваше да се предаде на 63-тия ход. Така Музичук изравни резултата на 2:2 и тайбрекът продължи с две партии на контрола 10 минути плюс 10 секунди за ход, съобщи БНР.

Салимова беше с белите фигури в първата от двете 10-минутни партии, а Музичук избра вариант на приет Дамски гамбит. Украинката обаче явно не беше подготвена за такова начало и още след дебюта българката получи много по-добра позиция. Салимова успя да развие преимуществото си и още на 23-тия ход успя да накара Музичук да се предаде.

При втория си опит да затвори мача младата българка не трепна и направи реми на 33-тия ход с черните фигури, макар и да имаше позиция, в която спокойно да търси и победата.

Във финала на Световната купа, който ще се проведе от 19 до 21 август, Нургюл Салимова ще се изправи срещу Александра Горячкина. 24-годишната рускиня е номер 2 в стартовия списък и игра във финала на първото издание на Световната купа за жени през 2021 година, когато отстъпи на сънародничката си Александра Костенюк. През 2020 година тя игра и в мача за световната титла при дамите, но отстъпи на китайката Цзю Вънцзюн.

С класирането си за финала Салимова, която е бивша световна шампионка за момичета до 12 години, си осигури минимум 35 000 долара от наградния фонд на турнира. Ако спечели Световната купа, тя ще прибере още 15 000 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 8 месеца
Шахът е за мен топ спорт! Виж боксът е .....нещо друго, не е щадящ, жестока машина за мачкане!Браво на дамата!Ето това може да е топ новина, но не става, защо...ами не се интересуват от хората!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слабо ме вълнува етническия произход на това дете. То е родено, отгледано и възпитано в БЪЛГАРИЯ. И е продукт на българската шахматна школа, която е световно призната. Не забравяйте, че в периода 2005-06 световните 1 в шаха се казваха Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Браво Нургюл и успех на финала.
14
1
 
2
 
! Отговори
Дани преди 8 месеца
Браво на мацката! Добра е!
13
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След като разгромява еничарския оджак, султана заселва оцелелите еничари и семействата им в Лудогорието. Затова тамошните турци се различават от кърджалийските чисто визуално.
12
2
 
14
 
! Отговори
Мария преди 8 месеца
Супер новина.Цяла седмица ни заливаха с отрицателни новини.Кого ударили с Гюле по главата, след това го развасовали ,кого са го разстреляли кога е бил на разходкаИскам повече положителни новини.Евалла на момичето.Българка от Турски произход.Можеше и от Арменски произход.Така че да живее България и Нургюл да ни зарадва с много по големи успехи в бъдеще.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кекалия е името с което българите с турски произход наричат турците оттатък браздата.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"I consider myself turkish Bulgarian" виж го в тубата , след 1.30 :-))))) Ако вдяваш английски. Тя явно го владее ,чудесно и ясно разбира разликата между това и ако беше казала" bulgarian Turk". Браво на нея:-))))
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България ще дадат и то може би кола или апартамент а в Турция злато, коли, къщи, вили, апартаменти.
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В интервюто пред британската медия , това чудесно момиче сама се е самоопределила като българка от турски произход!Прекрасно! А в Уикипедия за нея има статии на узбекски и естонски ,но не и на турски. Явно кекалиите са бесни ,че се състезава за своята Родина България! Браво на това девойче!
7
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
До АнонименИ какво от това.....Млада, умна и хубава, ще навакса....
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Успех на Нургюл!
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Турците са последните читави останали в задунайската губерния .
4
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Девствена е! 100% съм сигурен.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нур - Светлина, Гюл - Роза! Аман от злета.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на нашето момиче! Нургюл означава черна роза. Ама това дете играе добре и с белите фигури!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво момиче!