"Съжителство с турците" непознато на историците

Никъде в научната литература не се ползва, твърди проф. Искра Баева
27 яну 2016 09:52,
307
"Съжителство с турците" непознато на историците
Снимка: Bulphoto, архив

Турското робство става съжителство, а цял випуск остават без знанията за Средновековие според новия учебен план.

"За първи път чувам термина "съжителство", използван за това време. Той е много странен, напомня ми за началото на 90-те години, когато се появи терминът "присъствие", коментира историкът професор Искра Баева.

Тя припомни още, че терминът "присъствие" е измислен не от професионални историци, а е плод на депутати на ДПС.

Още по темата

"Самата дума "съжителство" не е подходяща. Разбира се има някакво съжителство по тези земи в този период", коментира пред Нова тв главен асистент Владимир Станев.

Проф. Баева бе категорична, че никъде в историческата литература този термин не се появява.

Приетите термини са "господство", "владичество", "робство" по българските земи.

"Същите тези деца учат и възрожденска литература, където се използва терминът робство", припомни Баева. По думите й "робство" има емоционално значение.

По думите на Станев, ако се даде право на всеки авторски колектив да определя терминология, напълно възможно е "съжителството" да стане част от учебното съдържание на учебниците по история.

Според проф. Баева е възможно "съжителството" да е модерна версия на "комшулука" между българи и турци, но ако става въпрос за отношението между българите и Османската империя, терминът е неадекватен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
9
 
! Отговори
ДДД преди 8 години
Синджирите роби от народните песни не са художествена измислица, а исторически факт. При завладяването на полуострова, а в последствие при всяко въстание или просто размирица са били заробвани жени, деца, пък и мъже. Кръвният данък по същество е събиране на роби. Турското робство представлява систематическо обезкръвяване на покорените народности, отнемане на живата им сила. Всяка справка на населението на Европа показва, че в свободните държави като Франция е нараснало, а тук останало същото.
190
1
 
4
 
! Отговори
Фишек преди 8 години
До Турско робствоЧуй фолклорната песен "Де се е чуло видело (син баща вързан да води) и тогава пак може да разговаряме.
189
12
 
2
 
! Отговори
Турско робство преди 8 години
НЕ съм чул някой да е бил окован с вериги и да е бил продаден на пазара за *** , еее все пак ако е вярна Тезата то значе има пропуски в История на България
188
0
 
8
 
! Отговори
Фишек преди 8 години
Не може на мен да ми казват, какво е имало и какво е нямало. Кой е писал всички тия мъчни творби, за изстрадалия народ ? Да разбирали са се народа и нашествениците, но това се е случило години след като са ни поробили. Иначе на Европейците им е било добре. Далеч от инвазиите дето са се блъскали в бреговете ни. Тука накрая на Европа е трудно. Винаги е било. А сега взеха всички да реват от бежанци, атентати и подобни. И пак не са прекарали и част от това дето сме преживели...
187
2
 
5
 
! Отговори
Мераци преди 8 години
Разполагаме с договори за покупко-продажби, които са най-официални документи. Със стандартно съдържание, примерно: "Аз, Хасан продавам на Мехмед робинята си Рада от .... (име на българско село или град)." Предимно от Македония. А през 1877 само от Стара Загора колко робини са отвлекли и продали в Анадола!Какви ни ги дрънкат! Май много им се иска да си върнат властта над нас, ама да не се получи да се върнат още малко по-назад във времето и пространството, тоест там, откъдето са дошли.
186
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Togava balgarite sa bili ravni podanici na ogromna imperiya,sega sa robi balgarite ne togava
185
7
 
1
 
! Отговори
mm преди 8 години
За мен най-точният термин е владичество. Имало е робство под формата на еинчарството но то не е било на етническа или национална основа. Българите като етнос са живеели както ирландците в Англия примерно. Технически уж са част от държавата, плащат данъци но същевременно са подтисаните от полицията, от османските паши. Нямало е справедливост, т.е ако се изправиш пред съда срещу мюсюлманин сигурно си бил по презумция виновен. Но това не е робство...
184
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kakvi robi ste bili vie be ,s dvuetajni domove,robi sa bili negrite v Amerika i Braziliya koito raboteli po plantaciite samo za hlqb i sa bivali nasilvani i izbivani
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците не се появяват с Ататюрк, а това е названието, с което ние българите, в нашия език - българския ги наричаме. Справка - чете Ботев, Вазов и всички възрожденци. Османлии рядко ги наричат, а почти винаги турци.
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
aaaaaaa ne molq noviqt nacionalen geroi e Dogan a Delqn e negoviqt prorok
181
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съжителство = ти работиш като скот от тъмно до тъмно, а другия идва и те граби, коли, насилва или просто ти взима детето като кръвен данък. Идилично "съжителство"! Верно съжителство е било, но единия живял по един начин, а другия по съвсееем друг.
180
1
 
6
 
! Отговори
ВВВ преди 8 години
До ИсмаилТова, че Турция била премахнала робството през 1550 няма общо с историческата истина.Робството продължава да съществува в огромната Османска империя до последно, тоест до окончателното й разграждане и образуването на държавата Турция на част от земите й. Роби са продавани от първите дни на Османската държава до последните, като робини са разпродавани например арменки по време на геноцида от 1915, а това е 20 век.Вярно е само, че в някои части в по-нови времена е било неофициално.
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Промяната на думата не променя тежестта на събитията а тежестта на думата.За мене " присъствие " не отрицателна дума ,но за младото поколение е отрицателна.За мене "робство" означава нямаш избор ,за тях тотално никакви никакви права нямаш.Думата "съжителството" за мен не отрицателна.Но за следващото поколение ще бъде.Така че трябва да внимаваме в употребата и ,защото няма да ни разберат правилно.А лично думата присъствие не я ползвам за да няма объркване.
178
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тирците се появяват късно чак през 19 век, дотогава говорим за османци, татари, черкези, башибозук и всякакав ***.....
177
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като Сигизмунд а посел и Хунияди организират своите походи, османците взимат в плен хиляди и хиляди рицари и лордове и за които не са били платени невероятин суми - от порядъка на Сто хиляди лири - ПРОДАВАЛИ ГО В РОБСТВО НА ВЕНЕЦИЯ И ГЕНУА!
176
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе под игото чели ли сте - как започав то - двама османлии искат да убият възрастен старец който нищо не им е направил и да изнасилят петтнадесетгодишно момиче просто за кеф.......
175
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уилям Гладстон -"уроци по клане, или, поведението на турското правителство в и около България"Тази книга е показателна! Британският премиер дал мандат на Русия да освободи Българите от Турско, а не от Османско Робство, а не съжителство!На кой пазар за роби са се продавали основно българи, (подсказвам в дн. Египет)?
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мисля, че забравяме нещо много важно - Не е важно дали НИЕ днес мислим че Вазов и съвременнициет му са роби. Важното е че ТЕ са се чувствали ТОГАВА РОБИ И СЛЕДОВАТЕЛНО СА БИЛИ РОБИ.
173
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 192 - явно не се сте чели речници. Човек не може да бъде роб на СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВАV може да е в унизиено положение, може да се чувства в малцинство, но да е роб на собствената си държава - не може. Роб си само спрямо друга държава, окупаторка спрямо твоята.
172
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека някой от защитниците на "неробството" ми каже - Египет по който е бил управляват от един наместник, о палаща данъци н Рим, в роби, злато, слонова кост, но иначе децаат на Рим са можели да стават римски граждани и не са убивани само защото са убивани - те били ли са роби или не са били? в учебниците учим че Рим са ги смятали за РОБИ!