Бежанци, екология, урбанизация - решението е в общностите

Конференция "Образование и бизнес" на Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria
21 ное 2016 18:12, Анисия Иванова
6

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Бежански проблеми, екология, урбанизация, дарителство, образование, спорт, изкуство, бедност. Има ли общо между тези на пръв поглед различни теми. Отговор на тези въпрос се опита да намери Петото издание на конференцията "Образование и бизнес - устойчиви общности", организирана от телевизия Bulgaria ON AIR и икономическия канал Bloomberg TV Bulgaria.

Могат ли общностите да търсят решение на проблемите, пред които е изправено съвременното човечество. Къде са пресечените точки между изкуството, съвременния град, новите градски номади, бизнеса, образованието в България – бяха само част от темите, по който лекторите дискутираха.

Сред лекторите бяха Н.Пр. Ванеса Калвърт, посланик на ЮАР, Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел, Диего Фикара, главен треньор на детска юношеска школа "Ювентус", Боби Бейков, комик, Димитър Хинков, художник и преподавател в НБУ, отбор на СМГ, завоювал призово място на първата олимпиада на мегаполисите в Москва. Участваха също проф. Джузепе Саконе, президент на Европейски технически университет. Гари Лесли, Красимира Величкова, представители на бизнеса и образованието у нас.

По думите на големия архитект Ян Геел първо ние създаваме градовете, после те нас. "Важен е човешкият облик на мегаполосите, на кварталите, в които живеем, а колата е една остаряла технология за придвижване в съвременния град", е неговото мнение. Според него градовете по света днес трябва да търсят решение на важни проблеми като управление на отпадъци, транспорт, екология.

Като част от идеята за общност е как да научим децата ни на благотворителност - с тази цел се е заел "Българският дарителски форум". "Идеята е закрепване на връзките в общностите чрез възпитание в ценностите, защото това са невидимите нишки, които ни помагат да се разпознаем като еднакви и да видим своите различия", обясни Красимира Величкова.

След темите са: Какво е да си бежанец, Правила в общността, Аз и светът на възрастните, Трябва ли децата да ходят на училище, Животните са важни, Нещата, за които си струва да се борим. Независимо от фактологията и предметите, които децата ни учат в училище, тези теми остават в периферията.

Чрез програма "Научи се да даряваш" тази година форумът влиза в няколко български града - Бургас, Попово, Златица, Смядово и Сливен. 13 учители,13 класа, 327 деца поемат пътешествието да се учат да даряват.

По време на дискусия в бургаското СУ "Д Дебелянов" третокласници масово посочват, че образованието и здравеопазването е задължение, което им се полага, но след разказ за живота на деца в Индия и Пакистан, мнението им се променя. В резултат на това те правят проект "Искам да даря усмивки с книги", които подаряват на свои връстници от центрове за настаняване от семеен тип.

Млади химици от СМГ демонстрираха няколко опита на самата конференция. Те са част от отбора, участвал в първата олимпиада на мегаполисите в Москва. В тази "научна общност" има по двама представители от всяка дисциплина – математика, информатика, физика и химия, като всеки един от българските ученици се връща със сребро или бронз в областта, в която се представя. Началото започва с блиц турнир, в който целият отбор решава 80 задачи от четирите дисциплини. Там българчетата заема 5-то място от общо 22-града-участници от различни страни.

За умните университети и дигиталните общности говори президентът на Европейския технически университет – проф. Джузепе Саконе. Това е първият университет в Италия, който представя мултимедиен тип образование. България ми беше посочена като една от най-добрите страни за образование, призна Саконе.

Как един изоставен жп надлез се връща на жителите на Сеул и се превръща в съвременна пешеходна зона, беше част от презентациите на конференцията.

За нуждата от дуално образование и усилията на бизнеса в тази област говориха представители на големи компании у нас.

И разбира се изкуството, семейството, училището как те формират личността. По тази тема се включи художникът Димитър Хинков, който помоли всеки участник в конференцията на платното за рисуване, поставено на всеки стол, да нарисува, да напише нещо, всеки да самопровокира сам себе си. А след това с всички тези платна ще бъде създаден един пърформанс.

"Ние като общност ще изградим едно общо произведение на изкуството", обеща творецът на участниците в Петата конференцията "Образование и бизнес" на Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
Абсолютно съм съгласен с досегашните коментари.Прокарва се Северно-Американска *** ценностна система, която служи само на малък процент хора, останалите са жертви и плащат доживотно.Абсолютна бълвоч. Лошото е че им вярват много хора - жертви.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости. Поредното излияние на хомо конферентникус - безвкусна кръстоска на толераст и безработен. Това е то плявата на западната западаща цивилизация която ще бъде асимилирана от хора по джапанки без един лев в джоба и никакво желание да се сътвори нишо ново. Ужас. Модерен кошмар е тази псевдо конференция.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тънка промивка във фалшивите ценности на глобализма,мултикулта,толерастията и прочие рушители на западната цивилизация.За по-възрастните надежда всякаква съм оставил,но поне отбора от СМГ да си е научил урока от конференцията-учете,развивайте се,успявайте единствено със собствена пот на чело.Само с достигането на едно висше интелектуално ниво,за което вие имате потенциала,ще разкриете лъжепророците и може да ни подкарате към по-нормални бъднини.Докато има умна и надъхана младеж,има надежда.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах част от тази ПАРОДИЯ по телевизията. Всичко беше толкова смешно, че не можах да издържа на изливането на толкова много бълвоч за единица време, в следствие на което просто смених канала. А тази госпожа от ЧЕЗ, на мен лично ми изглеждаше толкова... жалкa. Горката! На фона на всичките глупости, които каза, нямаше кой да и напомни, че ЧЕЗ дават 600 лева заплата на ИТ специалист с опит.
2
0
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Малко грубо ще прозвучи, но решението е едно: силен шут с кубинка 47-ми номер в г*за на нелегалните имигранти, меки китки, толерасти, наркомани, телефонни измамници, джебчийки, плеймейтки и т.н.
1
0
 
17
 
! Отговори
Patria o muerte! преди 7 години
"Общности" са наричали остатъците от индианските племена, затворени в концлагерите. Да не се заблуждавате, че под лъскавата опаковка на либертарянството ви чака общо благо, най-много да ви станат обши жените и дъщерите, друго няма да видите.