Два чужди езика за учениците – факт е! Изпреварихме ЕК

България е на I място по интерес на ученици към чужди езици
107
Два чужди езика за учениците – факт е! Изпреварихме ЕК
Снимка: Булфото, архив

Европейската комисия предвижда една инициатива, според която всеки ученик от ЕC трябва да научи поне два европейски езика освен майчиния си.

Още по темата

Според зам.-министъра на образованието Деница Сачева това е шанс за българския език, тъй като той ще се изучава в другите европейски държави.

Шефката на Дирекция "Съдържание на предучилищното образование" в МОН Евгения Костадинова пък се похвали, че всъщност тази идея за България вече е осъществена.

"Не само по новите учебни планове се предвижда изучаването на два чужди езика от всеки български ученик, независимо дали учи в общообразователно или в професионално училище, но също така и по стария действащ закон, който беше отменен", коментира тя.

Според нея препоръка всъщност е изпреварена от процесите, които протичат в нашата страна.

Директорката на 18 СОУ "Уилям Гладстон" допълни, България е на първото място по интерес на учениците към чуждите езици.

"България има изключителна школа по отношение на ученето на чужди езици. Дигитализацията също навлиза и ученето на чужди езици би трябвало да не е толкова самотно занимание, а да се превърне във възможност за бързо учене на чужди езици", посочи тя.

Факт е обаче, че има българчета, които не говорят дори и българския език. Това са деца от малцинствата и за тях има специално допълнителни занимания, обясни Костадинова.


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ха-ха. Нека посочи поне една страна в Европа, където ще се учи български. И тогава да дрънка врели-некипели. А българските деца са на първо място по интерес към чужди езици, защото България е на последно място по икономика и жизнен стандарт и на първо място по емиграция и обезлюдяване. Та езика се учи не от добро желание, а от страх от бъдещето в България. Това е истината.
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Езикът е математика! Усвояването на един език изисква постоянство и много труд ,подобно на постиженията в спорта.Най-добрата новина е че за изучаването на език няма границв за възраст и всеки ден можеш да станеш по-добър.
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След Брекзит английският ще продължи ли да бъде европейски език или по-точно език на ЕС?
98
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
И като се учат езици, както би трябвало, със сигурност, атрактивни специалности в университета, после има ли работа и перспективи за младия човек, а? Сумати пари се пилеят на вятъра. Като иска държавата да образова младите хора, което е изключително важно, поне да му осигурява възможности за добра работа. Иначе профилирани училища, атрактивни специалности и магистратура накрая просто ще се обезсмислят. Обаче и младите хора трябва да са по-амбициозни и ориентирани.
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Лекар
За трите езика дадох за пример деца, при които 2та се говорят вкъщи, и 3ти, който се говори в държавата и съответно се учи на него всичко. А за английският в детската градина- все пак го ползват до 12ти клас поне, нали? Тъй като аз съм учила английски в езикова гимназия беше доста полезно да имам и втори език немски, за да може мозъкът ми да осмисли какво точно е "падеж" (нито в бг го има, нито в англ.). После при нужда като възрастен е по-лесно да се научи друг език с падежи.
96
0
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 7 месеца
До Анонимен
А ако след 7 г възраст не упражняват тези езици?!Помисли малко!!!
95
1
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 7 месеца
Истината е че колкото и езици да учиш,без практика след това ги забравяш!!!Така че ученето на език трябва не само да е доброволно от страна на детето но и да има и някакво приложима цел а тя е ясна-учене и след това работа в съответната държава.И 5 сертификата да имаш ако не практикуваш съответния език просто го забравяш.Аз съм работил 3-4 г по курортите на Черноморието и винаги трябваше поне един месец да си опресня изговора и думите.Но това е сезонна работа.Всяка държава си иска езика и това е
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
92- Децата от смесени бракове, живеещи в трета страна, са способни да проговорят перфектно три езика до 7-годишната си възраст при достатъчно отделяне на внимание. Примерите са много. Писменото владеене на език се доусъвършенства с времето. В повечето държави децата започват с изучаването на английски от детската градина. Мозъкът на децата е много по-приспособим от този на възрастните.
93
0
 
3
 
! Отговори
Уауауиуа преди 7 месеца
До baikobaev

Стига да има човек желание, не без два, ами и без никакви часове в училище или в школа може да се научи език. Днешно време всичко е толкова достъпно - книги, учебници, видеа с уроци, всичко е на един клик разстояние.
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
хаха и как ще накарат немеца с огромното самочувствие, дето едвам срича английски да учи и втори чужд език.
91
4
 
5
 
! Отговори
42 преди 7 месеца
АНГЛИЙСКИЯТ ЩЕ ГО БРОИМ ЛИ СЛЕД БРЕКЗИТ, ЗАЩОТО ДРУГАДЕ В ЕВРОПА АНГЛИЙСКИЯТ НЕ Е ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК? А Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ГЕНОЦИД ДЕЦАТА НИ ДА УЧАТ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ ОТ ПЪРВИ КЛАС. ТЕ ОЩЕ НЕ ЗНАЯТ ПО- ДОБРЕ БЪЛГАРСКИ И ИМ РАЗСТРОЙВАМЕ СЪЗНАНИЕТО. ГЛОБАЛИЗЪМ И ГЕНОЦИД РЪКА ЗА РЪКА. А ВЕЛИКАТА ГЛУПОСТ И ПАК ГЕНОЦИД Е СЪВСЕМ МАЛКИ ДЕЦА НА 4-5 ГОДИНИ ДА ГИ ВКАРВАМЕ В КЛАСНИ СТАИ ИЗВЪН ГРАДИНИ,АКО ИМА КОЙ ДА ГИ ГЛЕДА.НО НИЕ СМЕ СТАНАЛИ ТАКЪВ ЗАСПАЛ НАРОД С ПРОМИТО СЪЗНАНИЕ И ЗА ВСИЧКО СИ ТРАЕМ, А ТОВА Е ПАГУБНО
90
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българите с най-голям интерес към чуждите езици.А защо?За да могат по-бързо и ефективно да напуснат територията носеща името България.И да могат да се реализират в нормални държави с по-добри доходи.
89
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТВА Е С ДВЕ ЦЕЛИ
1 ДЕЦАТА ДА СА ОБРАЗОВАНИ КОМУНИКАТИВНИ И РАЗВИТИ ИЛИ ОБРАТНОТО ДА МОГАТ ДО 20 30 ГОДИНИ ДА НАПУСНАТ ДЪРЖАВАТА ЩОТ УТИВА КЪМ ДЪНОТО
88
1
 
7
 
! Отговори
baikobaev преди 7 месеца
Извън езиковите гимназии изучаването на чужд език с два часа седмично си е една почти безполезна елементарна чуждоезикова грамотност.Проверете в което и да е училище в София и в страната/която не е провинция/ и ви гарантирам ,че ще се убедите в това.Те и сега учат два езика/небългарски/,но какво научават!?Подобни са резултатите и по други учебни предмети.Качеството на обучението като многоизмерно явление си остава най-големия проблем за нашето училище!
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нямат ли пари родителите, няма езици.
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като знам как се преподават, само първия език се преподава добре и то само ако си езикова паралелка. По английски с всяка нова учителка започвахме едва ли не от азбуката. Добре, че са частните курсове, без тях сега нямаше да работя на английски и да имам диплома от САЩ и Дания. А тези, които нямат пари за курсове?
85
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Човек за да научи език се изисква голямо себеотдаване, постоянно да се потапя в езика, да слуша, да пише, да говори...Само в училище или с курсове не става, та затова и много малко хора говорят чужди езици.
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
научаването, усвояването на чужд език е нещо много субективно и индивидуално - или ти се отдава или не ти се отдава. същото е и за математиката - или си с матеметичеснки уклон по природа или не си, и колкото и да напъваш, ако не ти идва отвътре - няма да станеш математик.
с езиците е абсолютно същото! като цяло, хората с логически тип мислене, по-трудно усвояват езици, където няма никаква логика
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Език се учи успешно до 15-16 годишна възраст. Дори и акцента може да се докара максимално близо. След това мозъкът се моделира логически, а когато почнешда търсиш логика във всеки израз и употреба, губиш комуникативност. Езикът е като музика - или можеш да пееш или не можеш. Трябва постоянна импровизация. Със зубрене на думи и граматически правила не става. Ето защо в БГ най-често децата учат "англиски на г-жа еди коя си", а не истинския, живия език. И като идат в Англия не мгат да кажат нищо .
82
0
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 7 месеца
"А така случайно има ли сайт за подсъзнателно учене по математика, химия,
физика,щом казваш, че е много лесно, да взема да се поограмотя, че съм
много тъ.п?"

Не знам. Най-разпространено е за изучаване на езици.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2_(%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3)