Началото – твърде рано, краят – късно: Двете смени мъчат учениците

Промяната за децата е като досадното въртене на стрелките на часовника
Обновена: 10 фев 2019 09:07 | 10 фев 2019 07:45,
33
Началото – твърде рано, краят – късно: Двете смени мъчат учениците
Снимка: Visualhunt

Всяка пролет и есен, засега, въртим стрелките на часовника, за да минем от зимно към лятно часово време и обратното. Българските ученици минават през нещо подобно - редовно се налага да свикнат или с по-ранното ставане или пък да приемат, че ще бъдат на училище до късно. Всичко това е заради двусменната система на обучение, въведена у нас преди почти половин век, когато има бум на раждаемостта. Днес обаче има 2 пъти по-ниска раждаемост и двусменната система на обучение е отживелица според специалистите.

Промяната от втора смяна в първия учебен срок в първа смяна във втория обърква децата и е необходимо време за адаптация, подобно на състоянието при смяната на стрелките при лятно или зимно часово време.

Българското Министерство на образованието и науката пък има амбиция да спре практиката да се учи на две смени, пише "24 часа". Не и от следващата учебна година обаче, както първоначално бяха най-смелите планове. В основата на проблема стоят парите - трябват средства за преоборудването на сгради и строежа на нови, за да се поберат всички деца.

10% от училищата в страната, в които сега занятията са на двусменен режим, ще минат на обучение само сутрин още тази есен. Това искат и мнозинството от семействата, показа обществено обсъждане миналата година. Министерството вече се зае да регламентира нарочно изискване, че директорът на училището в сътрудничество с общината създава необходимите условия за полудневната организация на учебния ден, т.е. до обяд.

“Когато децата минават от втора в първа смяна, в първите 2 часа въобще не знаят къде се намират Първата смяна е категорично по-добра. Където има възможност, трябва да се случи”, убеден е Живко Жечев, който е и от двете страни на системата - и родител, и преподавател. Баща е на две малки деца и учител по физическо възпитание в столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”.

Първокласникът му Михаил харесва времето, в което ходи на училище. Като ученик от началния курс той има привилегията да е само в първа смяна, а следобед е занималнята. Малките започват в 8,20. Мишо предпочита да става в 7 ч, но понякога се налага да го будят и по-рано, когато баща му е на работа и двамата трябва да тръгнат заедно към училище. Детето тренира баскетбол и джудо. Ходи и на народни танци, но те са късно и след тях се чувства изморен, та размишлява дали да не се откаже от тях.

"Да си пишеш домашните сутрин, е кофти, времето е ограничено и обикновено не стига, когато имаме 7 часа и аз се прибера след 19 часа, на мен ми остава само да си почина, да напиша 1-2 домашни и да си легна", твърди 5-класникът Калоян Манчев, който от 6 февруари е втора смяна.

И той предпочита първата смяна, режимът съвпадал повече с този на възрастните. "Аз лично имам повече свободно време при първа смяна", категоричен е Калоян. Срещите с приятелите оставял за петък.

След междусрочната ваканция той започва уроците в 13,30 часа и ще се прибира според броя на часовете. Максимумът са 7 часа на ден, тогава ще свършва чак в 19,10 часа.

“Децата трудно могат да организират времето си във втората смяна. Първата смяна има това предимство, че след училище те разполагат с повече време, което да използват. Втората пък ги прави по-организирани”, коментира майката на Калоян Миглена Манчева.

Мерките и сроковете за въвеждане на едносменния режим във всяко населено място се различават според демографската ситуация, материалната база на всички училища в тях и възможностите за разширяването ѝ.

66 училища са заявили, че ще се наложи да дострояват, а в няколко плана е посочено и че ще трябва да изградят освен нови постройки и топла връзка към сегашните сгради, да вдигнат физкултурни салони, допълнителни класни стаи, столови.

Изцяло нови сгради са нужни на 38 училища, показва справка от Министерството на образованието и науката. В 134 ще успеят да минат към уроци на една смяна само с оптимизиране на план-приема. Други 141 се нуждаят първо от преустройства, ремонт и преоборудване на базата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като прочетох коментарите, които са от 2 години си направих извода, че хората не искат да се реши проблема със смените, защото те са оцелели с тях и ние трябва да се мъчи се мъчи също. Не смятам че децата могат да станат в 5:30ч. за да се облекат, закусят....и да хванат автобуса. Или другият вариант да се връщат от училище зимата в пълният мрак с автобуса. Аз съм момиче и първа смяна ме притеснява това дали ще мога да се оправя навреме, а във втора ме притеснява прибирането в тъмното.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам как ще открият вкъщи топлата вода , огъня И Т. Н . като заспиват в 2 часа през нощта с телефон и таблет в ръка , а на сутринта се прозяват в училище и гледат тъпо учителя си , който въпреки прозяващите ученици си върши работата . Или с една дума , който иска да учи , ще учи при всякакви условия , който не ще - СИ ТЪРСИ ОПРАВДАНИЯ .
28
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 5 години
Беше така...преди доста години! Немската система е като изкараш началното имаш избор за Hauptschule, Realschule и Gymnasium. Но, в началното училище Grundschule има тест за всички деца и ако не покриеш норматива забрави за Gymnasium!!! А за университет тя ти трябва... разбираш ли? Иначе другите са като нашите техникуми и дават добра основа за занаятчийска професия,шофьори и т.н Но за университет... до там.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Основните и средните общообразователни училища, ако са организирани като хората и ако дисциплината и преподаването там са на ниво, са нещо безценно. Казвам го от личен опит. Имах шанс да уча в такива училища.Проблемът се състои само в това, че ако завършиш подобно училище, след средното трябва вече да учиш още нещо, за да имаш конкретна професия. Ако можеш и искаш да си го позволиш, после цял живот ще бъдеш ориентиран във всички сфери на живота, защото основата е много стабилна
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Физическото в училище е пародия защото ако си съвестен в часа , в другия просто влизаш потен , мръсен.. как сме карали тези часове по ко.му..ни..зма , пак така само че никой не смееше да протестира.. смените? , ами те ,децата , и само първа смяна да са ,пак ги задържат до късния следобед ..по новия закон е така ,щото се водим от западните училища ,където се стои през целия ден ,да ,ама там можеш да се измиеш , преоблечеш , да починеш преди другите часове ,да хапнеш някаква прилична храна
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също така мисля, че най-задължителния час, всеки ден е физическо възпитание + извънкласно поне два часа на ден. Но не да ги изпитват на някакви нормативи и т.н. - кой каквото му харесва - кеф ти футбол, кеф ти баскетбол, кеф ти лека атлетика и т.н. Важното е да се движат.Не виждам смисъл да им тъпчат главите с глупости, само най-основното от всички дисциплини. Останалото - свободноизбираемо. В момента на книга учат какви ли не щуротии, които не ги вълнуват - на практика излизат неуки
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята на нашата образователна система е "наши" хора да взимат едни пари от едни учебници и помагала, обществените поръчки не ги броим. Резултатът е безмислесни учебници, нископлатени, комплексирани и некадърни учители. Трябва да се инвестира в учителите, не в учебници. На един добър учител не му трябва учебник. Един добър учител може и трябва да бъде пример за подражание на децата и децата да го уважават, но не защото така трябва или защото се страхуват от него. Ама това е само мое мнение...
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата са претрупани с много информация и като зовършат средното се оказва, че нищо незнаят. Това е нивото на бг оразованието.
22
1
 
15
 
! Отговори
22 преди 5 години
Това, че на хората тук "нищо не им е станало" не мога да бъда сигурна. ОБАЧЕ ако 1 училище започва в 8 е идеално. повечето офис служители започват около 9 (има изключения, разбира се). До 2 са приключили и след това могат да учат и да имат свободно време за спорт. Ако в 1 ден имат история, география и литетарура- забравете да се подготвят качествено за 5 - 6 часа + останалите предмети, а и след това да слушат качествено в училище. Не е идеята просто да се седи над тия учебници.
21
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От училището вече няма никаква необходимост! Всички успели хора са станали такива, защото не са ходили на училище! Спали са, правили са каквото си искат и са имали време за мислене.Трябва да дадем възможност на нашите деца да открият огъня, топлата вода и колелото!Най-добре е всеки родител да си обучава сам, ако иска, детето, когато иска и на каквото иска.
20
0
 
2
 
! Отговори
Ех Боряно Павлова преди 5 години
До Анонимен 17Не баце, В-то е дописано в последните 28 минути.
19
0
 
25
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Тотално объркано образование и безкрайни промени с удължаване на времето за учене и местене на матурите. Свръх тежки чанти и безобразно ниска дисциплина водеща до насилие. ГОСПОДА МИНИСТРИ ГЛУХИ И СЛЕПИ ЛИ СТЕ?????
18
0
 
13
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Бе не мога да разбера, колко трябва да падне още прираста на населението в България, че училищата и градините да започнат да функционират нормално? Последните години се раждат по 50-60 000 деца на година, половината от които традиционно не посещават учебни заведения, а от останалите поне 5% емигрират с родителите си всяка година...
17
1
 
17
 
! Отговори
:) преди 5 години
Що не направите първа смяна да започва когато идва директора на училище? Зная един който идваше винаги в голямото междучасие, после до 10.30 пиеше кафе в директорската стая, после малко телевизия от камерите, най вече да огледа младите учителки и деколтетата им и станало обяд. После почивка до към 14.00 пак кафе, камери и станало време за ходене. И това е над десет години...преки наблюдения имам.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ех Боряно Павлова"В"-то е написано отделно, с друг шрифт.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Правилно разсъждаваш. Но защо не са като теб родителите от екзотичния етнос. ромките не работят, но нито водят децата си на училище, нито ги взимат оттам дори и в случаите, при които не им е организиран транспорт с наши пари.Изключение се прави само за момите за омъжване. Станат ли на около 12 г., семейството се стреми около тях да е майката, бабата, по-голям брат. За да не я откраднат за булка и после да им дадат по-малко пари за нея.
14
17
 
16
 
! Отговори
София преди 5 години
Абе, бива ли да сте такива меки китки, бе, бабите ви по девет часа ли са спали и все на слънце ли са учили?! Проблем има с престараващите се родители, новодошли от гората, които си мислят, че отглеждат престолонаследници... По-добре спрете да си водите сополивите утрочета по градини и училища, за да няма всяка година грипни епидемии, погледнете малко по-широко скроено на живота и се отпуснете. И с вашият "Иванчо", и без него, ще изгрее слънцето, не сте толкова значими в глобален мащаб :) Клоуни!
13
0
 
10
 
! Отговори
Втората преди 5 години
Смяна отдавна е в чужбина
12
3
 
3
 
! Отговори
acca преди 5 години
сяка?!? :D
11
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да..да ги съжалиш направо!Ами...да си цъкат цял ден в фейс-*** от дома,викайте ги само да си вземат бележниците на края на годината!Всички сме минали през тези смени и сме още добре! "...не им било интересно в училище,да им дадем таблети,много рано ставали,не им било интересно да пишат,*** носели учебници и т.н.)А на някой да му прави впечатление че малките стават все по-глупави,по-наивни,по-жестоки,по-мързеливи?!Някой?