Дуалната форма на обучение успешна, 23 от 26 ученика с нова работа

32 професионални гимназии са взели участие
15 май 2019 17:22,
7

Над 1600 ученици от 32 професионални гимназии в страната вече са преминали през проекта "Домино", изпълняван в рамките на българо-швейцарската програма за сътрудничество. Сред тях е и столичната гимназия по транспорт "Хенри Форд", където учениците се обучават в модерен автосервиз да ремонтират автомобили.
Още по темата

 Да се учиш от най-добрите: Как работи дуалното образование?

"Повече от 3 години в гимназията се провежда обучение чрез работа – т.нар. дуална форма на обучение. Учениците ходят на работа и на училище през седмицата. Това дава възможност за професионална реализация. 23 от 26 завършващи тази година имат вече трудови договори с фирми. Учениците научават неща, които в училище няма как да се усвоят", обясни директорът на училището инж. Таньо Стойчев.

"Това е пета година, в която провеждаме проекта. Преди няколко месеца успяхме да променим закона за професионалното образование. Целта ни е всяка фирма или училище, които искат дуална форма на обучение, да могат да я осъществят без да са част от някакъв проект. Идеята ни е дуалната форма на обучение да стане нормална за учебния процес в България", сподели пред Bulgaria ON AIR ръководителят на проекта Петя Евтимова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много съжалявам, че това не се въведе при нас - випуск 2008 съм... Сега нямаше да се налага да си губя времето с 2 висши образования, че да бачкам обща работа... !!!Сега не мога да си върна нито времето, нито парите за тези безмислени хартийки, наречени тъй гордо ДИПЛОМИ... Дипломи, които никой работодател така или иначе не цени.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърбърт Уелс отдавна я е описал историята за морлоци и елои, но едва на третото гледане на филма "Машина на времето" забелязах третата раса-героят на Джерами Айрънс-расата, която се е обучила да владее съзнанието на всички.Колкото по-необразован е един човек, толкова по-лесно се командва съзнанието му отвън.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ние ще плащаме за дуалната система, това означава бизнесът да получи 16 годишни безплатни работници.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основният въпрос е:Кой ще финансира дуалната система, бизнесът или данакоплатците?Дуалната система в Германия произвежда "марлоци" т.е.спира се на определен етап общообразователната програма и ученикът учи само "бачкане".Аз все още вярвам, че общообразователните предмети са необходими за да се развие мислеща и хармонична личност, ако е била тя автомонтьор.П.П.Пичовете от тази гимназия са супер гамени, които гледат садистични клипчета в час, sorry,но лъскавото е само от парадната страна!
1
1
 
7
 
! Отговори
sperko преди 4 години
Хубав проект, ама хора останаха ли в тази държава?