Да се учиш от най-добрите: Как работи дуалното образование?

Под ръководството на главния готвач ученици правят първи стъпки в професията
12 фев 2018 18:00,
9

Над 1100 ученици у нас се обучават по т. нар. дуална форма на образование. Системата беше въведена преди две години в България. Как функционира тя и какви са ползите за бизнеса?

Ученичката Десислава Кирилова два пъти в седмицата посещава един от големите хотели у нас. Вече знае какво стои зад определението добър готвач.

"Това не е просто човек, който създава някакви рецепти по строги правила, а човек, който е майстор - експериментатор и твори и влага сърце и душа, в това което прави. Просто му придава щипка въображение", сподели ученичката пред Bulgaria ON AIR.

Учениците идват в кухнята два пъти седмично. Под ръководството на главния готвач те правят първите стъпки в своята професия.

Възпитаниците на столичната гимназия по хранително-вкусови технологии също имат възможност да се учат на терен. Надяват се дуалната форма на обучение да им отвори врати в бъдеще.

Въпреки ползите от дуалното обучение, у нас то все още е съпроводено с нормативни пропуски. До края на март ресорните министерства ще обсъдят проблемите в системата и ще се опитат да предложат решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дуално обучене не може да има в България .. В Германия има два вида висши училища Университети и Висши училища за приложни науки.. Цялата структура на образованието е съвсем различна.. Съвсем нормално да учиш и работиш и да завършиш за 6 години бакалавър , 3г. програма ..
8
1
 
8
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
В техникумете едно време се наблягаше и на теория, и на практика.Единство на теорията и практиката, обясняват ти как се прави, но най вече ти обясняват и ЗАЩО се прави точно така, а не иначе.Днес, половината майстори са самоуки, на нивото сме на 60-те години.Инженерите пък, въобще не са помирисвали производство, "изпиват им мозъка" от учене в МЕИ, но никаква или почти никаква практическа подготовка, и се стига до комични ситуации по места. Няма по -добро от бившите Техникуми, но е скъпо.....
7
2
 
4
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Бив ш учител съм точно в професионалното образование. Видяхме много "нововъведения".То не бяха УПК едно време, то не бе Модулно обучение в по-ново време,но това е най-голямата недомислица в професионалното образование!!! Връщане назад направо в 19 век, към системата чирак- калфа- майстор.не говоря за конкретния случайописан тук. В масовия случай полуграмотен майстор ще бяснява някоя манипулация, която някой друг някога му е показал, а защо го прави-сне знае.Няма по добро от Техникумите.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво бъдеще ни чака в държава в която бизнеса гради интелектуалното ограничено поколение? Каква ще бъде икономиката в България след 10 год? Кръчми и сладкарници!?Намаляваме паралелките в природо-математическите гимназии, за сметка на курсове за готвачи и пекари. От един математик винаги можеш да направиш готвач, но обратното не е възможно.
5
4
 
8
 
! Отговори
111 преди 6 години
Частни фирми подготвят готвачи за 60 часа!Трябва ли да се губи ценното време на младите хора за такива елементарни професии и има ли законово основание?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато ги обучат, фирмите фалират или идва финансова криза и те трябва да напуснат страната. Държавата хвърля пари на вятъра. Средното и висшето образование трябва да се приватизира или да си бъде държавно както преди 1989 г..
3
2
 
10
 
! Отговори
PD преди 6 години
С каква гордост дуалната дивотия създава готвачи с претенции за творчество. Все пак елита трябва да си подготви обслужващ персонал. А аз, очаквах да се гордее, с математици, физици, инженери и др. представители на висшето познание. А иначе, нивото е на кръжочна дейност от отминалото време, и занимание по трудово обучение.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва дуално образование за снайперисти за да може на съра да му дупчиш кратуната на 2500 метра.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТРАШНА РАБОТА, ЧЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ ГОТВАЧИ И КЕЛНЕРИ, ЕМИ ЧЕ ПРЕВЗЕМЕМЕ СВЕТА ПО ТОЯ НАЧИН...