За добро или лошо: Висшето образование – масово, не ражда елит

Преди години университетите избираха студентите, сега е обратното
129
За добро или лошо: Висшето образование – масово, не ражда елит
Снимка: НБУ

Според ректора на Нов български университет проф. Пламен Бочков броят на студентите е твърде голям.

"Имаше години, когато кандидат-студентите бяха толкова много, че ние ги избирахме. Сега студентите избират университета, избират програмата, в която да учат, без притеснение, че евентуално няма да могат да бъдат приети. Истината е тази – висшето образование стана масово, което от една страна не е лошо, но от друга страна – тази масовост на висшето образование откъсва университетите от една елитарност, която им е присъща. Самият смисъл на съществуването им е да създава елити. А когато елитът е масов - той вече не е елит", коментира той пред БНР.

Още по темата

А за студентите от НБУ днес официално ще бъде открита  академичната година.

Ще призова студентите за смелост, заяви проф. Пламен Бочков.

"Това е една метафора – да си пуснат телефоните, в които пребивават по-голямата част от времето си, и да се потопят в университетското пространство – там, където са преподавателите, там, където са техните колеги, ментори, там, където сме изградили едно пространство на култура, диалог, четене – това е много по-различно отколкото виртуалният свят, в който те са свикнали да бъдат", обясни той

Проф. Бочков подчерта, че не иска студентите да се отказват от предимствата на електронното обучение, но да търсят баланса.

"Само електронно без присъствие в университетската среда или обратното – мързеливо слушане на лекции без работа в интернет, са две крайности, които не бих препоръчал", призна още ректорът на НБУ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
3
 
! Отговори
тоя преди 4 години
този дрът *** да не си самовнушава че е некъф елитен професор ами да се опита поне да научи на нещо тея забили се в джиесемите пишмян студенти
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не се записвайте в търновския, много са зле, приемат по втория начин неграмотни, мързеливи връзкарчета, с бащи герберски бизнесмйени, на тях им целуват задните части, с обикновенни, умни студенти без връзки са изключително груби И противни.
112
0
 
2
 
! Отговори
хехе преди 4 години
то па един професор едно нещоо мечтае си да бъде елитарен професор човека ама се храни от Едеоти които пишат неправилно препрочитайки им от учебници разни теории ...при това се храни добре от тея пейзани с жиесеми
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До За елитСам казвате, че са единици. Това не противоречи на написаното в "За елит се мислят".
110
1
 
3
 
! Отговори
До За елит преди 4 години
Не споделям мнението Ви, има преподаватели, на които аудиториите са пълни в БГ, единици, но ги има, след лекциите преподавателят не може да си тръгне.В чужбина е същото.
109
0
 
11
 
! Отговори
За елит се мислят преди 4 години
професорите и доцентите. Не поради професионални постижения, а заради заеманите длъжности.Нямаш ли връзки, не важиш. Можеш да компенсираш този недостатък с "аргументи" в брой (кеш). Нямаш ли достатъчно от тези "аргументи", тогава пък не важиш хич!Мястото в уж-елита се предава по наследство, с надеждата да се формират касти. Но засега тези групировки нямат качествата на елит, а само на каскетлийски шуробаджанашки дружинки.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До116.Щом неса те доили,трай си,щотогората е близо.Професоре,ако си такъв,елитарностимаше,когато хората едва си пишехаимената.Тогава,се кланяха на героя,завършил висше,даващ гордост,всяващнеистова завист,граничеща с падение.Социалната елитарност,нарочно е убита,за да може да ни мачка такъв- банкин.
107
2
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Професоре,в някои страни който са по -елитни, висшето образование измества средното,тоест без висше ,само със средно може да разтоварвате пакети на някоя рампа .....Така ,че нормално е студентите да избират какво и как да учат,а не такива като васссс ,да оприделят кой има право да учи.....
106
0
 
6
 
! Отговори
Беше късният соц преди 4 години
До нормално 111Не знам кога е имало такова изискване. Помня периода, през който децата на служителите на МВР влизаха в тази специалност с предимство и лично познавам две такива създания, които с голям зор завършиха средно образование с общ успех ПОД "добър (4)", а по история на матурата бяха изкарали тройки. В специалността "Право" се влизаше чрез изпит по история. Сам си направи изводите.Създанията наистина бяха деца на старшини, които едно грамотно изречение не можеха да кажат.
105
2
 
4
 
! Отговори
До Томи преди 4 години
Не е точно така, в БГ никой не ме е доил, в чужбина също.Ако има доене, то е на двойкаджиите, напълно заслужено, малко им е.И лекар не ме е "доил", не знам къде попадате на такива.
104
0
 
4
 
! Отговори
Инженерите преди 4 години
Зависи в коя област, кат гледам как строят инжИнерите в БГ, не дай Боже един трус над 6 по Рихтер - новите тухли падат, старите ЕПК-та остават.Мутро барока в БГ е уникален, съпроводен с прането на пари.
103
0
 
3
 
! Отговори
заповед преди 4 години
Женените за военни също ги освобождаваха от разпределение
102
0
 
1
 
! Отговори
До: Нормално преди 4 години
Прав сте!Споделям мнението Ви.
101
3
 
2
 
! Отговори
нормално преди 4 години
До До До СУДа следваш право, задължитилно във семейството ти трябваше да има юрист за да може да предава опита си там - където неизвестното е повече от известното!!!!!Същото се отнася за лекарските семейства да предават апитя си и др.
100
0
 
6
 
! Отговори
Активен мутробогаташ преди 4 години
И сега е така, отрочетата на бившите комсомолци - новобогаташи.Нищо не се е променило бате.Тогава на 3-*** е имало един читав.Сега на хиляда са десет. Тръгни в София да търсиш читав адвокат - всичко от старото поколение - 1970 набор.Единствено зъболекарите и медиците дръпнаха напред, читави кадри около 40 г.
99
0
 
6
 
! Отговори
активен комсомолец преди 4 години
До сарказъмСкъсаните студенти по медицина изпращаха за командири и коменданти на летните бригади, подаряваха им по един Москвич или Жигули и най-вече дипломи по параграф АКТИВНИ КОМСОМОЛЦИ и привелегии на работните им места.
98
0
 
9
 
! Отговори
До: Томи преди 4 години
Приятел се оплакваше, не мога да ги скъсам, университетът не дава да им пиша двойки.80% били за двойки.А иначе ученето си е за цял живот, ако искаш да си продаваем на пазара, независимо в коя област.
97
1
 
9
 
! Отговори
Вярно! преди 4 години
До До ПрактикатаКогато завършвах, дойде при мене непозната колежка и ми заяви че и ТРЯБВА МЪЖ.Казах, че си имам приятелка но тя ми каза ако я осттавиш КАКВОТО ИСКАШ ПРАВИ С МЕНЕ.... На първия срещнат софиянец му се хвърляха на врата а после се развеждахаНа мнозина това им беше крайната цел на следването - да си намерят мъж и жителствоОмъжените колежки се освобождаваха от 3-годишната работа по разпределение на село. Повечето се развеждаха и запазваха жителството си като гражданки......номера
96
2
 
5
 
! Отговори
Свърши се преди 4 години
Читави прависти, СУ до набор 1970 г.След това субмутрите, новобогаташите превзеха и унищожиха образованието.Селските бекове станаха софиянци, окупираха всички области, а ние бягаме в предградията.Няма да забравя, връщам се от чужбина и една 24 г. кифла с речник от 50 думи - пърха с мигли, зеленеока, ми се перчи, че е юрист от СУ, питам я: тати ко работи, тати има пет фирми, ти къде работиш - във фирмата на тати.Ай у лево, ставаше за една вечер, но ***%тията й ми дойде в повече.
95
1
 
5
 
! Отговори
Какъв елит преди 4 години
да ти създадат университетите, като тази държава от 65 години се управлява от безкнижници и партизано-мутри на принципа "ти пари ми дай не ми давай акъл" . По соца си имаха специализирана школа за "елит", а сега бибилиотекарския целенасочено се е преквалифицирал "ковачница на кадри и елит"