По математика: МОН спира "препускането по материала", обмисля промени

Пуска и безплатна електронна платформа с атрактивни уроци
3 окт 2019 17:05, Анисия Иванова
40
По математика: МОН спира "препускането по материала", обмисля промени
Снимка: pixabay

През следващите месеци МОН ще прегледа отново учебните програми по математика. Тази наука е базова, а точно по нея има най-голям проблем с резултатите от изпитите на учениците, каза във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той обясни, че спънките са основно с надграждането на знанията на децата след 4 клас. Поради тази причина е сформиран екип, който да прегледа учебните програми и да предложи варианти как да се избегне "препускането" по материала.

Министърът допълни, че предстои изграждането на електронна платформа със свободен достъп, в която учители ще представят учебния материал по атрактивен за учениците начин.

По думите му изработването на платформата ще стане в рамките на проект "Образование на бъдещето", който съвсем скоро ще бъде одобрен по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Учителите, които разработват уроци и клипове, ще получават заплащане за труда си, посочи Вълчев. Той уточни, че предстоят обучения и на преподаватели как да правят такива образователни ресурси.

По същия проект ще бъдат финансирани и дейности по интереси в областта на дигиталната креативност, кодиране и моделиране, допълни министърът. По думите му този тип обучение е планирано още от първи клас. Вълчев допълни, че във всички областни градове министерството насърчава математическите гимназии да откриват паралелки в областта на информационните технологии, тъй като няма риск да се предозира с броя на този тип специалисти.

Осигурено е финансиране за изграждане на свободна мрежа във всички училища със защитни стени, така че да се ползва за уроци, а не просто за сърфиране в интернет, каза още Вълчев. Той допълни, че през настоящата учебна година 1700 от всички 2400 училища в страната са заявили желание да въведат електронни дневници. В общия случай те искат и преходен период от една година, през която да имат и книжен вариант на дневниците, уточни министърът.

През настоящата година сме издали 3500 удостоверения на гимназисти, които искат да учат в чужбина, каза още Вълчев. По думите му през минали години броят им е достигал 5 000, а миналата са били 4 200. Няма точна информация колко българи учат зад граница, при всички случаи броят им е над 20 000, допълни министърът. Той уточни, че чуждестранните студенти у нас са 12 500.

Вълчев посочи, че се полагат усилия за привличане на повече младежи от българските диаспори да учат у нас. По думите му приемът за тези младежи е увеличен, както и размерът на отпусканите им стипендии. Освен това се финансират кандидатстудентски курсове в неделните училища в тези райони.

Във Варна днес министърът на образованието участва в среща от цикъла "MASTЕRCLASS WORK 4.0", която се проведе в Икономическия университет. Основна тема на дискусията бяха предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда, появата на нови професии и адаптацията на младите хора към новите изисквания.

В областта на образованието се полагат много усилия, но големият проблем е как се променят изискванията към сегашните работещи, допълни лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който също участва във форума във Варна. По думите му заетите у нас са 3 150 000 души, като поне един милион от тях трябва спешно да повишат базовите си дигитални умения, за да не останат без работа през следващите 4-5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До лично мнениедааа... а пък учителят сам си купува маркерите, които изписва за ден-два.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименнай-евтинко е без учители и училища.....
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не спрат и децата да ходят на училище , и от вкъщи да гледат клипове на учители които преподават уроци и няма да е нужно да ходят до училището, всеки ще си седи в тях
25
0
 
11
 
! Отговори
Разочарован учител преди 4 години
Да се премахнат делегираните бюджети, да могат да повтарят ученици в начален курс докато се научат да четат и пишат. В начален курс най-важната задача да е ограмотяването, да се научат да смятат и да научат таблицата за умножение, която да е в трети клас, а не във втори. Да се олекоти материала и с повече упражнения. И дисциплина.....
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече започвам да си мисля,че тия от МОН нарочно измислят глупост след глупост,за да има после какво да променят и така се правят,че нещо работят. Все пак заплати получават. Или го правят умишлено,или наистина са толкова ***.
23
0
 
17
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Когато се мисли по-малко за електронни платформи и повече за работа с децата навън, когато се спре безумието "делегирани бюджети", когато се върнат показалките на даскалите, когато се спре безумното писане на учбници, учебни програми, директиви, постановления и т.н. бумащнини, когато се върне оценката за поведение...когато...ако още ни има...
22
0
 
17
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
Не съм против новите технологии, НО нека министърът уточни колко ще струва новата електронна платформа? Не е ли по-добре вместо тия пари да се дават за електронен вариант на материала(който едва 10% деца ще погледнат от любопитство и пак могат да не го рзберат, дори да е ,,услеснен") и за електронни дневници, тези пари да са за безплатни учебници на децата до 12 клас? Родителите дават луди пари и за сборници и за учебни третадки,че и за частни уроци.Ако дневникът е на хартия, какъв е проблемът?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От 40 години няма математическо откритие , така , че само най-богатите държави могат хранят добри математици и да чакат откритие.."Lol ...
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ПОПУЛИЗЪМ ВИЛНЕЕ СРЕД ПРОСТИТЕ ХОРА.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВИНА ИМАТ МАТЕМАТИЦИТЕ ОТ БАН! СПРЕТЕ ИМ ЗАПЛАТИТЕ И РЕВАЛСКИ ДА ХОДИ ДА ПРЕПОДАВА В УЧИЛИЩЕ.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно и също дете може да намрази или заобича математиката в зависимост от това какъв учител му я преподава. Учител по математика е този който може да обясни абстрактните концепции на разбираем език така че децата да си ги представят в главата, а не някой който пише като луд по дъската формула след формула, и след това плаши с трудни задачи.
17
2
 
17
 
! Отговори
Stroitel преди 4 години
Тези от министерството могат да счупят *** с глупостите, които предлагат. Преди как успяваха децата да се научат на математика, а сега не успяват? Сигурно са им пускали клипчета от тубата за да усвояват материала. Или пък са си слагали виртуални очила за да навлязат по надълбоко в дебрите на математиката? Смешни, смешни, че чак ми идва да хвана една сопа, и бой бой бой, докато ви я строша в гърбовете.
16
0
 
23
 
! Отговори
10 преди 4 години
Това министърче непрекъснато ръси като началника си маса простотии . Атракцията , драги , е за изкуствата , модата , политиката ...не и за основа на обучението,по който и да е учебен предмет ! Тя е обикновено встъпитълен момент на урока или микрочаст от него за краткотрайно привличане на вниманието на учениците. Но не и платформа за цялостно обучение. Интересното обучение е повърхностен подход и се е провалил исторически.
15
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 4 години
Интересна е и задачата, която поставя в последния абзац тъй наречения синдикалист. Ако сега има 3150000работещи и след 4-5години този 1000000не иска да се научи и щял да остане безработен откъде ще се намерят тези работници:А-ще дойдат много образовани от училище при положение, че казва, че образованието е добро. Б-ще работят ромите В-ще намерят балами чужденци С-от майната си, нямам предвид Пловдив
14
2
 
10
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Моя има 5.75 и 6 по математика. Обаче май на едни леко по-тъмни им е зор...
13
1
 
4
 
! Отговори
.. преди 4 години
уча се
12
1
 
6
 
! Отговори
Spas Spasov преди 4 години
Браво! Идеите са от моето време, но се радвам, че ги подхващате и вие!
11
1
 
3
 
! Отговори
d преди 4 години
Закривай...
10
1
 
16
 
! Отговори
р0ботодател преди 4 години
за професия р0б, единствената която предлагаме, математика не ви трябва
9
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Излиза, че министърът на образованието е необразован. Бърка защитните стени с технологията "бял списък".