Омбудсманът иска отлагане на промените в малките матури

Диана Ковачева изпрати писмо до образователния министър
Обновена: 7 фев 2020 19:18 | 7 фев 2020 19:16, Анисия Иванова
3
Омбудсманът иска отлагане на промените в малките матури
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да бъдат отложени промените в малките матури при 4 клас за следващата учебна 2020/2021 година. Това предложи  омбудсманът Диана Ковачева в писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Омбудсманът мотивира искането си с възникналото напрежение в обществото и множеството жалби, постъпили в институцията от родители и педагози, като най-сериозен е отпорът срещу промяната на формата на диктовката, съобщиха от институцията.

Според промяната, предвидена от МОН, текстът за диктовката по български език и литература вече ще бъде пускан на аудиозапис, а няма да бъде четен от учител.

Още по темата

В сигналите си до омбудсмана родители и педагози възразяват и срещу други промени, предвидени да бъдат въведени в т.нар. "малки матури“ още този май, когато ще се проведат изпитите по български език и математика за четвъртокласниците – като удължаването на времетраенето на изпита на 60 минути, работата върху бланки, вместо ограждането на отговор, съставянето на текст в последните минути на изпита, пренасянето на отговори на отделна бланка, писането с черен химикал.

Омбудсманът пише в позицията си, че нововъведенията е редно да се правят в началото на учебната година, а не по средата. Преподавателите алармират, че вторият учебен срок вече е започнал, а учителите все още нямат достатъчно информация - липсва аудиофайл, по който да подготвят учениците, на сайта на МОН не са публикувани примерни тестове, а това правят издателствата, които "налучкват“ формата на изпита.

"Във връзка с описаното, в защита на най-добрия интерес на децата и на основание Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с препоръка за обмисляне на възможността въвеждането на новостите да бъде отложено за следващата 2020/2021 учебна година с оглед системата да бъде подготвена с необходимите материали, както и учителите, и учениците да са наясно своевременно с изискванията към тях“, обръща се омбудсманът към министъра на образованието Красимир Вълчев.

Днес Ковачева смята, че този формат ще стресира изключително децата и то на фона на дискусията, която тече в обществото, дали изобщо е необходимо НВО след 4-ти клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Ами ИМА нужда от НВО. Всички знаем как в "ония" училища до 7-8 клас стигат "ученици" с мътен отенък, дето не могат да си напишат и името, вземат дипломи без покритие, а ние финансираме "образованието" им. Тая *** трябва да се изчисти. Ако ще в етническите училища да останат по три ромови деца в клас, ама да са такива, дето наистина учат.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялото бг образование има само една цел, да смаже българчетата. Заради шепа ро.ми децата имат лимит на отсъствията и българчетата ходят болни и пиещи антибиотик на училище, а браточетата пак не стъпват там. В 10 клас сложиха матура, пак заради малинките, че много им идвало ученето, да имат диплома горките, работа да намират. Каква друга простотия предстои?
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ombudsmanat e terorist. Zasto ne pokazva bg praktikantite ot 12 do 18 godishnite, 19 do 25 godishnite kade otivat da praktikuvat izu4avanata bg profesia i po kakva evro tarifa im plastat?!