Не е адекватно да се кандидатства само с матури, смята доц. Лозанов

Ще стане ли практика този начин за бъдещите студенти...
19 май 2020 22:50, Петя Славова
29

Без кандидатстудентски изпит, но с матура, ще бъдат приемани студентите в повече специалности на Софийския университет тази година. Това е категоричното решение на най-старото учебно заведение в страната.

От Министерството на образованието също заявиха: матурата била достатъчно надеждна, за да се влезе в Алма Матер.

Предполагам, че трудно това лято биха се организирали изпитите по класическия начин. Не е адекватно да се оценяват само с матурите кандидатите. Въпросът е това да не остане практика, някой да не си помисли нещо подобно. Няма да имаме същата селекция, но имайте предвид, че образованието не е както беше в моята младост. Сега има много по-голяма свобода за изборите на хората - къде да работят, къде да живеят. Това каза за "Денят ON AIR" доц. Георги Лозанов.

По думите му журналистиката е творческа професия, изискват се дадености, които не личат в матурите и общото образование.

"От това, че повече хора искат да учат, образованието не страда като ниво. Има места, в които прекалено залагат на лесен прием, лесен начин на завършване, което води до понижаване на качеството на образованието. Изисква се преоценка на висшето образование", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Според доц. Лозанов пандемията е показала колко хубав живот водихме досега и колко лесно можем да го загубим. Основното, което тя ни е показала е, че животът какъвто беше, трябва да го възстановим колкото се може по-скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
17,Забравил си и една тънкост. В тези университети, ако не минеш изпити, не продължаваш. Примерно във Франция всеки влиза с взета матура навсясъде. Даже и успех не търсят(Е, матурите ги взимат половината явили се, ама....). Но пък знаят, че по специалността трябва да завършат примерно 10. При влезли 200 на края на първата година по успех ще останат само 100, следващата ще намалеят още и накрая ще са само 10 завършили. Кога си чул в България студент да не може да продължи?
26
0
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Днес видях сладко колажче: Ще ти преведа едиколкоси евро, ако уредиш детето за детска градина.- А не, не мога, съжалявам. Максималното, което мога да направя за него, е Софийският..Какви изпити, какви матури? - при такова изобилие от университети и филиали скоро ще се влиза само със заявление, то на практика вече си е така.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм ОК с това местата в университетите да се изчерпат от глyпaци на които даскалът в посредствено училище им е писал лесно 6-ците и ги е оставил да преписват групово на матурите. По тоя начин не остават места за децата които наистина знаят и могат, но са били прецакани от учители, които са им писали ниски оценки, поради това, че са искали твърде много от тях или просто заради някаква ученико-учителска караница учителят ги е наказал с ниска оценка. Това често се случва. И определя съдби.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общо взето много хора като гледам коментарите не мислят. Обаче са афектирани от това, че им показваш друга гледна точка за която дори не им е дошло на ум, понеже не са много умни. И заради това се напъват като гладни на сpaне да спорят. Психологически е доказано, че е трудно човек да признае сам пред себе си, неща от сорта на това, че е бил проcт, че е сгрешил, че е позволил да го излъжат лесно и т.н. То е вероятно нещо като жертвите на побой, които се срамуват, че някой е бил по-силен от тях.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много елитни университети по света се влиза без изпит .Важното е после какво правиш по време наобучението/-------В тия "елитните" е важно дали си плащаш. Това е пазар. Познавам човек, който завърши в Харвард и не може да си сметне две салати които си е поръчал в ресторанта колко му струват. Платих вместо него и после по улицата мълча 40 минути, защото 40 минути се опитваше да го сметне нещо от сорта на 15.40 + 15.60.
22
1
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
На колко години е тази бабичка? Ташунковица е с много по-добра фризура.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лозанов,времето на битълсите мина!Земи са пострижи!
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що да не е ?Много елитни университети по света се влиза без изпит .Важното е после какво правиш по време наобучението/
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се приема само с изпит. Какво от това, ако в училище са ти писали 6 на матура по математика, ако като отидеш на изпит се окаже, че нищо не разбираш по математика. Има училища в които провеждането на матура се превръща в цирк - задачите по математика примерно се решават групово от целия клас. Или се вадят учебници на масата и се преписва от тях. После имал бил 6-ца, заслужавал бил повече. Хайде да отиде на изпит, да го поставят с конкуренти от други училища и да видим.
18
2
 
3
 
! Отговори
Евгени преди 3 години
защо показвате тази психо старица ще сънувам кошмари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много чужди университети приемат ученици само по документи. Пускаш си там копие на дипломата, пишеш едно CV в което казваш кой си, какви постижения имаш за крехкия си живот. Примерно ако си художник и кандидатстваш да учиш висше образование по изкуствата , изпращаш снимки на картините си, пишеш ако си имал изложби (дори и да са били в местното селско читалище). Обаче, повечето такива университети ще се съобразят от кое училище идваш. Дали е с традиции. Дали имат възпитаници от него вече и т.н.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матури въобще не трябва да има. Това е загуба на време и излишна паника сред ученижи, учители и родители. На матурите масово се преписва и/или учителите подсказват на учениците или ако ги познават им пишат по-високи оценки. Сещате се, че при матури, оценяването не е анонимно. То още самото провеждане е компрометирано, а какво остава за оценяването.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-справедливо е във ВУЗ да се приема с изпит. Балообразуващите не са никакъв фактор, предвид, че не се знае дали учителят в някое долнопробно училище не е писал 6-тици на всички, а в някое елитно училище не са скъсали гзоветe на децата от учене и накрая да им пишат шарени оценки от 3 до 5 максимум при условие, че там учениците знаят и разбират повече от учителят в долнопробното училище. Затова, отива на изпит и там каквото сабя покаже. Да има 2 опита ако примерно в единия ден му било... лошо.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матурите не са адекватни. Трябва да има задължителна матура по математика. Трябва да се полагат 3 задължителни матури и четвърта по избор. Третата задължителна да е по специалността от гимназията. Например специалност флейта - по музика (теория и практика), специалност кулинар ( теория и практика), специалност някакъв език, химия и т. н.Да са задължени да си учат това, за което са влезли, а не една трета да са с английски или философия
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не е ли справедливо да влиза във ВУЗ всеки желаещ, но да завършват само знаещи и можещите?"-----He. He е справедливо, защото местата във вузовете не са равни на броя на младежите разпределени по земното кълбо. По тази причина, редно е във ВУЗ да влизат само знаещите и можещите, а другите да не се пречкат. Защото ако се пречкат, ще развалят "дисциплината и морала" с лъжене, мамене, омаловажаване на интелектуалния труд, забавяне на учебния процес във времето и ще дърпат умните деца назад.
12
1
 
6
 
! Отговори
Защооо? преди 3 години
Не е ли справедливо да влиза във ВУЗ всеки желаещ, но да завършват само знаещи и можещите? Другото е часпром далавера за подготовка за кандидатстване
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отиваш на изпит. Изпити и те заменят оценката от матурата ако има такава.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чисто теоретично ми е интересно - аз матура не съм полагал, щото по мое време нямаше. Решавам, да речем, да кандидатствам, щото не би трябвало да има ограничения по възраст, религия и т.н.Ко прайм?
9
2
 
2
 
! Отговори
Папионка преди 3 години
при Китайска Комунистическа Диктатура, много неща не са адекватни и такива като тебе първи ги пращат у ГУЛАГ да ги превъзпитат!
8
2
 
11
 
! Отговори
Жони Кеш преди 3 години
Олее ми сега няма да прибират рушвети милите доценти и професори