Вълчев няма да предлага отмяна на външното оценяване след 4-ти и 10-и клас

Повечето родители искат децата им да учат в клас
30 яну 2021 10:36, Елка Василева
38
Вълчев няма да предлага отмяна на външното оценяване след 4-ти и 10-и клас
Снимка: архив, БГНЕС

„Не възнамерявам да предложа на това Народно събрание отмяна на националното външно оценяване в 4 и 10. клас. Тъй като не считам, че епидемичната ситуация през юни, когато изпитите се провеждат, ще бъде по-лоша, отколкото е сега“.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред БНТ.

"Дадохме възможност 1-3 клас да се удължи с три седмици учебната година, 4-6 клас с две седмици. 313 училища избраха тази възможност. Над 300 училища ще учат през юни за сметка на декември", каза още министърът.

Той сподели, че желанието от началото на учебната година е да има максимум присъствено обучение, но осъзнава, че то не може да се реализира. Ако върнем всички ученици, рискуваме след това всички отново да останат вкъщи, допълни Вълчев.

"Януари, февруари са най-епидемичните месеци всяка година. Ние през януари имахме относителен късмет, нашите мерки дадоха ефект. Успяхме да направим така, че близо половината ученици да учат през целия месец и това е най-добрата новина", каза той.

По думите му онлайн обучението е спасило натрупването на дефицити, забавянето в образователното развитие на децата. То е по-добра алтернатива на нищото, но в никакъв случай не е пълноценна алтернатива на присъственото обучение.

Според министъра много са споровете дали училищата и учениците са основните фактори за разрастване на заразата и няма съмнение, че те допринасят. Въпросът е колко - в някои случаи повече, в други по-малко, в зависимост от възрастта на учениците, от предприетите мерки.

"Доказа се тезата, че малките деца не са основните заразители. Колкото по-малки са децата, по-малко рецептори имат, по-малко репликират вируса, безсимптомните преносители по-малко заразяват. Не са проблемът децата. Проблемът е класната стая", каза още Вълчев.

Първи-четвърти клас не са учили по-малко от предходни години присъствено, а като цяло са учили повече, тъй като предходни години има една седмица екскурзии, две-три седмици грипни ваканции, ваканциите поради усложнена климатична обстановка. В момента има 5 - 12 клас близо 600 деца, които са избрали да останат да се обучават вкъщи, обобщи министърът.

Според него системата като цяло функционира, но проблемът е, че електронното обучение от разстояние не може да бъде компенсаторна заместваща алтернатива на присъственото обучение - намалява мотивацията за учене, ефективността на педагогическото взаимодействие не е толкова силна и тези загуби са толкова по-големи, колкото са в по-ниска възраст децата.

Вълчев обясни, че повечето родители искат децата им да учат в клас.

"Настроенията се менят, преди два месеца на цялата общественост мненията бяха 50 на 50. Сега категорично родителите и учителите са сигурни за присъственото обучение. Единственото, което можем да сложим на везната срещу здравето, е образованието. Това е, за което поехме риск", допълни той.

За тази седмица има малко увеличение на случаите спрямо миналата, но като цяло сме в благоприятен сценарий. Ако този сценарий се задържи, можем да се мисли за по-голямо разхлабване.

Няма антиваксърска настройка сред учителите, категоричен беше министърът. Има предпазливост. Има едно изчакване. Въпреки това има 24%, които са заявили желание за ваксинация, каза министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извадете главите от пясъка- 12-ти клас и в присъственото посещават само предметите ,според личното виждане , за кандидатстване..при другите учители ходят само за да им кажат ,че им трябва -6, ще кандидатстват,така ,че електронното е супер за тях - има 3 месеца до матурите,излишни показни напъни ,че уж се учи..и матурите могат да се спестят - по желание , който е доволен от годишните си оценки- не отива на матура..същото и при 7- клас и без това на изпита им е материал от 5,6,7 кл
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До момента има регистрирани 63 случая на новият Британски щам и това са само официално регистрираните. Колко е скритата зараза никой не знае, а те присъствено от тази седмица. Не си ли научиха урока от есента. Или който оцелее, оцелее
25
2
 
13
 
! Отговори
БЕСЕН преди 3 години
Това министърче, да спре са се гаври с деца, родители и учители!! Не желаем присъственото ви безсмислено двуседмично редуване в гимназиите! Спрете да експериментирате със здравето на деца, родители и учители, заради ваши лични облаги и интереси!!! Това е геноцид!! Никога повече няма да ви гласувам да Герб, НИКОГА! Отвратихте хората до безкрай, подавайте си оставките незабавно!!! И върнете ПАРИТЕ, милионите, които наляха за ДО!!!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то от Вълчев вече не очаквам нищо друго освен да взима погрешни решения, да загрява бавно и да действа няколко месеца след събитията...
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментирам думите на министъра: "Изпитването не трябва да притеснява учители, родители и ученици "Напротив! Създава големи притеснения. Пак според думите му, с всяко дете трябва да се работи индивидуално, според възможностите му. Изпитите не са съобразени с индивидуалните му особености, а са еднакви за всички. Това обезмисля цялата ни работа и детето с ниски резултати се демотивира. Били рутинни изпити. Е защо са тези външни квестори, пароли, идентификационни бланки и куп глупости.
22
1
 
11
 
! Отговори
баба преди 3 години
Този няма да е министър Юни! Да внимава обаче да не му сменим професията на затворник тогава!
21
1
 
18
 
! Отговори
Няма смисъл преди 3 години
Уж най-важно е да опазят ученици и учители здрави, а пък дай сега да ги струпаме всички на изпит, от който нищо не зависи, за да отчетем какви превъзходни резултати дава дистанционното обучение. А още по-безсмислен е изпит онлайн - и с него, и без него - все е нищо.
20
4
 
15
 
! Отговори
гневен дядо преди 3 години
Изпоразболяха децата тия. Всичко, което не е нужно, да го махат. За какво са тия матури в 4 и 10 клас? Не знаят ли тия какъв ужас е в момента. Не ми се мисли, където имат по двама ученици. Като много иска, да иде той на матури. Очертават се бъдещи болни от стрес, затлъстяване, диабет, затъпяване и каквото се сетиш. Матуристи с матуристи.
19
2
 
9
 
! Отговори
родител преди 3 години
Няма , ами че как. Нали той няма да плаща уроците. Кому са нужни тези издевателства над децата. Малко им е дистанционното.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя министър да се научи да си пише заповедите разбрано. Никъде в заповедта за промяна на ваканциите не пише, че удължаването е за твзи, които не са учили 2 седмици в началото на ДО. Така е написано, все едно се отнася за всички- и учили, и не учили.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А студентите? До кога ще им съсипвате следването?Наясно ли сте колко се губи от т. нар криза? Наясно ли сте, че те са инвестирали не само в образованието си,?Върнете редовните занятия в университите, може да бъде направено, съсипахте нещата много повече, от колкото би ги съсипал един грип.
16
1
 
7
 
! Отговори
До # 2 преди 3 години
Нали резултатите ги направиха в точки, точно заради големия брой двойки преди време. По-малък шок и ужас за всички по веригата....
15
1
 
23
 
! Отговори
Хил5 преди 3 години
Браво! Сложете им по 7 матури на децата, ако може през седмица. Това е глупост. Тия матури освен след 12ти клас, нямат никаква функция освен да стресират и децата, и родителите, а и учителите. Взехте им детството на тия деца в последната година съвсем. Спрете ги тия *** изпити, а вместо това дайте повече свобода на учителите в методите които използват (не говоря за бой или някакво насилие), и вижте че всичко ще е ок.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АКО ,МОН смятат , учебния процес върви , трябва всички според Закона изпити да се проведат не както миналата година под натиска на "некои" отмени изпитите за 10 и 4 клас,защото и преди , и сега всички са наравно в ситуацията ,но за изпитите се "пържиха" 12 и 7 клас..защо миналата година отмениха изпитите за 10 и 4 - да каже министъра..в другите страни отмениха матурите заради К19 и тук може да се направи- който си харесва оценките от годините не се явява , който не ги харесва ,се явява
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво говори тоя няма никакво значение, след 2 месеца няма да е министър. Мутри вън!
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна се съмнявам, че този човек, наречен министър на МОН, е разумен, интелигентен и информиран.Сега вече доказва, че не владее и една от основните образователни компетенции, а именно четене с разбиране.
11
2
 
13
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Уважаеми г-н Министър, вземете и я направете тази реформа, защото принуждавате учащите да се развиват в условията затъпяваща и унизително демотивираща учебна програма в гимназиален курс. Не може най-важната част от История на България да се остави за 12 клас, когато никой не се интересува от нея. В 12 клас прогресивните и мотивирани ученици трябва да учат само специалните предмети по профила, това, което е необходимо за следващият етап на обучение и Български език.
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ученик
9
17
 
4
 
! Отговори
Изключително бесен преди 3 години
Алооо,веднага обявявайте нулева учебна година и отмяняйте всичко веднага бе писна ни вече от тия глупости бее. Как не ви е срам бе как не ви е срам бе!!!Веднага да се обявява нулева учебна година и децата на училище септември тва е
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 4Ще ги карантираме бе, то е лесно, не може 3 заразни щама да циркyлират и тоя да казва, че там не са имали досег с контактни. СЗО казаха да не се събират повече от 2 човека на едно място и да се правят ПСР тестове. Тоя не e медик да казва къде да си пускаме децата, направо туй минестрество да го закрият, докато отмине пандемията. Какво зависи от тоя, нищо, само ходи и взема заплата.