Ако педалът на газта изведнъж залепне за пода, какво да се направи?

Такъв проблем се среща често при по-старите автомобили
Обновена: 11 яну 2023 10:59 | 12 ное 2022 07:37, Елка Василева
113
Ако педалът на газта изведнъж залепне за пода, какво да се направи?
Снимка: Pixabay

Рязко увеличение на оборотите или ускоряване със свободен педал на газта? Спирачката е натисната докрай, но това не дава желания ефект и стрелката на оборотомера продължава да върви нагоре? Честито – педалът на газта ви е заседнал, което е типична повреда за по-стари автомобили. Какво обаче трябва да се направи в момента?

Във времената, когато на никого не му беше хрумвало да направи електронен педал и се използваше на връзка на дросела с кабел, такова нещастие се случваше доста често. И причината за това е, че по време на работа устройството не само губеше смазка, но понякога се разпадаше. И единственото решение е смяна на педала, което става лесно, бързо и е сравнително евтино, пише Automedia.bg.

При по-новите коли обаче се залага на електроника, която прави нещата по-сложни. Съответно е нужно да се търси различно решение.

Преди това обаче трябва да се провери позицията на стелката. Статистиката показва, че в три от четири случая именно тя е причина за неволното задействане на педала на газта. Неслучайно новите „килими“ са снабдени със специални крепежни елементи, които не им позволяват да се търкаля надолу и да блокират работата на педалния възел.

Друг много по-важен въпрос е какво да правите, ако педалът е блокирал? Всъщност по време на паркиране този проблем не се проявява, а това става само при движение. Представете си следната ситуация – бавно движение в задръстване заради светофар отпред и в този момент колата ускорява, като натиснатият педал на спирачката не дава ефект. Оборотите се вдигат, двигателят бучи, автомобилът се устремява напред и сблъсъкът с предното превозно средство изглежда неизбежен.

Единственото правилно решение е да поставите скоростната кутия на неутрална предавка.

Независимо дали е автоматична или механична, скоростта на двигателя ще бъде надеждно отклонена от колелата, а спирачката, притисната до пода, ще довърши работата, като затвори накладките на спирачния диск.

За съжаление, употребяваните автомобили са склонни да се развалят, затова при липса на възможност за придобиване на по-добра кола е нужно да инвестиране повече в старата. При това става дума не само за ремонти и диагностика, но и за следене на поведението на превозното средство. То може да ви подскаже евентуалната поява на бъдещи проблеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
2
 
! Отговори
Св преди 1 година
Безсмислена статия с много лош, смешен превод ...
93
1
 
3
 
! Отговори
Хюго Капет преди 1 година
Случвало се доста често? Това някаква първоаприлска шега ли е?
92
1
 
6
 
! Отговори
evil преди 1 година
Изключваш от скорост или натискаш съединителя и след това леко със спирачките. Тая статия внезапно е залепнала за дъното на тъпометара.
91
0
 
1
 
! Отговори
Инженера преди 1 година
Абе толкова ли сте тук аджамии и некадърни..1.Гасим автомобила..просто завъртете ключа2.Натискате след това спирачката 3.Преминавате на 3-та или 2-ра при възможност 4.Дърпате полека и ръчната...леко.не рязко..и не докрай
90
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-големи тъпотии не бях чел.
89
3
 
0
 
! Отговори
залепнал? преди 1 година
карам от 100 години и до сега не ми е "залепвал" ***, но ако се случи на някой майстор - спираш в най близкото дърво или дувар
88
5
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Кажи ми бяла българко, от зората ли си свежест взеля, от балкана ли си сила почерпила и била яка до днес да натискаш *** а на колата. Кажи ми бяла българска щерко на България, която си надежда, копнеж, или обич, вяра, борба или песен, шофьор на кола, жена или светлина, мечта или реалност, или всички заедно? Еххх ти неповторима вълшебнице, моя омайна българска тайна.....
87
3
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Кажи ми бяла българко, защо си толкова хубава, толкова истинска, толкова женствена като натиснеш *** на колата? От слънцето ли си изпратена? От луната ли си целувана? От вятъра ли си прегръщана, като седнеш зад волана? Или от Бога паднала с парашут от самолета? Кажи ми бяла българко, от жена ли си родена или от четката на влюбен като караш колата художник? Нима си от майка родена? Истинска майка българска от песен излюпена, или все красотата от обич изпредана на вяра богата?
86
3
 
6
 
! Отговори
Teo преди 1 година
То имаше и един такъв филм с една русичка, дето си взе колата от сервиз, и и залепна дросел-клапата, скоростната и кутия не можеше да превключи на N и се обади на 911 и и казаха - абе изключи я от стартера, бе, жена! Е да ама и ключа се счупи, накладките приключиха и стана една ... разкара се из половината северна Америка, докато не и свърши горивото! То сценарии за филми на ужаси много! Ами ако ми падне тухла четворка на главата?!? С каска ли да вървя постоянно?!?
85
2
 
20
 
! Отговори
Крети преди 1 година
НА ПО СТАРИТЕ КОЛИ, на Трабант, Лада, Тойота, Вагените, Мерц, Москве и всичко преди 2000г натискаш Съединителя или Неутрална на Автоматик и всичко е наред. А с тесла какво да правим или някакав друг *** с 1000 сензора и без механична връзка. Хакват ти таралясника през интернет и те самоубиват!
84
1
 
4
 
! Отговори
мда преди 1 година
На една стара лада беше заседнал дросела отворен докрай. Искаше смазване.
83
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само начинаещ шофьор или блондинка може да не успее да спре в такава ситуация
82
1
 
14
 
! Отговори
Eмо преди 1 година
Уникално *** статия, шансът да ви заседне *** на газта е по-малък от шанса да получите инфаркт, докато шофирате.
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От началото на статията се притесних- май ще продавам колата , но след като видях името на автора ми олекна , няма да се разделяме скоро !
80
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уникално некадърен превод. Собствениците на тая медия не ги ли е срам?
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинявам се - срам вместо страм.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уникално некадърен превод. Собствениците на тая медия не ги ли е страм?
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,, бати т.. Пата статия а специалистите които дават такива недъгави съвети е най добре да се върнат на село и да си яздят магаретата, като преди това отидат в КАТ и си върнат книжните. При натиснат съединител дори колата да е на скорост какво става бе гении не земни?
76
0
 
4
 
! Отговори
Решението: преди 1 година
Закривате си очите с ръце и започвате да крещите "Помощ! Помощ!" и започвате да чакате някой да ви чуе и да ви изкара от неволята.
75
1
 
4
 
! Отговори
Пробвайте! Работи! преди 1 година
Най-сигурният начин да предотвратите ускорението е като физически спрете автомобила някак си.. Например, може да го спрете в някое дърво или камион. Пробвайте. Много хора са го пробвали, това е редовно и много често явление.