Стотици образователни медиатори могат да останат без работа

МОН не е предприел необходимите действия за продължаване на програмата
Обновена: 9 дек 2022 20:27 | 9 дек 2022 20:27, Йоана Цонева
18
Стотици образователни медиатори могат да останат без работа
Снимка: Център "Амалипе"

Без работа могат да останат над 900 образователни медиатори от 1 януари 2023 г., алармират от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Причината за това е, че Министерството на образованието и науката (МОН) не е предприело необходимите действия за продължаване на Националната програма, по която са назначени медиаторите.

Засегнати са както медиаторите, така и директорите на 721 училища, които не са осведомени какво трябва да направят, за да задържат медиаторите.

Комисията по образованието към Народното събрание проведе заседание на 7 декември, на което министърът на образованието Сашо Пенов пое ангажимент до края на годината да бъде продължена Националната програма "Подкрепа за образователните медиатори".

На заседанието Елисавета Белобрадова, народен представител от Комисията, представи проблемите, пред които са изправени образователните медиатори, а именно, че те получават минимална работна заплата, въпреки че работят на терен и има опасност 900 души да останат безработни от 1 януари. Тя допълни, че това са подготвени хора за работа в ромска общност, които се намират много трудно.

Другият проблем е, че между 50 000 и 70 000 деца ще останат без ежедневната подкрепа, благодарение, на която много от тях все още са в училище, посочи Белобрадова и попита как ще се реши този проблем до края на годината.

Министърът Сашо Пенов се съгласи, че Националната програма е от изключителна важност и със сигурност тя ще бъде продължена без да има прекъсване. Има интерес от организации, които се занимават с професионална медиация да се включат в сферата на образованието и затова е необходимо да се направи анализ какви медиатори работят на терен и с каква квалификация, допълни още Пенов.

От центъра "Амалипе" считат, че намесването на организации, предоставящи съдебна медиация ще създаде сериозни проблеми. Съдебните медиатори извършват коренно различна работа от тази на образователните медиатори: първите посредничат за разрешаване на спорове, а вторите - работят с родителите и често с най-маргинализираните общности, посочват от центъра.

От "Амалипе" посочват, че единственият вариант образователните медиатори да продължат своята работа е, ако МОН поеме ангажимент, както и обеща. Питат се обаче защо до този момент Министерството не е подготвило и внесло в МС решение за удължаване на Програмата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Хрантутници. Само лапат заплати, на нищо не учат магасарите. Поне спирали и хапове да им предлагат.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 Има разлика. Горилите научават езика на жестовете и, както е забелязано, подобна горила после сама, по своя инициатива започва да учи децата си на този език. Докато малките индийчета, които не желаят да учат, каквато и програма да им приложиш, дори и да се върнат за малко в училище, там не учат, а пречат на останалите деца да се учат, а после пак отпадат и така до безкрай. Което дете иска да учи и които родители държат децата им да се образоват, правят това и без специални прогр
9
0
 
6
 
! Отговори
Тази нац. програма преди 1 година
е само още един кърлеж върху джоба на данъкоплатците. Може да се реализира много по-лесно, ефективно и полезно за нацията и за държавата решение - който не счита, че е нужно да приучи децата си на навика да посещават училище И ДА СИ УЧАТ УРОЦИТЕ, да бъде лишаван от българско гражданство и да се връща в прародината си, която отдавна е обявила, че приема обратно всички свои чеда. Ако някоя друга държава е готова да им предостави гражданство, значи ще имат възможност за избор.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната глупост, за която плащат работещите българи. По-добре да учат горилите на езика на жестовете, вместо да се хабят с малките м.ангалчета.
7
0
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Отлична новина.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и без това от тях няма полза, не са приобщили и интегрирали никого. Няма резултати.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това НПО дава 1 долар после иска всички ние да дадем 10 или 100 не съм сигурен колко.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никаква полза от тях. Кучето скача според тоягата. Докато не им се бръкне на ония в гетата в джоба, ще правят каквото си искат. А те не искат децата им да учат - искат да ги женят, за да има джумбарета.
3
0
 
18
 
! Отговори
Супер! преди 1 година
Вън НПО-та от България!
2
0
 
21
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Това е поредната пapa.зитнa aдминистративна длъжност, създадена, за да има работа за едни хора.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да останат мнозинството рои си остават неграмотни значи тези медиатори само пари взимат.