Махат тавана за прием на курсанти във военните училища

Аргументът е усложнената международна обстановка, падат ограниченията и за МВР-академията
22 мар 2023 13:45, Стела Стоянова
73
Махат тавана за прием на курсанти във военните училища
Снимка БГНЕС

Държавата се готви да премахне напълно горната граница за прием във военните училища и да няма ограничение за прием на студенти и курсанти. През септември МОН вече предложи веднъж увеличаване на тези бройки.
Пълното падане на тавана на бойките ще се случи, след като изтече срокът за обществено обсъждане на внесено снощи от служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов изменение в постановлението на Министерския съвет, което задава рамката за приема на студенти и докторанти, за чието обучение плаща държавата, известно като ПМС 64.

Предложеният от министъра текст гласи: "За Академията на Министерството на вътрешните работи и за висшите военни училища министърът на образованието и науката може да предлага на Министерския съвет за утвърждаване и по-голям от определения по реда на чл. 5 брой на приеманите за обучение студенти по професионално направление „Национална сигурност“ след мотивирано предложение на министъра на вътрешните работи, съответно на министъра на отбраната за необходимостта от обучение на курсанти при условията на чл. 142, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, съответно на чл. 172 от Закона за Министерството на вътрешните работи". Това се прави във връзка с кадрово обезпечаване на МО и МВР, допълва Пенов.

Аргументът за увеличението на бройките през септември беше "настъпили сериозни изменения на средата за сигурност в регионален и световен мащаб, оказващи съществено влияние за националната и колективна сигурност". Сега в доклада му до премиера Гълъб Донев и колегите му министри пише: "Динамичната и изменящата се геостратегическа среда, характеризираща се с все по-трудното идентифициране на същността и обхвата на заплахите и рисковете пред националната сигурност, налагат необходимостта от развиващо се качествено образование адекватно на съвременните предизвикателства пред военните структури и Българската армия".

В последните четири години максимално допустимият брой на приеманите за студенти в Академията на МВР в специалностите от направление "Национална сигурност" е намален "чувствително, като спадът е повече от 100%", отбелязва министър Пенов.

"Аналогична е ситуацията и с висшите военни училища. Текущият проблем възниква от това, че за посочените висши училища не е предвиден правен механизъм, който при установена необходимост от кадри за нуждите на Министерство на вътрешните работи (МВР) и Министерство на отбраната (МО) да регламентира утвърждаването на по-голям прием на студенти по професионално направление „Национална сигурност“, тъй като това направление не е включено в Списъка на приоритетните професионални направления", пише още министърът. Списъкът на въпросните направления бе приет преди няколко години, когато все още международната обстановка бе различна и обучението на курсанти не стоеше на дневен ред.
Сега 13 висши училища обучават в специалностите от направление "Национална сигурност". Курсанти обаче се обучават само в Академията на МВР, Военната академия „Георги Стойков Раковски“ – София, Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново и Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ – Варна.

"Независимо от това, че професионалното направление може да се изучава в 13 висши училища, трябва да се подчертае, че само на завършилите Академията на МВР и висшите военни училища се осигурява задължителна служба в съответните структури“, допълва просветният министър.


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разшират фабрика за продукция на л...на. Ще учат за стара съветска техника и тактика и ще смучат от бюджета , който работливи и предприемчиви хора, с кръв, с пот и борба с корупцията , пълнят със своите данъци.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До кандидат - курсант Пилоти са на 50 бона заплати но няма самолети.
42
4
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 месеца
Никъде няма да се бием. Путин готви капитулацията.
41
0
 
4
 
! Отговори
кандидат - курсант преди 2 месеца
Това важи ли за специалността "пилот" във ВВВУ "Г.Бенковски" - Долна Митрополия , че все ме късат?
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И пак няма да има желаещи да ви воюват за личните интереси и комисионни, господа наведени управленци.
39
6
 
4
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
Който не го бива за друго да отива да става военен !
38
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За сега е ''доброволно'' , но следва и задължително , шЪ видите , украинците са на привършване , явно ще има операция и до последният европеец !!
37
0
 
16
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 месеца
Ша правят, 24 сигански полк, ва батееей
36
4
 
19
 
! Отговори
SDI преди 2 месеца
Само дето няма да има желаещи. Целта е колкото се може повече българи да бъдат пратени на фронта във войната срещу Русия. Промениха всички закони и наредби в тази насока. Може да не направиха нищо друго, но това успяха. Тече и мощна агитация и натиск от САЩ и Западна Европа да се гласува за коалицията ПП-ДБ, явно те са гласени да ни пращат на фронта, с подкрепата на Борисов разбира се, който от известно време се превърна в яростен евроатлантик.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се отнася за атлантици и наши сънародници от Факултето .
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За пари !
33
0
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 2 месеца
Че какво му е на 70-сет. При парашутните скокове като допълнителна опция може да е използване на многокасетъчни заряди от физиологични вещества, които ще действат на противника като бойни отровни.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Краси Радков: Нема ора !
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 35 Не е игра ако те пратят в Камбожа жунгилите или в Украйна или Афганистан срещу чеченци главорези.
30
0
 
6
 
! Отговори
Толераст преди 2 месеца
А ограниченията към етнически секксуални и психу различни кандидати премахнахте ли ги ? Може ли Мюмюн... или българската Кончита Вурст да кандидатстват за приемане свободно както е в другите цивилизовани държави?
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За чекмеджето! За шкембето! И за ферарито! Ура! Развейте чужди нацистки знамена!
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да направят лесен достъп до военно обучение. Обиколил съм цял свят и не един и два пъти съм бил на военно обучение ей така от интерес уикендите. Страхотни игри с оръжия (с електронни патрони), упражнения. Абе, все едно си на пейнтбол с приятели, но една идея по-сериозно. Тактически упражнения, стребла, точност, издържливост. Като ИТ спец го казвам, занимаващ се с това между другото. А тука армията е на ниво Русия. Кръгла нула.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен В СЩ е 1000 $ за редник. Но е по-зле от робство.
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заплати в пъти по-ниски от в западните наемни армии. Кой иска да го гърчат и да мре за стотинки?
25
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Хайде сега всички натовски натегачи под строй да ходят да учат военно дело, че след това да могат да мачкат Русия." - Хахахха! То същото важи и за тия които се натягат на Русия.