Директори искат още пари към заплатите на най-търсените учители

Продължава да има дефицит по природни науки и математика
23 мар 2023 21:45, Стела Стоянова
29
Директори искат още пари към заплатите на най-търсените учители
Снимка БГНЕС

Добавки към заплатите за най-дефицитните учителски специалности искат училищни директори. Става дума за математика, информатика и природни науки, където в момента гладът за кадри е огромен. За диференциацията в заплащането настояват ръководителите и на двата директорски синдиката в средното образование – Асен Александров, шеф на 51-во СУ, и Диян Стаматов – на 119-то.

В момента има дефицит на качествени кандидати за преподавателска работа, който обаче е замаскиран от факта, че едни и същи хора подават документи във всички училища, при това от години, коментира пред Dnes.bg Александров. Някои от тях дори никога не са били учители и са привлечени само от по-стабилните в момента преподавателски заплати. „На два пъти миналата година обявявах конкурси за учители по математика и не можах да избера кандидат. Банки и частни фирми предлагат заплати, които не са конкурентни на 1200 лева стартова заплата, с колкото реално сега започват младите учители“, коментира Александров. Според него пренаситено е предимно с учители по физическо и музика, където кандидатстват 100-200 души за едно място. По дефицитните дисциплини понякога дори не се явяват кандидати.

„Според МОН имало много кандидати за едно място. Нямало проблем с учителските кадри. Имам известно несъгласие с това твърдение! За София наличие на десет кандидати за едно място си е прекалено малко! Успоредно с това съм на категоричното мнение, че щом е налице дефицит, това трябва да се отрази на получаваната заплата.

Добре е да няма успокояване сред управляващите, че проблемът с учителите е решен! Има сериозен дефицит на учители по информатика, математика, физика, български език и чужди езици и тази тенденция върви от години“, писа неотдавна пък във фейсбук профила си Диян Стаматов.

Според него добро временно решение е да се даде допълнителна надбавка над заплатата на тази група учители, така че тя поне малко да конкурира заплатите, които биха получавали в други сектори. Става дума не само за новоназначените, но и за работещите досега. Друго учителско предложение е например по чужди езици да се назначават и хора без педагогическа правоспособност, докато МОН излезе с дългосрочна програма какво да предприеме.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.