Удължават ужаса в Могилино

Планът за закриване на дома е удължен до септември; общината пък е открила сметка за по-доброто отглеждане на децата
25 яну 2008 14:28,
27
Удължават ужаса в Могилино
Дете от Дома в Могилино. Снимка: ВВС

Планът за закриване на дома за деца с умствена и физическа изостаналост в село Могилино е удължен с четири месеца.

Новият срок, договорен с неправителствени организации е през септември, съобщи областният управител на Русе Мария Димова.

Тя каза, че това ще стане въпреки гласуваното решение от новия Общински съвет на община Две могили, което гласи „не взема решение за закриване на дома в село Могилино”.

Общината е открила набирателна сметка, по която постъпват пари за по-доброто отглеждане на децата в дома.

С част от събраните пари ще се построи жилище за 15 младежи от дома, които трябва да бъдат социално адаптирани.

Три от децата вече са прехвърлени в русенския дом „Надежда”. Има и деца, за които вече се грижат в специализираната детска градина „Зора” в Русе.

Екип от социални работници пътува всяка седмица до дома в Могилино, за да работи с децата.

През септември 2007-ма ВВС показа ужасяващ филм за живота на децата от дома, които имат умствени и физически увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Каролина Пенкова преди 16 години
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ Никой от живущите в квартала не иска да изгони тези деца , всички са съпричастни с тяхната съдба ИСКАМЕ ТОВА НАЙ-ПОСЛЕ ДА ЧУЕ ОБЩЕСТВОТО .Ние протестиращите не желаем да изопачават нашите думи така, както на BTV и Милен Цветков им е удобно.Целта им е единствено да създадът сензация на фона на толкова важен и наболял проблем. Ние дори предлагаме места в квартала където да ги настаним и това беше предложено още на първото съби-ране, но това никой не го излъчи веднага ни КАНАЛ 1, ни BTV, ни НОВА телевизия. Но за предложението от другите градове и места ведтага беше излъчено. Всеки, който е гледал филма за децата от Могилино е бил потресен от нехайството на държавата, което е траело дълги години и изведнъж след излизането на този филм наяве всички се загрижиха, намери се решение да бъдат интегрирани, като бъдат настанени в училището в центъра на квартала, без да бъде обсъдено с населението.Друг е въпроса, че за много от тези деца това е твърде късно. За тях не се е полагала специализирана грижа, може да се каже дори че са оставени на произвола на съдбата. Почти всички от тях са умствено увредени неподвижни и неадекватни. Това не са само сираци изоставени от родителите си за които интеграцията е жизнено необходима. Който е гледал филма е видял потресаващата гледка и тази картина се е запечатала в съзнанието на всеки. Този филм не се препоръчва на хора със слаби сърца и нерви. Завсеки човек този филм е бил един ужас и много хора не са могли да го изгледат докрай, тъй като не са могли да изтърпят болката и страданието , които е пораждала гледката. Настаняването на тези деца в центъра на квартала одначава ТОЗИ УЖАС ДА СЕ ПОВТАРЯ 24 часа всекидневно е то на ЗАБАВЕН КАДЪР пред очите на невръстни деца,възрастни и отрудени хора. Нима всички ние сме 100% здрави в този живот на оцеляване ? Ние сме ЗА тези деца да се усигурят нормални условия на живот и специализирани грижи, като това би могло да бъде в нашият квартал, но не в центъра. Смятаме,че по този начин би се разрешил проблема удовлетворени и двете страни, на първо място децата ще могат в нормални условия и заобиколени от специализирани медицински грижи и от друга страна населението на квартала няма да бъде подложено на психологически натиск. Много на място бяха казани думите на Валя Ахчиева, която показа репортаж за един КРАСИВ ДОМ , че тези деца нямат нужда само от красив дом,А ОТ ГРИЖИ. Благодарим на тези,които го прочетат ! От протестиращите в кв.Средна кула Гр.Русе
25
0
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 16 години
прав си но българина е страхливец,и ако може някой друг да му свърши мръсната работа най-добре ще е.
24
0
 
1
 
! Отговори
шихан преди 16 години
на българските граждани. Но тази държава си има управници. И те са персонално отговорни за случващото се в нея. А за това има съд. Само съда ще оправи държавата. Но ако българският съд не става за нищо ще стане - Страсбург.
23
0
 
1
 
! Отговори
tanida преди 16 години
Исках да влезем в Европейския съюз най вече заради социалната политика.Рано или късно условията и тук ще се променят.Сега искам да дойдат и китайците и те за почнат да се грижат за децата,болните и старите в домовете.За да се върнат болните в домовете си,трябва да се дадат достойни средства на това семейство,да му се подаде ръка ,да ве се чемсдтмва самотно и обречено,живота му да стане поне малко нормален.В тежка и тъжта среда как се живее!такава е средата в семействата на тежките инвалиди!Борба до сетния миг ....на всички...Обречени деца,обречени хора,обречена България!!!Искам светлина!Искам не само красиви благотворителни кампании , а присъствието в тези домове да стане ежедневие за хората с добри сърца!Зецата,болните в тях имат нужда от вас!!!Не само по коледа и Великден!Не само след показани филми....и тогава баклавата няма да горчи!
22
0
 
1
 
! Отговори
tanida преди 16 години
Аз знам колко е тежко да дадеш детето си в такъв дом!Тежеста да вземеш това решение!Денонощните мъки и терзания,момента на безисходицата,когата толкова много ти се струпа на главата,че и самия почваш да потъваш!Идва време разделно!Това го изживях миналато година~!С тази мисъл съм и днес!Не съдете майките,които са дали дедето си в ДДУИ!Борих се 16 години!От лекарска грешка -и съсипани съдби....От самото раждане!!!Кой носи отговорността?....Някой да е задал въпроса как живеят семействата с такива деца???Отритнати,низвергнати,сами борещи се с болката и мъката,не знаещи що е ден,що е нощ...и идва момента,когато бащата си тръгва и майката остава съвсем сама!Кого да гледа-болното ли,здравото ли или самата себе си,дошла до предела на силите си и дори и прескочила ги....не ме съдете,а когато срещнете майка с такова дете не се обръщайте,не си казвайте-добре ,че не е на мен това!но тези майки,хванали болните си дечица в един ден рухват и изхода е този!Специализирани грижи ли.....има по една сестра на смяна,има двама социални ,които не излизат от канцеларията си и са с приемни часове на кабинета си и там е написано,че се работи само 2 часа с тези деца!!!!И то къде-пак там,в една безобразно разхвърлена канцелария,където за да седнеш,трябва да разбуташ книжата и да седнеш на едно малко диванче!!!Това според тях показвало,че се работи!!!Представата за социалния работник в тези домове е, че те работят с децата,че помагат на възпитателите,на целия персонал,който трябва да се грижи за децата,а не да правят проекти и да пишат,пишат...и те самите да не знаят какво...Социалният работник не трябва да е чиновник!!!А иначе се казва,че в дома има кналифициран персонал!!!Има-и възпитатели,и логопед ,и сестри,и рехабилитатори,и психолог ще се назначава.....има,нооооо....кой работи там...само малцина сърцати хора,които като те видят,не казват колко са им малки заплатите и да те накарат да даваш и да помислиш,че ако дадеш,грижите към детето ти ще станат по-специални!!!Блестящи условия,но само за пред камерите,проверките,и спонсорите!!!Охраната е засилена!!!!Защо беше сменена охранителната фирма???Защото хората и станаха неудобни,много неща виждаха!колко лесно би се ликвидирал проблема с охраната-система за наблюзение и монитори!!!тогава няма да има ..ама има ли това или го няма....има ли баклава или няма Страхувам се ,че над детето ми е имало насилие,изпитва страх,прегледали го лекари и какво.....Там ,където има условия всичко е показно!!!Разберете го това!Вестници,телевизии,снимат,показват!!Дарителит е дават и мислят,чу се полагат грижи!!!Но как да се дарят грижи???А и системата била такава,че не можело да се даде повече на този,който е съвестен и дава и най-доброто от себе си на тези деца!!!Така ми каза директора на дома!!!Нима не може да се измисли начин???направиха апартаменти за децата по европейски модел и какво-цял ден си стоят празни,само вечер децата се завеждат там да спят.Кога се ползва така наречената обстановка близка до семейната среда-никога!!!Цял ден през
21
0
 
1
 
! Отговори
SD преди 16 години
Безотговорно е да създадеш дете и да не го възпитаваш и гледаш после. Не случайно в доста страни от ЕС няма такива домове за здрави деца. А дори за децата с увреждания се дават помощи. Тук помощи се дават както на просяка. Ако спреш да даваш на просяка, няма да има просяци. Не очаквам, че ще си убиват децата (все пак)
20
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ne prastaite Sms-i. kradat, ne tesi deca. njakoi drugi shte stanat pobogati ot smsi :)
19
0
 
1
 
! Отговори
Ев преди 16 години
SD, но ако нямат възможност "да си оставят детето", те ще ги оставят по...казаните, тогава няма да има изоставени деца, но не за друго, а защото ще са умрели. Някой може ли да каже конкретно - нима хората, които оставят децата си са до един хора, които нямат възможност да ползват методи против нежелано създаване на дете? Сред децата с увреждане нима няма такива, които са правени от пияни хора, и такива, които са увредени, защото бременната "майка" изобщо не се е съобразявала с това, че носи дете? Да създадеш човек и да го изоставиш - това е най-голямата безотговорност.
18
0
 
1
 
! Отговори
fifi преди 16 години
Има много ментално болни хора, вкл. и деца, но те нямат ли чувства? Във всяко нормално и ненормално общество се подава ръка на безпомощно дете. Само в българия това дете се рита и се поверява на произвола на съдбата. Ако утре стане така, че мен ме няма и детето ми трябва да отиде в такъв дом? Никой не е вечен, а осбено в България дори да пресечеш едно шосе или да минеш под козирка е животозастрашаващо. Не плюйте, само защото няма да видите мизерията, в която може да попаднат нашите деца. Опазил Бог! Там всякакви нацисти да ги доведат до безпомощно вегетиращо състояние. Ако се намери и някой да даде някое евро за органче, би било чудесно - те и без това нищо не осъзнавали?!? Нормален човек ли го сътвори това. Ние сме тези, които да се погрижат. Моето семейство редовно дарява дрешки в дом майка и дете в града (не винаги нови, но е някаква помощ). Персонала ни обърна внимание, че повече се нуждаят от санитарни материали - истината е, че нуждите са многообразни и външен човек трудно съобразява. Ето защо тези домове се нуждаят винаги от пари на ръка. Това, че всички сме *** и предпочитеме да затрием детски живот пред това да не почиваме в чужбина, си е наш проблем. Който трябва всеки да решава, а не да задълбочава.
17
0
 
1
 
! Отговори
sel-40 преди 16 години
Trai bulgarino,turchino,ciganno,armeneco i koito i da si....TARPI,spi prashtai sms i....aaa
16
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 16 години
ИНТЕРЕСНО МИ, АКО СЕ СНИМА В НЯКОЙ ПРИЮТ ЗА БЕЖАНЦИ В GB КАКВО ЛИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ , А ?!?!
15
0
 
1
 
! Отговори
lp преди 16 години
Пак ли пари искате,бе гадове.И милион да ви съберем,па ще ги окрадете.Мръсни събирачи по дарителски сметки и лапачи на sms-и,*** такива,а ние сме прости ,че ви пълним джбовете,а за децата май не отива нищо.
14
0
 
1
 
! Отговори
Ирина Марудина преди 16 години
Можете да дарите чрез Уницеф : http://***.unicef.bg/page.php?key=donations
13
0
 
1
 
! Отговори
aligator преди 16 години
mnogo si prav 13
12
0
 
1
 
! Отговори
don4o преди 16 години
u6 balgariq imala kolko si tam miliarda izli6ak se hvalq onzi mi6ok sas o4ilata,a za 6epa balgarski deca pari da nqma !!!!kak ne vi e sram gospoda upravlqva6ti,da 4akate ot bedite hora sas SMS-da opravqt ne6tata,TAKA NE STAVA!!!kade 6te si gi zavirate tezi miliardi???????
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
znae6 mnogo dobre kakvo stava sas parite kato gi ima XAXAXA
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Дали не го осъзнават? ...........
9
0
 
1
 
! Отговори
SD преди 16 години
Считам, че домовете за деца без родителска грижа трябва да се закрият. Не е редно обществото да отглежда здрави деца, които родителите им оставят на държавата. Домове трябва да има само за деца, които се нуждаят от специални грижи. Там условията да се подобрят многократно. В много държави от ЕС няма възможност 'да си оставиш детето'. Ето защо и няма деца за осиновяване и търсят сред такива държави като нашата.
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
до 3 - не може да се каже, че тези деца живеят в собстен ужас, просто защото не го осъзнават.до 5 - ако напуснат обслужващия персонал, ти ли ще отидеш в тази ***. стига с тоя социализъм и комунизъм - призоваваме към съвест, за да може да не даваме пари.няма такова нещо като алтруизъм. има ли достатъчно пари за този дом и грижите ще са на ниво.
7
0
 
1
 
! Отговори
Баба Меца преди 16 години
Като те е срам си събирай парцалите и се махай, писна ми от *** мрънкачи, които дърпат всички останали назад заради мързела и негативното си отношение! Това са проблеми, каквито навярно има по целия свят, но вместо да идеш да дариш нещо и да помогнеш, ще ми пишеш по форумите колко сме били зле! Изчезвай някъде към Германия да чистиш тоалетни и тва е!