Деца шофьори гинат по пътищата ни

Общо 61 деца са станали жертви в катастрофи през 2007 година
16 окт 2008 20:08,
15
Деца шофьори гинат по пътищата ни
Снимка: Булфото

През изминалата 2007 г. при пътни произшествия са загинали 61 деца на възраст до 18 г., а 1355 са получили наранявания, някои от които за цял живот. Това се посочва в съобщение от Министерството на транспорта.

Най-голям е броят на децата, пострадали като пътници в автомобилите - 39 загинали и 633 тежко ранени.

Анализите показват, че по-малко от шест на сто от пострадалите деца са били обезопасени с колани или детски задържащи устройства.

Родителите рядко използват детски столчета за кола или не ги закрепят правилно в автомобила.

Като пешеходци са пострадали общо 506 деца, от които 11 са починали.

Шест деца или 18 на сто са загинали като водачи на различни превозни средства. Ранените са 228.

В зависимост от възрастта си най-напред децата се качват на велосипед, след това на мотопед и мотоциклет.

През последните години е нараснал броят на ПТП, предизвикани от деца на възраст под 18 години, които са управлявали леки автомобили, без да имат свидетелство за правоуправление.

За голямата част от тези произшествия пряка вина имат родителите и близките на децата, които са им предоставили безотговорно ключовете от автомобила.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
mdaa преди 15 години
Руменчо, ама си много заблуден.Първо, коланите изобщо не са никаква отживелица, а нещо задължително! Второ, airbag-ците, които споменаваш, вече така са направени, че се задействат само при сложен колан. Знаеш ли защо? За да не убият такива *** като теб, които са над физиката. И последно, пътищата и магистралите нищо няма да решат. Липсват като цяло, но не те са виновни за катастрофите и жертвите. Дори повечето от инцидентите стават точно на най-хубавите пътища ! Проблемът, освен в на пътя, е в и в мисленето като твоето. Утре , НЕ ТИ ГО ПОЖЕЛАВАМ, ще изправиш някой завой, ще направиш 3 салта в царевичната нива до пътя и детето ти или някой, когото возиш ще си строши врата защото пътува необезопасен. А на теб нищо няма да ти има , защото си поставил колана, колкото да не те глобят ченгетата. Жалка история.
13
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Причината за хилядите убити са пътищата, а следствието са жертвите ...Истинската причина за хилядите жертви са лошите пътища, някои от които са просто асфалтирани римски пътища... и техния стопанин - правителството (не само днешното).Жертвите ще намалеят драстично само когато се изгради националния магистрален пръстен, а пътищата от първа и втора категория се препроектират и изградят за безопасна скорост от 90км/ч.Драстичните, не а садистичните глоби в ЗДП няма и не могот да променят нищо. То е все едно да лекуват счупен крак с аспирин...
12
0
 
0
 
! Отговори
me преди 15 години
Ние самоцелно никога нищо няма да направим. Ако си мислите, че на Запад са по-организирани, МНООГО се лъжете. Ако ТАМ законите и за спазването йм се следеше както тук - щеше да е същата анархия. В този ред на мисли - ако правителството си беше на местото и направи за всяко нещо големи, солени глоби, на второкласен път да има я камерка, я полицай, да видим кой-как ще изпреварва, да не говорим за несъобразена скорост. И най-важното, законите и спазването йм да е за ВСИЧКИ, да няма "богоизбрани"! Е, тогава ще се оправим!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мъка, мъка! Но не е виновно нито само правителството, нито само полицията! Виновни сме всички! И родителите, който позволяват на 17 годишния си син да направи едно кръгче из квартала и хората, който изпиват няколко бирички (че какво толкова това е само бира) и се качват в колите си. И тез който вечно бързат и си мислят, че ограниченията в скоростта не важат за тях. Това сме всички ние! Които волно или неволно всеки ден нарушаваме правилата и после търсим вината у другите! Много лесно е да кажеш, че полицията е виновна и че пътищата са лоши, но никога няма да си признаеш, че и ти имаш вина!
10
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
В цял свят е известно, че децата са на възраст до 14г, а от 14 до 18г. се наричат младежи( в САЩ до 21г.)В много държави, където мислят за младежите си, до 18г. може да се управлява само мотопед до 50 к.см.Колкото до коланите, те отдавна са отречени, защото имат някакъв, при това недоказан ефект, само от 50 до 80 км/ч.Така или иначе, понеже в населени места ограничението на скоростта е 50км/ч, а извън тях - 90км/ч., то коланите са ненужна отживелица, а вместо тях се използват газови възгравници (за англофилите "еърбеци")Истинската причина за хилядите жертви са лошите пътища, някои от които са просто асфалтирани римски пътища... и техния стопанин - правителството (не само днешното).Жертвите ще намалеят драстично само когато се изгради националния магистрален пръстен, а пътищата от първа и втора категория се препроектират и изградят за безопасна скорост от 90км/ч.Драстичните, не а садистичните глоби в ЗДП няма и не могот да променят нищо. То е все едно да лекуват счупен крак с аспирин...Все пак "лека им пръст" на децата и всички други жертви които не са имали късмета да оживеят, по вина на нашите правителства...
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не знам за американците и Костов, за тях никой нищо не е казвал, ама то гузен негонен бяга... А виновен за такиав резултати има - полицията. Полицачт чопли семки, докато точно до него някой паркира неправилно. Полицаят си говори от 15 минути с някаква мацка, докато срещу него някой прави забранен обратен завой и задръства движението - все някой няма да го види навреме и ще го тресне... Полицаят си затваря очите, защото то детето на комшията е умно, нищо че е на 17, нека кара... Ако полицаят бъде глобен за това, че на 50 метра от него е станало ПТП (т.е. той не внушава респект на шофьорите), много скоро ще се научи да си гледа РАБОТАТА, а не шофьорките.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Коментарът е насочен към 6, а не 2. Извинете ме за грешката! Да са живи и здрави децата на България!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аман от болни мозъци като теб... Хората пишат за жертви и то деца, а ти пак бистриш политиката. Докато има ей такива като теб, ще има и загинали деца по пътищата. Защото такива като теб никога не поемат вина (това е чуждо чувство за вас). За всичко са виновни Иван Костов, Симеон, Ахмед Доган, Бойко Борисов и хиляди други незнайни люде. Аман!
6
0
 
0
 
! Отговори
Серж преди 15 години
Хей наблюдателю, защо си противоречиш бе? Къде отлъчваш видния преподавател по политикономия във ВМЕИ-Ленин от комдружината. Иван Костов винаги е бил един от нас, един от най-активните комунисти. Но започна да се срамува от себе си и затова е виновен за всичко, колкото и да не ти се иска.
5
0
 
0
 
! Отговори
Sesil преди 15 години
Mnogo si prav ne samo che si kupuvat knijki a i na vsichko otgore ne znaqt predimstvo ni znaci SAMOUBIICI tova e istinata a i roditelite im sa bezootgovorni che im pozvolqvat ama nali si glezqt decata za tova mladi gi prashtat na ONIQ SVQT
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много кофти ужас е, но няма да се променят нещата докато не се вземат не железни, а направо жестоки закони и глоби, за родители, пийнали шофери и такива който не спазват закони, щото то лесно се настъпва ама после колкото и да съжаляваме полза няма :(
3
0
 
0
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 15 години
,..............Иван Костов ?! Ако имаше толкова загинали в антитерористичните операцйи в Ирак или Афганистан , леле боже , щтяха да се изпишат хиляди тонове вестници и да се вдига врява до небето ! Но сега са виновни комунистическо-царските - турски айдуци за състоянието на пътищата и неконтролираното внасяне на таратайки с неизвестни дефекти , с който внос се перът и огромни суми мръсни пари и продажбата на свидетелства за правоуправление от хора близки до полицейските служби ! Затова медйите гузно мълчът ! Е слава богу за това не са виновни американците и Иван Костов !
2
0
 
0
 
! Отговори
тцтц преди 15 години
еми и аз да ви кажа, като още си живеят в детският свят в който "НЯМА КОЙ КАКВО ДА ИМ КАЖЕ ..." така ще е, 16-17 годишен ми се качил на Ямаха R1 ... извинявам се просто се осъзнайте особенно в столицата както се кара си е направо Фантастика, а и всеки 2ри си купува книжката .. ЖИВИ И ЗДРАВИ, дори не знаят, че дясностоящият е с предимство ... :|
1
0
 
0
 
! Отговори
mr_spek преди 15 години
oleeeeee nie hora li sme be... ?!