Вече камери и в пунктовете за годишни технически прегледи

Един технически специалист ще следи за всичко
28 окт 2009 16:55,
18
Вече камери и в пунктовете за годишни технически прегледи
Снимка: БГНЕС

"Публична тайна е, че голям процент от прегледите за техническа изправност на автомобилите в България са фиктивни. Често автомобилът не стига до пунктовете, въпреки че това документално е отразено", заяви и.д изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация" Любомир Христов.

Нововъведенията са част от предстоящите промени в Закона за движението по пътищата.

Предвижда се персонализиране на отговорностите на служителите. Към момента прегледът се извършва
от комисия от трима членове, чиито функции не са регламентирани. Лицата преглеждат едно и също нещо едновременно и съответно носят колективна отговорност или безотговорност.

Имайки предвид европейския опит в тази посока се предвижда да се премахне комисията и да се вмени отговорност на едно единствено лице - техническия специалист, който ще извършва целия преглед и ще носи отговорност за заключенията по отношение на техническата изправност на автомобила.

Ръководителят на дейността ще отговаря за това, че техническото лице е проверил автомобила, идентифицирал е превозното средство, отразил е документално всички изискуеми данни - платен пътен данък, различните задължителни застраховки, които трябва да бъдат платени от собствениците на автомобили.

Задължение на собственика ще бъде да оборудва пункта със система за видеонаблюдение, чрез която ще се заснема самият преглед и офиса на ръководителя на дейността с цел да се гарантира реалното извършване на прегледа и последващия контрол.

Друга новост е отнемането на разрешителното за извършване на периодични прегледи на организации, които са издали документ, удостоверяващ техническата изправност на автомобила, без да бъде извършен самия преглед.

Към момента разрешението се отнема при установяване на две еднакви по вид нарушения с влезли в сила наказателни постановления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
ТОМ КРУЗ преди 14 години
ЗА СВЕДЕНИЕ НА ЧЕРВЕНАТА ПОМИЯ ИСКАМ ДА КАЖА ЧЕ АЗ ИМАМ ПУНКТ ЗА ГТП НО НЕ СПАДАМ КЪМ НИТО ЕДНА ОТ КАТЕГОРИИТЕ КОИТО Е ИЗРЕДИЛ .А КОЛКОТО ДО СПОМЕНАТАТА ИНВЕСТИЦИЯ КОЯТО Е СПОМЕНАЛ ЗА ЕДИН ТАКЪВ ПУНКТ СЪМ ГОТОВ ДА СКЛЮЧИМ ДОГОВОР И ДА МУ ДАМ ТЕЗИ ПАРИ ДА НАПРАВИ ЕДИН И ЗА НЕГО НО АКО НЕ МУ СТИГНАТ ИСКАМ ДА МИ СЕ ВЪРНАТ ТРОЙНО.
19
0
 
0
 
! Отговори
ivo преди 14 години
Dano se slozat po skoro za da sprat fektivnite pregledi I da se minava samo po dokumenti.
18
0
 
1
 
! Отговори
joro преди 14 години
vsi4ko 6te ot den do pladne samo prikaski i prostotii
17
0
 
0
 
! Отговори
xaxaxa преди 14 години
И КЪДЕ щЕ ПАЗИ ВИДЕОЗАПИСИТЕ???щЕ ИМА ФИЛМОВО СТУДИО И СЪРВАРНО :D :D :D
16
0
 
0
 
! Отговори
пешо преди 14 години
абе що не сложат по един полицай на всяка кола и така ще се оправим
15
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Е кво става сега - от тая статия май излиза, че е по-важно дали си си платил данъка, а не дали колата е изправна. И ще си правим цяла България на Биг Брадър. Странно къде са тия дето реваха за монтиране на камери на най-оживените и криминално-опасни места.
14
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
и на всичкото отгоре онзи ден ме спряха полицаи.. бях без винетка и им казах съвсем категорично и решително защо не съм я сложил,не да се обяснявам.И те са хора като мен и те плащат данъци с малките си заплатки.И ме пуснаха да си ходя,без акт без нищо.
13
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
нека кажа становището на хората които не карат колата в пункта:Данъка ми е 250 лв. Не ми пречи да го платя,но след като плащам такава сума не съм видял една запълнена дупка по пътя.Теди дупки освен,че ми трошат и бездруго скъпата кола причиняват и жертви по пътя.Купуваме си винетки.. защо?Къде са парите от тях,къде са оправените улици,къде е магистрала тракия?Немога да мина преглед докато не платя данък.Аз няма да платя данъка си и пак ще минавам преглед нелегално,нито винетка ще сложа
12
0
 
0
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
стахотна новина така трябва
11
2
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Не ги мислете тия с пунктовете и не ги съжалявайте. Няма пункт, който не е на мутра, нотариус, адвокат, пишман партиен бизнесмен или на съпруга на служител в мвр.Вложенията за техника и персонал, в краен случай и за строеж и узаконяване на пункт не надхвърлят 30000 лева.А минимум 30 лева е преглед на автомобил.24 автомобила дневно,22 дни седмично,528 автомобила месечно.За колко време се изплаща пункта и си на печалба?И то гарантирана от държавата?Поне ще знаят как изглежда кола и отдолу...
10
0
 
0
 
! Отговори
Пипи преди 14 години
Поредната глупост. Господа предлагащи, погледнете статистиката на КАТ - 3 % от произществията са по техническа неизправност, с нито един убит! От тези три процента 90 % са поради спукване на гума. А сега кажете чии интереси обслужвате с вашите *** предложения. Така както и нита, който се слага на задния номер на колите с неясни цифри, известни само на КАТ. За чии го слагат този болт - никой не знае, ама си е далавера от всякъде.
9
0
 
0
 
! Отговори
YYYYYYYY преди 14 години
KAMERITE SA SAMO ZA OBIKNOVENIYA 4OVEK. BAROVTSITE PAK STE SA DOBRE
8
0
 
0
 
! Отговори
ПОСЕРКО преди 14 години
ДА СЛОЖАТ КАМЕРИ И У НАС В *** ЧЕ СЪМ ЯЛ ЗЕЛЕ С БОБ И УТРЕ ЩЕ ИМ СЕ ЗАМЪГЛИ ОБЕКТИВА !
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами че аз само така съм минвал досега:))да не съм луд да ходя да си губя времето:)))така е било,така е и така ще бъде!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
hjdk преди 14 години
ТО И В ПАРЛАМЕНТА ИМА КАМЕРИ ,АМА ПАК КРАДАТ И ЛЪЖАТ СЛОЖЕТЕ КАМЕРИ В ПОЛИЦАЙСКИТЕ АВТОМОБИЛИ ДА ГИ ВИДИМ КАК СПАТ И КРЪШКАТ,А ПОСЛЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ...
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хайде да се сложат и камери пунктовете за изкупуване на цветни метали.Също би било добре да се сложат камери и в канцелариите на всички чиновници.
4
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 14 години
На Годишните технически прегледи ще се проверява АБСОЛЮТНО ВСИЧКО- например, дали са затегнати добре гайките на джантите /виж снимката/.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Задължение на собственика ще бъде да оборудва пункта със система за видеонаблюдение"Много умно!Нищо чудно скоро и шофьорите да задължат да си оборудват колите със система за видеонаблюдение.Аз съм за!
2
0
 
0
 
! Отговори
Roli преди 14 години
Да, камери навсякъде! От утре всеки гражданин трябва да инсталира камера в тоалетната си, за да се следи по колко вода изразходва и дали има екологично съзнание. Също и в спалнята, за да се следи, дали не изневерява на жена си със съседката. Хихихихих, голяма полицейщина, ама толкова си могат!
1
0
 
0
 
! Отговори
шефиоре преди 14 години
А така!! Сега ще се вдигне мизата за техническия преглед!! Мноооого неприятно!!