Google взе хляба на ДАНС и МВР

У нас стъпва най-мощното разузнаване на света - Google Street View
Обновена: 4 юли 2011 09:20 | 2 юли 2011 07:01, Елка Василева
205
Google взе хляба на ДАНС и МВР
Снимка: Reuters

Данъчните с хеликоптерите и агентите на ДАНС с техните СРС съвсем скоро ще ни изглеждат като пълни аматьори, защото в България стъпва най-мощното разузнаване на света - Google Street View.

Супермодерната технология, която снима и пуска в интернет 360-градусови образи дори от най-затънтените улички в градове и селца в 27 държави, влиза и в България, съобщи пред “Труд” Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Преди дни пазителите на ЕГН били посетени официално от делегация на Google - Саймън Мийхън от офиса на фирмата в Ирландия и Ева Мартиникова от клона в Чехия. Двамата уведомили официално представителите на българската държава, че възнамеряват да заснемат детайлно всички населени места у нас, за да ги пуснат в своето интернет приложение.

Така съвсем скоро интернет потребителите от цял свят ще могат да видят всяка къща в България, всяка паркирана кола и дори прането по терасите. Снимките се правят еднократно и засега не се актуализират.

“Казаха ни, че могат да заснемат цяла България за месец. Но понеже им трябва слънчево и сухо време, вероятно ще се справят за 2 месеца”, разказа пред “Труд” Венета Шопова.

За своите коли с камери щели да наемат и да обучат български шофьори. Заснетото обаче ще се анализира и монтира в чужбина. Емисарите на Google декларирали, че по време на снимките вече не събират Wi-Fi данни. Те замъгляват номерата на колите и лицата на хората, които попаднат в обективите им на улицата.

Компанията щяла да предприеме и масирана информационна кампания у нас, преди да започне снимките.
“Не можем да им забраним, ако са спазили уведомителния режим и са се регистрирали като администратор на лични данни”, сподели Венета Шопова. Google са наели българска адвокатска кантора и щели да решат дали да регистрират фирма у нас или да действат чрез представителството си в Ирландия. Във втория случай малко ще затруднят КЗЛД, защото всяка проверка на техните действия ще трябва да се възлага “по делегация” на ирландския орган за защита на данните.

Саймън Мийхън и Ева Мартиникова изтъкнали, че навлизането на Google Street View в България щяло да подпомогне развитието на туризма - все повече хотели използвали технологията, за да се рекламират пред потенциалните си клиенти, които резервират по нета. Приложението се ползвало активно и за търговия с имоти.

“Дори аз самата, когато ми се наложи да пътувам за конференция във Вашингтон, видях хотела си през Street View и бях доста облекчена”, каза председателката на КЗЛД.

Българските комисари, които защитават по закон личните данни, са поискали да присъстват на първото заснемане у нас. А от Google обещали, че ще им запазят места в дебютната кола, която ще тръгне с монтирана камера по улиците на българските градове. Автомобилите, натъпкани с техника, щели да бъдат докарани от други европейски държави.

Няколко месеца ще са нужни, за да се обработят заснетите образи и да се качат в интернет, като се напаснат с Google Maps и Google Earth.

Идат с коли, шейни и велосипеди

Три вида превозни средства използва Google, за да направи своите снимки. Най-срещани са колите с монтирани на покрива камери. Те заснемат всички урбанизирани райони, където има широки и добри пътища. В автомобилите има миниатюрни компютри, които преработват и съхраняват в реално време записаните образи.

За тесните улички, за архитектурните резервати и паметници на културата се ползват велосипеди. Типовото колело с камера е известно като Google Trike (гугъл трайк) - защото всъщност представлява триколка. С тези велосипеди се заснема вътрешността на музеи, университетски градчета, паркове и стадиони, където автомобилите са забранени. Трайкът е изобретен от инж. Дан Ратнър, който искал, докато снима, да поддържа и физическата си форма.

Камери на Google са инсталирани и на десетки шейни, които снимат високо в планините. Използват се суперздрави харддискове, опаковани в ски якета, за да не блокират от студа.

Google Street View не е активен на територията на 10 страни членки на Европейския съюз (ЕС). Това са България, Кипър, Румъния, Латвия, Литва, Малта, Полша, Унгария, Словения, Словакия.

Всеки гражданин на света, който забележи в Google Street View нарушение на личното си пространство, може да поиска изображението да бъде замъглено.

Някои хора биват заснети, докато вървят по улиците. Понякога се случва да се вижда интериор от апартаменти или дворове, които не могат да бъдат зърнати от обикновените минувачи. Достатъчно е засегнатият човек да натисне бутона Report a problem (докладвай за проблем - англ.) в долния ляв ъгъл на страницата и да попълни формуляра. Екипът на Google твърди, че реагира бързо.

В много държави се практикува предварително обявяване в медиите в кой ден и час излизат колите в даден град, за да се пазят хората, които не искат да бъдат снимани.

Основните скандали с Google Street View досега бяха свързани с възможността колите с камери да получават данни от безжичните интернет мрежи на местата, където преминават.

Ако имате рутер вкъщи, а по улицата снима екип на Google, е възможно да бъдат разкрити вашите MAC адреси (уникален идентификатор в мрежовия интерфейс). В Холандия например компанията е отнесла солена глоба, защото е събрала 3,6 милиона MAC адреса.

Опасенията на интернет специалистите са, че при незащитени Wi-Fi мрежи Google може да извлече имейл адреси, използвани в момента на снимането, IP адреси на компютри, имена и фамилии на хора, както и най-различни други лични данни. Колите с камерите имат способност и да локализират базовите станции на мобилни оператори, но не е известно дали могат да събират данни за телефонни разговори.
 


205
Още по темата: GoogleGoogle Street View
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
2
 
! Отговори
pe6o преди 9 години
Да снимат Карлово, Калофер, Сопот, Копривщица и останалите подбалкански градове.
200
2
 
5
 
! Отговори
Ivo преди 9 години
Не разбирате ли че тази схема се прави само с цел разузнаване. Не прочетохте ли че могат да запишат данни за рутери, емайли в процес на изпращане, пароли и т.н. Утре като ви кацнат и ви питат защо даунлоадвате този или онзи филм/програма от торента какво ще им отговорите? Всичко е с цел шпионаж а картите и снимките са само парлама...Няма да се учудя ако тая акция е финансирана от фбр...
199
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По скоро ще снимат основните булеварди и центъра на София, малко от Пловдив, и (ако изобщо стигнат дотам) Барна и Бургас. Никой няма да тръгне да снима Малко Градище ...
198
0
 
2
 
! Отговори
Канадеца преди 9 години
Онбашията прав си бе. Аз това не го оспорвам. И никога не съм казал, че България е изостанала. Аз само говорех за Street view.
197
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво ще ни снимат,ние за снимки ли сме ?
ние нямаме улици,сградите ще паднат,заводите пустеят
все едно да снимаш град Припят,до Чернобил
196
1
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
канадец, така както сме изостанали интернета ни е десет пъти по-бърз от вашия и с доста по-малко даунтайм. и може и да ти е странно, но тука в българия вземам повече от приятелите ми в канада, и мога да сменя работа по-бързо от тях. силната социална политика на канада хич не е мотивираща за работа. в канада колкото и да си добър, вземаш малко повече от разни тъпи хорица дето не знаят на кой свят са.
195
4
 
4
 
! Отговори
Канадеца преди 9 години
Колегите ми от много време ме питат да им разкажа нещо за България и искат да видят нещо интересно. Аз се опитвах чрез Street view да им покажа Варна, Русе и все не успявах. НЕ ми се вярваше, че сме толкова изостанали, че даже и в Гугъл ни няма страната. Ама то си излезе истина. Дано това заснимане да стане по бързо. И дано и да започнат да осъвременяват всяка година заснетото.
194
4
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА,ААА.... преди 9 години
НА ЧЕРВЕНИТЕ *** , ЯВНО ИНФОРМАЦИЯТА И НЕТА ИМ ПРЕЧАТ УЖАСНО!
НЕ ИМ СТАВАТ , "КОНСПИРАЦИЙКИТЕ".....А, ТОВА Е МНОГО КОФТИ....!

ЗА КЪДЕ Е ЕДНА "ЧЕРВЕНА, "КОМ" ИЛИ "СОЦ"--ПАРТИЯ"...АКО НЯМА ТАЕН ЗАГОВОР И КОНСПИРАЦИЙКА......НАПРАВО , ЗА ***?????!!!!!
ФАКТ!
МАМКА ИМ, НА АМЕРИКАНЦИТЕ ....ПАК СРАХА НА "КОНСПИРАЦИЯТА"...ХА,ХА,ААА!
193
0
 
4
 
! Отговори
аноним преди 9 години
Чак всичко ми изглежда като фантастика-сякаш ще бъдем контролирани като от друга планета.С развитието на новите технологии сякаш почва да ме обзема страх...
192
8
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Американците искат и ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. Това си е "троянски кон" бе хора, защо американците се бавят 4 месеца с Кадафи, шот нямат Google Street View. Чрез заснемането на родината ни гугъл спокойно може да търгува със снимките, с който си поиска както си поиска. А нашите мишоци, само гледат. “Не можем да им забраним, ако са се регистрирали като администратор на лични данни” Е как да няма да са се регистрирали. В България ако нещо не става с пари, става с мноО пари. Google бавно завзема света!
191
0
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хааа преди 9 години
ПРИЯТНО Е , ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАШ С ......ГЛУПОСТИТЕ И ТЪПОТИЙТЕ НА "НОВИНИ .БГ"!
РАЗВЕСЕЛЯВАТ МЕ ...МАМКА МУ!!!!!
АКО ЩЕТЕ ,ВЕРВАЙТЕ.......!
190
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е сега на всички ще стане ясно, че имаме най-големите дупки у целио свет!!!
189
0
 
10
 
! Отговори
ЛЕ-ЛЕЕЕЕ..АМИ СЕГА? преди 9 години
ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ,КАКВА БЕЗРАБОТИЦА ЩЕ НАСТАНЕ ЗА ТАЙНИТЕ, ПОЛУТАЙНИТЕ И ЯВНИТЕ ЧЕНГЕТА НА ПАРТИЯТА...ХА,ХА,АААА.....????!!!

ТОЛКОВА ЦЕННИ ДОНОСНИЦИ/КАТО ГОЦЕ/.....И ИЗВЕДНАЖ , ...ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА...!

ГЛАД , ДРУГАРИ ...ГЛАД ----КАТО ПРЕЗ.. 41-год,...ХА,ХА,ХА,ААААА!!
ДАВАМ ГОРА ПОД НАЕМ....НА "ПАРТИЗАНИ"!
НАЕМА МОЖЕ И В НАТУРА:...КАШКАВАЛ ,СИРЕНЕ,АГЪНЦА, .....ИЛИ СВИНСКО МЕСО /НО, НЕ ОТ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ--МНОГО Е ТЛЪСТО/
188
4
 
19
 
! Отговори
kfcbm преди 9 години
Аз просто недоумявам що за глупости се ръсят за 1 изключително полезна услуга???Гугъл стрийт вю върви със безпатна търн бай търн навигация...показва ти пътя и мястото където си..Аз живея в град с население около 9 милиона и мога да виждам къщите на всичките тия хора,както и те -моята-което е милион пъти за предпочитане пред тва да нося хартиени карти и атласи...и пак да не знам къде съм...всеки Българин трябва да е доволен от факта-тва значи и съвършен Google earth......Браво страхотна работа!
187
4
 
21
 
! Отговори
ajde sega преди 9 години
Стига сте плюли Google. Хората движат напред технология, която с нищо не Ви вреди. Даже напротив - помага Ви да се ориентирате по-бързо и правилно в информацията за това, което търсите. Виж Facebook наистина е безполезна глупост, но .. има си хора за всичко.
186
1
 
0
 
! Отговори
tup преди 9 години
TOVA NYMA NISHTO OBSHTO S M V R ,v DE,US I POVE4ETO ZAPADNY STRANY IMA STREET VIEW,tova sa eddnokratni snimki koito ti davat predstava za addresut, OSTANALOTO E DRUN, DRUN I PROVOKA7IYA.
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гугъл открай време е най-големия легализиран интернет шпионин. Една безобидна търсачка, а знае всичко и за всички. Сега като ви нащракат и фотосите по мизерните ни улици, веселба си е :))))
184
1
 
19
 
! Отговори
Здравко преди 9 години
Тази статия е супер полезна по няколко причини:

1. Разбрахме, че всъщност България е има на психиатрична болница.
2. Половината българи живеят в "12 Маймуни" а другата половина в "Боен клуб"
3. Получих няколко добри идеи как да рекламирам чрез "Google Street View"
4. България е най-великата страна в света защото:
- Има супер технологии които другите страни искат да отграднат
- Има огромна тайна армия която е скрита и чрез Google ще се разбере къде е
- Всички имат любовници за това без снимки!
183
1
 
5
 
! Отговори
СТЕЛТ преди 9 години
касетъчни бомби, ракети тип ПЪРШИНГ, диверсии през нощта. Всички се радват от това нововъведение
182
2
 
16
 
! Отговори
traba преди 9 години
"Гугъл взе хляба на милю."

Колко добре ми звучи!
Мед ми капе на сърцето.