12% от работещите пътуват 500 000 часа всеки ден

Ежедневната трудова миграция е нараснала с 22% за десет години
Обновена: 6 фев 2012 21:02 | 6 фев 2012 21:02,
19
12% от работещите пътуват 500 000 часа всеки ден
Снимка: Impact press group

Над 400 000 души или над 12% от икономически активното население в страната пътуват общо 500 000 часа всеки ден до други населени места, където работят и обратно.

Данните са от изследване на ежедневната трудова миграция, инициирано от КНСБ.

Според председателя на синдиката Пламен Димитров пътуването над 45 минути влияе върху семейния и трудовия живот. Според Димитров над 20 000 работни дни годишно се изразходват излишно в път, вместо да бъдат вложени в работа.

Най-много трудови миграции – около 300 000, има в областите Кърджали, Пловдив, Враца, Велико Търново, Стара Загора и Пазарджик. 42 000 души идват всекидневно на работа в столицата и после се връщат в родните си места.

Секторите с най-голям брой трудови мигранти са преработващата промишленост - над 28 на сто от всички мигранти. На второ място е търговията с дял над 12 процента и на трето място - държавното управление - 7 на сто от всички трудови мигранти.

Пламен Димитров заяви, че до края на 2012 година по оперативна програма “Човешки ресурси“ ще бъдат отпуснати около 37 млн. лева в подкрепа на ежедневната трудова миграция. Те ще бъдат използвани най-вече за назначаване на хора на трудов договор за работа в други населени места.

За последните десет години броят на ежедневните трудови мигранти нараства с 22,3%, сочат данни на Йордан Калчев, експерт по проекта за изследване на ежедневната трудова миграция.

От КНСБ предлагат координиране на транспортните маршрути, съвместяване на работното време с графиците на транспорта и провеждане на политики за непосредствено субсидиране на трудовите мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: КНСБПламен Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
работодател до 15 преди 12 години
само миекат, евентуално... други минуси нямат.
15
5
 
3
 
! Отговори
с. преди 12 години
Работодателите умират за *** защото бачкат за никакви пари!Е,наистина прости са като пуканки и миекат,но парите са си пари!
14
0
 
5
 
! Отговори
Бай Ганя преди 12 години
Моля стойте си в София.
13
1
 
7
 
! Отговори
работодател преди 12 години
Елате повече и от по-далече - да строшим дружно на софиянци картела за високи заплати!Либерализация и свобода форевъ - няма друг начин да дадем така блянуванте ниски цени!
12
1
 
16
 
! Отговори
Софка преди 12 години
До Столичанина от ТърговищеУважаеми господин Столичанин, Обръщам се така към Вас, тъй като не сте "софиянец", а само живеете/работите в София.Всеки има право на свободен избор къде да живее и какво да работи, така че моля не ограничавайте миграцията на останалите "не-софиянци" към столицата, която е едно от малкото места в БГ където можеш да си намериш "някаква работа". Последното го пиша в кавички, защото не е свързано с квалификация, образование и други "интелигентски" екстри.
11
1
 
9
 
! Отговори
оня преди 12 години
Преди 5-6 години работех в Дружба, но живех в Люлин. Пътуване в една посока през най-големия пек и смяна на 3 транспорта - поне 1 час в едната посока. След 4 месеца се отказах, и си намерих друга работа (че и за повече пари).
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В София има остър недостиг на евтини жилища, остър дефицит на работна ръка и много ниско качество на транспорта. 20 години софийската администрация не е способна да се справи с тези тежки проблеми и проблемите от ден на ден стават все по-сериозни още повече, че хората от провинцията продължават да емигрират към чужбина или да се принуждават да живеят в колиби в новите гета край София.
9
0
 
7
 
! Отговори
ТЩ преди 12 години
Епа това ако е живот - 5 души в 1 ап.- с детето и жената в една стая. УЖАС!
8
2
 
4
 
! Отговори
От София преди 12 години
Тия от Варна така ли хвърлят пясък по улиците - *** с лопатата в камиона и дай дай...
7
1
 
18
 
! Отговори
фифа преди 12 години
Хиляди хора, всеки ден, пътуват по час и повече, за да отидат на работа. От кв.Люлин - София, за да отидеш на работното си място, което е в края на бул. България /близо до Околовръстното/, трябва да прекосиш цяла София. Трамвай, метро, автобус и пак автобус 64, който е минимум на 19 минути. Чакаш примирено по спирките - събират се 40-50 мин. А, има едно съвсем елементарно решение - авт.111 да прави леко отклонение от маршрута си и да има 1 спирка поне в началото на бул."България".
6
0
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Ко значение има.Ти си травестит!
5
3
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 12 години
И преди 10 години и сега съм си едно рядко *** и от мене нищо не става!
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 3, къв софиянец си ти бе? Дошъл от търговище, мама и тати му правят бурканите. И ти си същия от тези, против които плюеш. Помисли какво си написал само.
3
7
 
19
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Само една молба имам към хората, които идват в София и тя е да не подписват за по-ниски заплати от тези, за които ние работим. Щото се получава тъпо. В момента заплатата за масовите позиции е 1000-1500 лв. в зависимост от позиция и фирма. За хора с опит е 2000+ лв., за неквалифицирани - 500-800 лв. Моля съобразявайте се!
2
1
 
20
 
! Отговори
2 преди 12 години
Кви щуротии пишат тия ве мен?60% от Добрич работят в Варна и 80% от Перник работят в София......Кви тъпотии ми пишат за Кърджали,Стара Загора и прочие градове.....
1
17
 
12
 
! Отговори
Freedom_People преди 12 години
Другаря партизанин Тодор Живков трябваше да бъде съден обесен за геноцид над народа си.Фалирал България 3 пъти - взел еднолично решение замяна на управлението му да даде на съветския съюз стратегическия златен резерв събиран до 1941 година - 15 милиарда долара - сегашни 90 милиарда ! Медиино занъмнение по въпроса благодарение че олигархията назначена от БКП е неинете партии си назначи олигарси които купиха медиите също така си имат и частна червена милиция и комунис капиталистически съдии