Абсурд на ТЕЛК: Онкоболна не е толкова болна!

Аз съм онкоболна, не съм болна от грип, оплака се жената
5 мар 2014 08:25,
60
Абсурд на ТЕЛК: Онкоболна не е толкова болна!
Снимка: архив, Булфото

Онкоболна жена от Хасково обвинява държавата в дискриминация и иска специален закон за хора с нейното заболяване, който да гарантира достойнството и правата им.

Причина за недоволството й е решение на ТЕЛК, според което тя вече не е толкова болна.

Хасине Мехмед е на 53 години и се бори с коварното заболяване. Операцията и последвалата лъчетерапия й връщат живота, но жената остава инвалид. Трудоустроена е с 90% инвалидност, но две години по-късно комисия от ТЕЛК смъква процента на 60.

Лекарите от ТЕЛК също са на мнение, че за две години жената не е оздравяла. Но не те, а наредбата, по която работят, определя процента инвалидност.

По-ниският процент инвалидност ще лиши жената от социалните надбавки, които досега е получавала.

Спирането на 20-те лева месечна помощ, заедно с по-ниската пенсия, обричат Хасине на глад.

"Как да живея с тия пари? Аз съм онкоболен човек, аз не съм болна от грип. Защо тая държавата не мисли за онкоболните", попита жената чрез bTV.

Заради случаи като този, лекарите признават, че са се превърнали в бюрократи и за състоянието на пациентите решаваща дума имат документите, а не професионалната им преценка.

"Ако имаме правителство и ако имаме държава, в България да направят такъв закон, да не прецакват онколобните. Да ги задължат да дадат определи проценти на онкоболните , защото аз не знам дали утре ще съм жива. Живея с този стрес вече две години и половина", допълва Хасине.

Сега тя може да обжалва решението на ТЕЛК , но това няма да й донесе по-висока пенсия, защото наредбата е такава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До balgarkaШльокавица от "българки" никой не чете, научи българската азбука.
52
0
 
1
 
! Отговори
Ми преди 9 години
Не само тези, които са с отрязани крака са инвалиди. Има много други доста тежки заболявания, които не са видими, но хората страдат дори повече от тях. Всеки знае себе си. Не завиждайте на другите за болестите им. А това, че не е пораснал крак а защо минава пак на ТЕЛК го обясняваха многократно. Ако имате единствено заболяване загуба на крайник задължително ще бъдеже пожизнен инвалид. Но обикновено има и други заболявания, които изискват периодично минаване на ТЕЛК.
51
0
 
3
 
! Отговори
edna преди 10 години
Аз съм на 31г. и съм болна от рак от 3 г. . Не си изкарах ТЕЛК , за да мога да работя и в бъдеще да си търся работа без да ме дискриминират ! Не обвинявайте болните хора , които си имат и без това много проблеми. Може да има хора , които злоупотребяват с Телк-а , но има много хора , които наистина имат нужда ! За един болничен от Телк съм ходила 12 пъти на различни места - като аз съм млада и можех да обикалям , а имаше възрастни хора , които едвам ходеха !
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЛК=на корупция и арогантност. От страна на комисията,която смята телка за бащиния раздава проценти на тези които нетрябва за сметка на болните !!!!
49
2
 
7
 
! Отговори
хахахахаха преди 10 години
е тва са законите на поСната пица пърдянков гейберчето....и тиктиктиквеника
48
3
 
5
 
! Отговори
Мили, болни хора, преди 10 години
чета съдбите ви и ми е мъчно. А как живеете с мисълта, че никога няма да се излекувате/това ви обрича на болест. Вярвайте в Господ Иисус Христос-Той знае от какво се нуждаете и какво ви боли. Само го помолете, Вярвайте! Четете Библията.И какво ще ви помогне да се водите инвалиди сто проц/това няма да ви излекува, а защяо да не се проверява, може и да сте се подобрили. Защо не! Самите лекари не знаят как да ви лекуват, така е по целия свят. Само Господ знае!!!Към Него се обърнете.Не се отпускайте
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Maika mi e onkobolna, dokato razberat negramotnite lekari kakvo I ima se minaha 6 meseca, ot telka sme dovolni, nqmahme problemi, ensiata e malko iI nedostatachna za da si poddarjash imunnata sistema silna, da se qdat raznoobrazni plodove, zelenchuci, qdki, a te sa skapi, 200 lv sa nedostatachni za da se lekuvash
46
6
 
5
 
! Отговори
пенсия до №48 преди 10 години
До versaux Ами за Бочко, които събираше здравните министри по кръстовищата. Не благодаря , но всички са маскари.
45
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има много здрави, които си плащат и вече са болни! В Европа отдавна вече ни наричат страната на инвалидите, може би вече са над 1 милион при население 6 милиона! За щяло и нещяло се взима експертно решение за инвалидност! Да не говорим за съществуването на парадокса: пенсионери на по 70-80 години, та дори и 90 годишни да минават на ТЕЛК за определяне % на намалена работоспособност, такава простотия няма никъде по света! За това ни наричат Абсурдистан - страната на абсурдите!
44
1
 
18
 
! Отговори
Владе преди 10 години
До СЛУЧАЙ С МАЙКА МИНе мисли за пари , 50 - 100 лв няма да я оправят радвай се на всеки миг с нея , пък майната му на всичко друго :) Успех на всички !
43
0
 
12
 
! Отговори
НИКОЛАЙ СТАТКОВ преди 10 години
През 2013 г. най-голям е ръстът в осигурителния доход на чиновници и съдии, А ТОВА Е РЪСТА В ДОХОДА ИМ.АБСУРДА НА "СПЕЦИАЛИСТИТЕ"
42
2
 
18
 
! Отговори
versaux преди 10 години
Сега на изборите имате възможност да се поправите КАТО ГЛАСУВАТЕ ПАК за червените ***, червените фесове и ***...... Ха наздраве.....
41
0
 
18
 
! Отговори
СЛУЧАЙ С МАЙКА МИ преди 10 години
ПОДОБЕН СЛУЧАЙ Е С МОЯТА МАЙКА, БОЛНА Е ОТ ЗЛОКАЧЕСТВЕН РАК, МАХНАТ БЯЛ ДРОБ,ЕДВАМ ДИША 40 ПРОЦЕНТА ДИШАНЕ ОТ 100, ОТ 100 ПРОЦЕНТА НЕТРУДОСПОСОБНОСТ БЕЗ ПРАВО НА РАБОТА СЕГА НАМАЛИХА МАЙ НА 80 И ВЗИМА 130ЛВ ПЕНСИЯ..ДАВАТ Й 3 ГОДИНИ ЖИВОТ, ЗАЩОТО ПЕТНАТА ПО БЕЛИЯ ДРОБ ЕДИНСТВЕНИЯ Й ПАК ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ И ЩЕ НИ НАПУСНЕ..
40
0
 
22
 
! Отговори
здрав преди 10 години
Не се учудвам ! Така се случи и с моят съпруг, който вече не е между живите. След обжалване и добавяне на нови документи , мина пак през ТЕЛК. Дадоха му този път 100% и след 12 дни почина. Така е в Българи!
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който не е решил, той не ги е насрал тия корумпирани ТЕЛК-аджии, лошото е, че докато се жалиш стоиш без мизерната инвалидна пенсия, затова болшинството болни не си търсят правата. А тия от телковете са за разстрел, никъде няма такова докно и незчовечно отношение към болните.
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тази държава е прогнила отвсякъде!не са само телковете са проблем!за младите хора няма работа , а в една държавна фирма която се занимава с въздушен транспорт, те пенсионират взимаш си 15 заплати и пенсия и след една седмица си отново на работа на същата длъжност на същата заплата!
37
1
 
24
 
! Отговори
някой си преди 10 години
Хора,откажете се от коментари.Щом има минуси под явно адекватни коментари......Нищо хубаво не ни чака.
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
майка ми преживя 2 сърдечни операции, втората беше 8 часа със смяна на 2 клапи. от 3 години телк проучват дали сърцето е било увредено и дали това води до някаква инвалидност. още по-интересното е, че всяка година едни и същи лекари преглеждат вече видяната операция, за да са сигурни, че наистина може да причини инвалидност. и пак се събират да размишляват.
35
1
 
37
 
! Отговори
иван-софия преди 10 години
ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ВСИЧКИ ТЕЛКОВЕ ЗАЩОТО МИНИМУМ 40% СА ФАЛШИВИ!ПОНЕ ДВАМА ДУШИ ПОЗНАВАМ КОИТО СА ЗДРАВИ ,АМА СИ ПЛАТИХА И ВЗЕХА ГРУПА САМО И САМО ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ПРИВИЛЕГИЙТЕ,А ЗА ИСТИНСКИ БОЛНИТЕ ХОРА НЕ ДОСТИГАТ СРЕДСТВА!
34
0
 
27
 
! Отговори
Това е геноцид преди 10 години
Целта на държавата е да няма пенсионери! Или хората да работят доживот, защото вече пенсионната възраст е недостижима, стаж вече също трудно се достига с тази безработица; както и вече пенсиониралите се по болест да им се спре всичко и да измрат!