Горещниците – сега или скоро. Жегата е факт!

Традицията гласи: Никаква домакинска работа три дни
15 юли 2015 10:15,
6
Горещниците – сега или скоро. Жегата е факт!
Снимка: Reuters, архив

Днес по григорианския започват така наречените Горещници. Това са 15, 16 и 17 юли, които според народното поверие са трите най-горещи дни в годината.

Според юлианския календар обаче Горещниците са на 28, 29 и 30 юли. Някои учени твърдят, че е неправилно да се пресмятат и тези дни по стар и нов стил, тъй като средните температури не са обвързани с религиозния календар.

Последният ден от Горещниците, 17 юли, е денят на Св. Марина и именно затова в някои краища на страната светицата е наричана Марина огнена. Според народните вярвания тя е покровителка на градушките.

Още по темата

През тези три дни е забранена полската и домашната работа, тъй като се смята, че огън ще изгори къщата. 

На някои места в страната по време на Горещниците се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март. По време на тези дни се отправят и молитви за дъжд.

Цикълът на летните празници, свързани с предпазване от градушка и гръм, завършва с деня на св. Пророк Илия – Илинден, който се чества на 20 юли по нов стил.

Точно като за Горещниците термометрите от днес тръгват нагоре. Според метеоролозите следват дни на суша и температури над 40 градуса. Най-жестока ще е жегата на 21 и 22 юли - очакват се 44 градуса. Това е температура, близка до абсолютния максимум.

При такива високи температури специалистите препоръчват консумацията на леки храни, предимно сурови плодове и зеленчуци, както и поемането на много течности. При тези високи температури хората със сърдечни проблеми е хубаво да са особено внимателни.

Излизането навън между 12 и 16 ч. също не е препоръчително.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
ама разбира се преди 8 години
зиме и лете все сте по гръб,все с винцето,нали има будали дето пращат пари,а вие смучете чужда кръвчица и злобеете,че гърците трябвало да си платят сметката,а вие кога ще си платите безплатния обяд,чакаме с нетърпение вашето възмездие,*** долни
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Някои учени твърдят, че е неправилно да се пресмятат и тези дни по стар и нов стил, тъй като средните температури не са обвързани с религиозния календар." ... Ами нормално да го твърдят. Кой как ще нарича дните не е от значение. Важното е по обективни показатели кои са най-горещите (респ. най-студените) дни от годината. Не случайно "Преображение" по традиция е на 2 август - от тогава започва да става видимо лекото намаляне на деня и първите предвестници на настъпващата есен.
2
2
 
2
 
! Отговори
mda преди 8 години
Като съм реден баш в тези дни... ОТ много време откакто се помня все е било ужасна жега на РДто ми, но напоследък нещо не е съвсем вярно...
1
13
 
20
 
! Отговори
хомеопат преди 8 години
3-4 кила винце бяло орехова сенка и мако мръвка спасяват от жегата