Минималната заплата – 40-60% от средната, иска КТ "Подкрепа"

Трябва да следва линията на бедност, пресметна синдикатът
10
Минималната заплата – 40-60% от средната, иска КТ "Подкрепа"
Снимка: Булфото, архив

КТ "Подкрепа" предлага границите, които се определят от отношението на минималната работна заплата към средната работна заплата, да бъдат 40-60 на сто вместо предложените от правителството 35-55 на сто.

Това е записано в становище на КТ "Подкрепа" за проекта на механизъм за реда и критериите за определяне и актуализиране на размера на минималната работна заплата за страната.

Данните за работната заплата от 2000 г. досега показват, че долна граница от 35 на сто в големи периоди задава по-ниско равнище на минималната работна заплата от прилаганото, отбелязва синдикатът.

Според КТ "Подкрепа" минималната заплата следва плътно линията на бедност, определяна от МС.

Този подход води и до разрастването на групата на работещите бедни.

Синдикатът подкрепя изготвянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата за страната.

Минималната заплата трябва да гарантира равно третиране. Затова от КТ "Подкрепа" смятат, че определянето на национално равнище на минималното възнаграждение е подходът, който трябва да се следва. Регионални минимални заплати крият редица опасности и приемането им е неоправдано. Статистиката сочи, че в ЕС по-голямата част от държавите прилагат тъкмо национални минимални работни заплати.

Според синдиката методиката за определяне на настоящата линия на бедност трябва да се преразгледа, тъй като не гарантира покриване на основните жизнени нужди.

По-високото равнище на дела на минимална заплата от средната работна заплата не води до негативни икономически резултати. Напротив - икономическите показатели на държавите, в които съотношението между минималната и средната работна заплата е по-високо, се радват на по-благоприятно развитие, се посочва в становището на КТ "Подкрепа".

Тезата, че с ръста на МРЗ ще се увеличи безработицата, не намира потвърждение в редица изследвания, базирани на иконометрични модели.

Най-сериозното процентно увеличение на МРЗ за периода след 2000 г. е регистрирано през 2005 г. - 25 на сто ръст, и средният брой на наетите се увеличава с 1,2 на сто. През 2006 г. МРЗ се увеличава още веднъж и има ръст в заетостта от 4,2 на сто, отбелязва КТ "Подкрепа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: заплатаКТ Подкрепа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #9Моля те дай източник да се образоваме и ние.
3
1
 
1
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Туй синдикатите и социалистите са като свински черва. За тях парите са тоалетна хартия мастило и печат. Вдигането на заплатите води до инфлация и така попълва бюджета с измислени пари като по този начин ограбва спестяванията на хората от третата възраст и труда на работещите в полза на социалните работници.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом има пари за джипове с 8 литрови двигатели, луксозни яхти и имоти по екзотични места, значи има и за заплати. Има адекватни заплати, има добър персонал. Няма заплати-има роми.
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До заряСлепока на времето излъга за казармата че не вижда и после учил фотография.