Майка, загубила бебе в 7-ия месец, търси истината

Съмнява се, че бременността й е била проследена немарливо
11 авг 2016 16:44,
12
Майка, загубила бебе в 7-ия месец, търси истината
Снимка: Архив, Reuters

Невена Иванова търси истината за починалото си новородено бебе, тъй като има съмнение за некоректно проследяване на бременността, довело до смъртта на плода в седмия месец. Иванова е подала сигнал в прокуратурата по случая, съобщава Информационна агенция "Черно море".

Жената разказва, че се е наложило спешно родоразрешаване с животоспасяващо цезарово сечение, приключило със запазване на детеродните й способности. По думите на Невена Иванова е допусната лекарска грешка и бременността е била проследена немарливо.

Злополучното "мъртво раждане", третирано като "терапевтичен аборт" на "абортивен плод", става по време на коледните празници през 2014 г.

"Мисля, че казусът е много сложен и сериозен. Надявам се да бъде образувано досъдебно производство, предвид предположенията ми, че има извършено престъпление от "общ характер", споделя Иванова, която е действащ юрист.

Лекарката, която проследяваше бременността ми, нито констатира, нито ме уведоми, че има проблем с протичането на бременността ми, добавя тя.

"Сама разбрах, че имам проблем и сама тръгнах да обикалям по лекари в цяла България и тогава се потвърдиха съмненията ми, че бременността ми не протича нормално. Загубих много и ценно време в лутане и събиране на лекарски предположения, вследствие на което уморихме едно здраво бебе в 27 гестационна седмица, а мен ме спасяваха от животозастрашаващ ХЕЛП синдром", разказва Невена.

От направената аутопсия и ДНК анализ на бебето станало ясно, че плодът не е с генетична аномалия, както твърдяла лекарката, водеща консултациите.

"Дори ми беше казала да изчакам да умре, за да могат да имат право да го извадят", допълва жената.

Невена сега има живо и здраво дете, което износила с трудности - има второ направено секцио за година и пет месеца.

На 15 септември т.г. Върховният административен съд предстои да се произнесе окончателно около казуса, касаещ разликата между мъртво раждане и аборт, и гестационната възраст и/или грамаж, които трябва да са налице, за да може за едно бебе да бъдат положени усилия за спасяването му в България.

Очаква се с надежда да заработят и промените в Закона за гражданската регистрация и други нормативни актове във връзка с погребването на мъртвородени бебета, които нямат ЕГН и които в България се възприемат като биологичен отпадък, подлежащ на екарисаж.

"Ясно ми е, че водя предварително загубена битка срещу вечно задружната лекарска гилдия, но съм готова да се боря докъдето ми позволят разследващите органи", допълва Невена.

Ако имах правилно проследяване на бременността и констатиран проблем, за който да ми е съобщено, бебето ми можеше да бъде спасено или бременността ми да бъде прекъсната много по-рано, завършва майката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4/9 Това,че сте родила дете с малоформация е трагедия,но това се случва на много жени, по-целия свят.И в най-напреднали в медицината държави.Дължи се най-често на генетични причини,но има и други.Няма лек за това.Никъде.Разбира се ако някой доктор ти каже "нищо не може да се направи" и не ти вземе пари,защото нищо не направил,ще кажеш-"мани го тоя".Ама я някоя лъскава к-ка ти кажат : "Ей сега ще ти направим изследвания и има едно скъпо,ама хубаво лекарство",ще си доволна
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не пийте, не пушете , не живейте в напрежение без брак.Наистина е важно е да се следи бременността.Арабите са прави да не харесват европейското отношение към жените.Европейката работи до последно преди да роди. Това е рисково за всяко бебе.
8
1
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Първо не ме понавате за да ме наричате кифла. Второ отишла към при въпросния доктор, защото е "уж" един от най-добрите в областа си, а за вашия протокол съм раждала в държавна болница, а Вие явно сте доста простовата за да слагате етикети на хората без да знаете! Мисля, че всяка майка е готова да плати всака цена за благото на рожбата си! За Вас мога да кажа две думи: " Бедна душица" ( не от материална гледна точка, а душевно изтъкана от негативизъм)
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4.Уважаема кифло,не всичко е пари,телефончета,коли,заведения и т.н. Всички ахкаме и охкаме,че си била при "известни доктори", "частни клиники" и "скъпи апаратури".Знам,че ти е трудно да разбереш,но само думите "известен,частна и скъпа" не са гаранция за успех.Това,че си била в лъскава клиника нищо не значи,освен за фацебука и другите кифли при фризьорката. Търси лекар,който има добро име,а не изглеждащ като Брад Пит и с костюм.Може да е дебел с очила и да не е скъпо облечен и да разбира.
6
1
 
0
 
! Отговори
vilenita преди 7 години
interesno
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, не давайте оценки толкова лесно. Както е написано по-долу - има много некадърни лекари, но и много майки, които я от мъка, я от неразбиране, мислят, че при тях нещастен случай не може да има и всичко за тях е небрежност. Не знаем какъв е случаят и е по-добре да не се правят заключенияна този етап.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бременността и раждането са опасни процеси дори и под лекарско наблюдение. Особено ако на майката и е първо дете и е над 30.Относно лекарите: май трябва да свикваме вече. Извън София, Пловдив и още 2-3 големи града си е опасно да се ходи на какъвто и да било лекар.
3
2
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Нищо, че си плащах всеки преглед за да ме гледат и си правих при извстен доктор в скъпа, чатна клиника феталната морфогия и с бебето ми всичко беше наред, докато го не родих с липсващи пръсти! Това нещо се вижда в 2-3 месец стига да има кой да гледа.. Крайно време е МИЛИ ДОКТОРИ ВЪРШЕТЕ СИ РАБОТАТА ПОНЕ, ЗА КОЯТО ВИ ПЛАЩАТ!!
2
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички немарливи бг *** си мислят, че спрямо тях е била проявена немарливост, но истината е че интелектуалното им равнище е някъде между торният червей и охлюва, и не интерпретират правилно обстоятелствата.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано да й донесе утрха това дело. Истина е, че проследяващите прегледи се претупват, а да не говорим колко жени нямат достъп до модерни изследвания изобщо - за съжаление България не е София и е грехота всички бременни да се друсат по родните пътища по 3-5 часа за една феталан морфология.Аз карам бременност с някои усложнения и за да имам по-ясна картинка за сътоянието си се следя на две места - едно по каса и в една голяма частна болница. И пак доста противоречиви неща чувам..