Уникална операция: Извадиха тумор през носа на пациент

Образуванието било в хипофизата на 50-годишния мъж
16 яну 2017 10:30, Мария Захариева
15
Уникална операция: Извадиха тумор през носа на пациент
Снимка: 24 часа

50-годишен пациент от пловдивско село е спасен чрез уникална операция, при която е изваден тумор от главата му през носа.

Сложната ендоскопска интервенция е извършена в УМБАЛ "Св. Георги" от екип, в който са участвали директорът на здравното заведение проф. Карен Джамбазов, д-р Владимир Наков от клиниката по неврохирургия на "Токуда Болница", както и пловдивските специалисти доц. Христо Желязков и д-р Иво Кехайов.

По оперативен път е премахнат тумор на хипофизата, която се намира в малка костна ямка на черепната основа, разказва "24 часа". Достъпът до там е бил осигурен през носната кухина.

Според лекарите възстановяването на пациента при този тип операция е по-бързо. 24 часа след интервенцията 50-годишният мъж е бил изправен на крака.

"В световен мащаб ендоскопският ендоназален подход става все по-предпочитан, поради по-добрата непосредствена визуализация на оперативното поле", обясни проф. Джамбазов. Той уточни, че след хирургичната намеса пациентите могат да водят нормален живот. Не всички аденоми обаче можели да се отстранят през носната кухина.

Ендоскопският метод бил приложим, когато туморът е в така нареченото "турско седло". Случаят с мъжът от Пловдивски бил точно такъв. При по-тежки случаи се налагала отворена операция. 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Петър
Може ли повече информация за тази операция ?Искам да разбера кой е правил операцията как е минала и после как е възстановяването ?Благодаря ви !
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГОСПОДА ПО ЛЕКО С ТЕЗИ ЗАГЛАВИЯ СТАВАТЕ СУПЕР СМЕШНИ
ПРЕЗ 1998ГОДИНА В НЕВРОХИРУРГИЯ НА АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА СОФИЯ ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ БЕ НАПРАВЕНА ОПЕРАЦИЯ НА ХИПОФИЗАТА АДЕНОМ ТЯ ТОГАВА БЕ НА 25 ГОДИНИ ПРЕЗ НОСА И ПОД ГОРНАТА УСТНА И ПЛАСТИКА НА ТЪКАН ОТ КРАКА ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ ДВИЖИ ГОРНАТА УСТНА БЕЗ НИКАКВИ ВЪНШНИ БЕЛЕЗИ ПОЛИЦЕТО
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
даже му предложиха да си купи някакво лепило за 2000 лв, за да запушат дупката, или да ползват кост от носа, с която да я запушат за без пари. Той избра втория начин, като така операцията му излезе без пари.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това реклама ли е?
този метод доколкото аз съм чувал, а не съм специалист, е доста стандартен. Преди година и половина оперираха по този начин познат в Ив.Рилски и това не беше спрягано като нещо ултра-дупер-супер, ами съвсем стандартна процедура.
8
1
 
5
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Абе хора, леко с тези заглавия. Тази операция наистина е доста хитро решение на сложен проблем и спестя куп проблеми, но в УБАЛ Св. Иван Риски се прави отдавна - преди малко повече от месец баща ми беше опериран по същия начин и хората обясниха откога и как се прави. Много хубаво, че започват и други екипи да прилагат модерни и ефективни методи ама не слагайте етикета УНИКАЛНО на всичко само за да правите "новини"!
7
1
 
6
 
! Отговори
К преди 3 години
Не зная кое му е уникалното след като подпбни операции се правят от поне 10-12 години в София. Да е жив и здрав пациента но това не е новина .....
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Два часа след публикуване на статията - 5/пет/ коментара. Ако пациентът беше починал щеше да има 500/петстотин/.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на мен дипломата ми за висше образование оттам излезе
4
1
 
5
 
! Отговори
доктор Ножаров преди 3 години
Тоя тумор през носа му излезе! Добре, че не бяха хемороиди...
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Операцията е уникална, но не за България а за пловдивската университетска болница. В София същата операция се прави от няколко години.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на българските лекари! И стига хули по техен адрес.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на екипа, а на пациента пожелавам пълно възстановяване!