Тревожно, и не е пресилено: България може да остане без медици

650 лекари се дипломират годишно, 450 от тях напускат страната
Обновена: 1 мар 2017 20:17 | 1 мар 2017 19:31, Елка Василева
188
Тревожно, и не е пресилено: България може да остане без медици
Снимка: архив, Reuters

Тази тенденция се наблюдава от години: българските медици масово напускат страната в търсене на по-добри условия някъде в чужбина. Какво означава това за България и нейното население? Двама водещи експерти бият тревога, пише Дойче веле.

Неотдавна ректор на медицински университет се похвали пред медиите, че системата на медицинското образование в България можела да се сравнява единствено с „Бръшляновата лига“ в САЩ. В тази лига, както е известно, са включени осем елитни американски университета, прочути с отличното си академично образование и с високите критерии за прием.

Но колкото и добро да е медицинското образование в България, фактът си е факт: българските медици масово напускат страната в търсене на по-добри условия на труд някъде в чужбина. И Еврокомисията обърна внимание на този проблем в зимния си доклад за макроикономическите дисбаланси в България. В раздел „Здравеопазване” Брюксел констатира, че „всяка година според Българския лекарски съюз броят на лекарите, които емигрират, възлиза на почти 90 на сто от завършващите медицина“. В изводите си Брюксел отбелязва още, че „недостигът на медицински сестри (чийто брой и бездруго е много под средния за ЕС) представлява значителен проблем, особено в светлината на емиграционните тенденции“.

България - инкубатор на медици за износ?

Според председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев, данните на ЕК са по принцип верни, но с уточнението, че в бройката лекари, напускащи България, влизат не само току-що завършили медици, а и много лекари с вече придобита специалност. Около 650 дипломирани лекари излизат годишно от българските медицински университети, 450 от тях напускат страната, пояснява д-р Грозев и добавя: „Тази бройка включва и специалисти - и тъкмо в това е сериозният проблем. Защото става дума за подготвени медици, защитили вече своята специалност, изградени като добри терапевти, които обаче се реализират извън България. Това определено поражда тревога", посочва председателят на БЛС. И прогнозира, че ако тази тенденция се запази, през следващите няколко години българското здравеопазване ще се сблъска с нерешим проблем.

Сходна е ситуацията и с другите кадри в системата на здравеопазването. Според Милка Василева - председателка на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в кадрово отношение българското здравеопазване вече се намира в критично състояние - заради недостатъчния брой медицински сестри, акушерки и други специалисти в областта на здравните грижи.

„Проблемът е много сериозен, тъй като броят на лечебните заведения непрекъснато се увеличава, а основната група медицински персонал, който работи в тях, реално намалява“, казва Василева и обяснява, че българските медицински сестри, акушерки, рентгенови и медицински лаборанти получават много добра квалификация. „Тяхното медицинско образование отговаря изцяло на Европейската директива за признаване на професионалните квалификации, което означава, че тези кадри лесно могат да си намерят работа във всяка европейска държава. И те го правят“, казва Василева.

Има ли кой да лекува българите?

„Ако не променим условията и не създадем предпоставки, които да мотивират медиците да остават в България, през следващите 5-6 години ще се изправим пред огромен проблем”, казва на свой ред д-р Грозев и припомня, че към момента средната възраст на лекарите в България възлиза на около 55 години.

Подобни цифри споменава и Милка Василева от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи - средната възраст на медицинските сестри е 53 години, а при акушерките - 51 години.

„Ако не се увеличи броят на студентите в специалностите по здравни грижи и не се направи всичко възможно за тяхното мотивиране да останат в България, положението може да стане изключително сериозно”, предупреждава Василева и добавя: „Нужен е цял комплекс от действия, но задача номер едно е подобряването на заплащането на сестрите и акушерките”.

Д-р Грозев посочва на свой ред, че незабавно трябва да се коригира наредбата за получаване на специализация, както и да се осигури финансово трудът на младите лекари. „Така младите колеги ще знаят, че през своята професионална кариера ще бъдат обезпечени материално, в резултат от което ще могат да съсредоточат вниманието си основно върху лекуването на своите пациенти. Същото важи и за другите медицински кадри - медицината все пак е екипна дейност", посочва д-р Грозев.

Според данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи най-много български медицински сестри работят във Великобритания, следвана от Испания, Италия, Германия и Швейцария. А д-р Грозев от БЛС посочва Германия като най-предпочитаната от българските лекари държава. „Дали колегите ни някога ще се върнат - това е тяхно лично решение. За нас остава само да се надяваме“, заключава д-р Грозев.
 


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
НЕМА ЗНАЧКА ,БЕ... преди 3 години
НЕМА "ЗДРАВЕ"-------БЕЗ ПАРИ!!!!

АМИ , ЩОМ ЩЕ Я КАРАТЕ "ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ".....ЩЕ УМИРАТЕ , ЗА ПО-ЛЕСНО!!!!!!!
УМИРАШ .....И ЗАД ТЕБЕ , ЧЕРВЕИ ------"КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЕКАКВА СИ ЛИЧНОСТ"....ха,ха,хааааааааааааааааа....!??????
ТАКА Е КАЗАЛ И ПОЕТА ,БЕ.....ХА,ХА,ХААААААА.........НАЛИ??!
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ "МОЖЕ",А ВЕЧЕ Е!!!

Следва,"вече няма български народ"!!!

До там я докарахме всички, с нашето общо малоумие!!!
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не знам защо се учудвате - лекар (не джипи) рядко си докарва повече от 1000 лева. И не защото е некадърен. В провинцията даже работят за по 500-600 лева.

А се учи 10 години.

И вместо да се отпуши пазарът здравната каса гледа само как да администрира едни средства, лекарските лобита гледат как да си уредят далаверите с касата. А нормалните лекари или се пенсионират, или заминават.
124
0
 
5
 
! Отговори
да, ама не преди 3 години
Приведените примери за ниски заплати на медиците---да не ни стряскат! Важното е , полицията и политиците да са добре. все пак благодарение на политиците, защитавани от полицията,техния слугинаж, ние вървим напред---по български. Във всякаа дъ ржава където полицая получава повече от учител, учен или медик, нещата не са добре, отиват на диктатура и мракобесие, на корупция и налагашасе повсеместна посредственост. ппример--бат, Боко, бат, Сали, хидриинджинера Доган, Пеевски, Станишев и Сидеров.
123
1
 
0
 
! Отговори
hjsa преди 3 години
До Анонимен

не е така а е
лекарите - скарани
сестрите - издокарани
санитарите - прости
а болните - бог да ги прости
Р.Ралин
122
2
 
3
 
! Отговори
Vesko преди 3 години
Е, като имате тези условия на лице:
- Намалено трудоспособно население (т.е. спад на търсенето)
- Картелно спорузумение - допълнително подтиска продажбите (поради високите цени)
- Непрекъснато нови играчи - т.е. предлагането непрекъснато се увеличава, но цените не спадат... т.е. и печалбата трябва да се раздели между повече предприемачи.
- Добавете и големите дупки в източването на болничните бюджети
Ами как очаквате да се получат високи доходи на блниците и от там да има повече пари за заплати
121
6
 
23
 
! Отговори
Хирург преди 3 години
До 01.07.2000 г. имахме страхотно здравеопазване.Всичко работеше като по часовник.Трябваше само да ни се оправят заплатите и да се корегират на всеки 6 м.След това стоматологът И. Семерджиев поръчково създаде най-голямата пирамида в България-здравната каса!!!Това унищожи и продължава да унищожава здравеопазването.С парите за тези 17 г./а това са милиарди/ заплатите ни щяха да са европейски!Разберете че просто няма в света държава където един личен лекар да взима повече от един специалист!!!
120
4
 
0
 
! Отговори
Vesko преди 3 години
...когато имате по-малко търсене на здравни услуги (поради намалелия брой на пациентите), и същевремнно имате картелно спорузумение (за подържане на цените високи) високите цени от картелната исгода допълнително филтрира клиентите. Така се стига, че предприемачите, трябва да подържат високи цени, в същото време хората не могат да си позволят тези високи цени и от там допълнително спадат продажбите. По-този начин общата печалба на предприемачите намалява. И като имате непрекъснато и нови играчи!
119
3
 
0
 
! Отговори
Vesko преди 3 години
... в този случай при жизнено-важни стоки и услуги, когато се ръководят от принципа на максимизиране на печалбата, по голям е вероятността да западане на качеството, експлоатация на клиентите и дори до достигане на създаване на картелни спорузомения. Има една малка особеност при БГ и това е, че работо способното и трудещо се население намалява. Това означава, че ще има по-малко клиенти за предлаганите здравни услуги....
118
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1200 основна заплата и към нея се добавят повиквания, нощен труд ,пари по пътеки и стига до 3-4000лева. С 1200 са медицинските сестри. А това е само на едно работно място - да не говорим, че няма лекар, който да не се води на поне още едно раб.място.
117
4
 
27
 
! Отговори
!...? преди 3 години
България скоро без хора ще остане.
Защо са и медици?
116
2
 
22
 
! Отговори
Дофтор преди 3 години
Абе то хора няма да останат Вие лекари искате.
115
2
 
15
 
! Отговори
Некъф луд преди 3 години
Шеф на отделение по "Ортопедия и травматология" в областен град в болница обслужваща над 40 000 души със 1200 лева заплата. После защо бягали медиците. Сами си отговорете от написаното по горе.
114
3
 
6
 
! Отговори
Vesko преди 3 години
При свободните пазари има един основен движещ принцип. Преследването на максимално финансова изгода на предприемачите, биха довели до голяма конкуренция и да се увеличи качеството и намали цената. И това е вярно, за повечето услуги и стоки. Но, за някои (както е задравеопазвазнето и образованието) това по-скоро вреди. Да вземем здравеопазването в българия и фармацията. Това са услуги и стоки от жизненан необходимост....
113
0
 
6
 
! Отговори
Vesko преди 3 години
...а погледнете и доказателствата, дори на 'запад'. САЩ, която се слави с максимално свободна икономика, имат една от най-лошите здравеопазващи системи. Не напразно наскоро се тръби и се говори за 'Обама кеар' промяната в здравеопазването в САЩ.
112
1
 
7
 
! Отговори
Vesko преди 3 години
Ами когато през болниците се източват пари от здравната каса, вместо да се плащат заплати? И като има толкова много нови болници, всяка една не може да предостави нужното качество? Здравеопазването, пожарната, образованието.... всичко това са обществени услуги. И много некоректно да са оставят на свободната икономика и пазари. В тези слуачи, принципите на свободните пазари, по скоро влошават вместо да подобряват услугите, както би се очаквало....
111
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Студент
Ти сам си избрал какво да учиш, така че няма защо да се оплакваш от учебниците и от многото учене. За поне половината от останалите неща също не си прав. А за уважението ще ти кажа, че то не се дава по презумпция или даром, трябва да го заслужиш!Ти конкретно никога няма да го заслужиш с тая нагласа, че всички са ти длъжни.Въобще разсъжденията ти напомнят на едно малцинство, дето все е онеправдано...Ами огледай се наоколо, има доста професии, които не са леки, а не са по-заплатени.
110
6
 
15
 
! Отговори
x преди 3 години
тогава защо издържаме шест университета за подготовка на лекари?Пловдив,София- 2 броя,Ст.загора,Плевен,Варна? Кой плаща издръжката,а ефект никакъв??!!!Кой знае колко милиарда гълтат на година за тоя дето ***!!!
109
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За каква диагноза говориш? Те не могат един правилен въпрос да те попитат. Да не говорим да те посъветват как да се оправиш без или с малко лекарства. Тъпчат всички с антибиотици и въобще не ги интересува пациента. Дори едно нормално прочиставане на организма не им излиза като съвет от устата. Иначе са с големи претенции че знаят много.Резултатите от труда им са очевидно слаби.
108
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекари и сестри има и ще има.Хора няма,човечност няма.