ОмбудсМая смъмри съда, оставил "сградна инсталация" на ТЕЦ-а

Сега иска от депутатите да променят закона, праща им текстове
37
ОмбудсМая смъмри съда, оставил "сградна инсталация" на ТЕЦ-а
Снимка: Булфото, архив

Според омбудсмана Мая Манолова решението на ВКС да остави в сила такса "сградна инсталация", която плащат всички дори и да не ползват парно, не е несправедливо спрямо българските граждани.

"Смятам, че то е и необосновано, но в крайна сметка всички сме длъжни да уважаваме съдебните решения и да ги изпълняваме, така функционира демокрацията и правовата държава", коментира тя в Русе.

Още по темата

Миналата година Манолова сезира съда, като поиска от него да се произнесе по темата след наличието на противоречива съдебна практика. Досега в спорове между потребители и топлофикационни дружества някои съдии приемаха нормите на Закона за енергетиката, според който доставката на топлинна енергия в сгради - етажна собственост, е колективна услуга и не е необходимо подписване на индивидуален писмен договор между всяко семейство и съответната топлофикация.

Според други обаче при противоречие в два закона се прилага онзи от тях, който защитава в по-голяма степен потребителите, а в конкретния случай - текстът, който забранява доставката на топлинна енергия без поискване.

От решението на Гражданската колегия на ВКС се разбира, че според магистратите потребител на топлинна енергия не е отделният собственик или ползвател на апартамент, а самата етажна собственост. Затова и отделният собственик не може сам да се откаже изцяло от парно и да не плаща за общите части. 

"ВКС не е намерил противоречие между два закона – между Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите, но това не значи, че двата закона и по-специално Закона за енергетиката са справедливи спрямо българските граждани. Институцията, която може да промени този закон, в интерес на избирателите  си, е българското Народно събрание", каза още омбудсманът.

Манолова подчерта, че като следваща стъпка ще напише препоръки до Министерския съвет, персонално до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и до Народното събрание за промяна на Закона за енергетиката, който, по думите й, "не защитава гражданите от издевателствата на топлофикационните дружества". 

"Ще препоръчам конкретни промени на депутатите, защото те са хората, които могат да поправят тази несправедливост. В крайна сметка, ако не са готови да отменят такса "сградна инсталация", да напишат текстове, според които изчисляването на таксата да бъде по-справедливо и хората да плащат минимални размери, а не огромните суми, които плащат сега, мръзнейки и без да искат да имат нещо общо с "Топлофикация". В момента всички неблагополучия и лошото управление на столичната "Топлофикация" се плащат от столичани, от тези, които не искат да ползват парно, но плащат "сградна инсталация", категорична бе Манолова.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Васо преди 2 години
"От решението на Гражданската колегия на ВКС се разбира, че според магистратите потребител на топлинна енергия не е отделният собственик или ползвател на апартамент, а самата етажна собственост." И като е така що Топлофикация не съди етажната собственост като длъжник. Щото няма юридическо право да го стори или, ако има след осъдителна присъда ще чака от умрел писмо.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17: Не само ще им накривиш капата като отрежеш тръбите но ще им разгониш фамилията щото всичките в блока ще им отпаднат като потребители. Ама не се е намерил още толкоз луднал българин да го направи. Но скоро и това ще се случи някъде, където са 50 на 50 процентите ползващи и неползващи. То не е нужно и да се реже. Достатъчно е да се развие една тапа на свален радиатор, да се надене маркуч за водата и през прозореца. Кой кого ще съди, как ще го осъди за изтеклия топлоносител и вреди
33
0
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 3 години
До Анонимен гЛАСУВАЛА СЪМ ЗА ОТГОВОРА И ТАКА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ САТАВАТ 17 БРОЯ "ДРАГИ" ДЖУРНАЛЯ !
32
0
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Много мълчиш, "друже" ;) Още ли търсиш правното основание, в което е описана юридическата дефиниция на етажната собственост?:) Още 1000 години да го търсиш, пак няма да го намериш, защото НЕ СЪЩЕСТВУВА такова правно основание и такава юридическа дефиниция:)
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ще попитам: Защо Мая не смени закона, когато беше в НС ?
30
1
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Ще ти го напиша по-ясно и то пробоно- в българското вещно и гражданско право НЕ СЪЩЕСТВУВА СУБЕКТ НА ПРАВОТО, НАРЕЧЕН “ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ“. Етажната собственост е функция на съсобствеността , нейно производно, а не самостоятелен субект на правото. Тя НЕ МОЖЕ да съществува самостоятелно и да придобива права и задължения за себе си като САМОСТОЯТЕЛЕН СУБЕКТ на правото. Ако твърдиш друго- дай ми правното основание за юридическата дефиниция на “етажна собственост“:)
29
2
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Хайде, бе:) Я ме светни кога етажната собственост стана СУБЕКТ НА ПРАВОТО и може ли САМА- СЪС СОБСТВЕНИ ДЕЙСТВИЯ- да придобива права за себе си?:):):) ИМА ЛИ ПРАВОТО ДА ПРИТЕЖАВА СЕКВЕСТИРУЕМО ИМУЩЕСТВО? :)Може ли да съществува самостоятелният субект “етажна собственост“, ако първично не съществуват ен брой собственици на правото на собственост върху една сграда?:) Ма големи многознайковци се извъдихте- още малко, и ви повервАх:):)
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ДО 29
29, Етажната собственост е на физически лица, не е на мисълта ти. Нама значение дали е регистрирана, щом ползваш, плащаш. Не са длъжни останалите да плащат твоя дял. На мен също не ми харесва, но нямам възможност да си построя отделен самостоятелен дом, както и ти , предполагам.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
28- Съгласно ТР на ВКС ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ е потребителя на доставената топлинна енергия/ ТЕ/. Тогава- а да видим как топлофикация ще пусне в съда Заявление за издаване на заповед за изпълнение на парично задължение по чл.410 от ГПК срещу .... нерегистрирана като юридическо лице етажна собственост:):):)
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Допускам че М.Манолова не живее в жилищен блок с централно отопление. При тази конструкция да не се плаща такса сградна инсталация е обосновано несправедливо спрямо ползващите парно отопление. Щом минават тръби през апартамента ти, то те отдават топлина , която ти трябва да заплатиш. Проблемът е че плащането на топлинната енергия не се разпределя справедливо, защото има клиенти които си свалят радиаторите в края на отоплителния сезон и ги монтират в началото му. Водят се че не ползват отопление.
25
1
 
1
 
! Отговори
:) :) преди 3 години
узаконен рекет
24
1
 
3
 
! Отговори
Потребител по принуд преди 3 години
Ами тогава да вдигат цената всеки месец , защото печалбата е сигурна и абонатите са 100% задължени да си плащат сметките. А къде са правата на потребителя и има ли такива въобще?
23
1
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Анонимен За тява, че неуважаемият съд е корумпиран е виновна Мая ? Дано и теб те съди един ден такъв съд !
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между Топлофикация и Мутра разлика няма.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлофикация печели от спряното отопление на многото българи в чужбина. Те си плащат.
ПРИ ЗАТВОРЕНИ ВИНТИЛИ Сградната ИНСТАЛАЦИЯТА не излъчва топлина. И ТОПЛОФИКАЦИЯ ИМ ДЪРПА ОТ СМЕТКИТЕ. Това е че те плащат ," а вие не плащате"
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се раздробява така сметката на разни операции без замерване. Може да се начисли и загуба на топлинния поток / примерно от тец гара искър до центъра/ от 19км.До сега не се споменава как се пресмята това разстояние .
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краят беше ясен. Лошото е, че тази жена лае навсякъде по медиите и дава надежди на хората. Сума народ реши да не си плаща парното и да се надява... Е да, обаче Топлофикация вече не чакат с години, а тихомълком завеждат (и печелят) дела след само 2 неплатени сметки. ЧСИ-тата начисляват още толкова такси и става мазало, защото "Мая така каза".
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами че съдиите играят с тецовете вие как си мислите? Знаете ли какви мангизи плащат Тецовете на съдиите за да им играят по свирката? В тази коч.ина всичко е корумпирано. Ако се направи по обстойна проверка ще се види как съдиите лобират за тецовете. Свалил си радиаторите мръзнеш като вакарелски спирач обаче трябва да плащаш за тръбите които са твоя собственост. Вместо да ти плаща теца затова че ти ползват тръбите ти им плащаш. Е да ти *** държавата да ти *** законите МУТРЕНСКИ!
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръбите след абонатната не са на топлофикация. Те са на етажната собственост. Така че и да ги режете ще накривите капата на парнаджиите.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ЕВРОПА НЕМОЖЕШ ДА ПЛАЩАШ ЗА НЕЩО БЕЗ УРЕД И БЕЗ ИЗМЕРВАНЕ. В случая СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ .
НО ТУК В БЪЛГАРИЯ ДЕЙСТВАТ РУСКИТЕ МЕТОДИ. И СОЦ. Тарикатите от ТОВА ДЪРЖАВНО ДРУЖЕСТВО МИЖЪТ И КРАДЪТ.
НО БАЙ ГАНЬО Е ПРАВ НЕ ПЛАЩА.