Еколози поискаха: Пълна забрана на найлонови торбички до 2025 г.!

След въвеждането на еко такса употребата им... се увеличила
3 юли 2017 14:45,
62
Еколози поискаха: Пълна забрана на найлонови торбички до 2025 г.!
Снимка: архив, Reuters

Пълна забрана за употреба на найлонови торбички до 2025 година. За това настояха пред Министерството на околната среда и водите няколко екоорганизации.
 
Евгения Ташева от сдружение "За Земята" посочи, че от въвеждането на еко таксата през 2011 година за пластмасовите пликчета, употребата им е нараснала с 30%. Според нея съществуващото финансово облагане не е ефективно, тъй като в него не влизат торбички с дебелина 0,03 милиметра, а те са най-разпространените.

Природозащитниците искат от екоминистъра Нено Димов въвеждане на по-ефективна такса до пълното премахване на пликчетата.
 
"Днес в международен мащаб се отбелязва Ден за свят без найлонови торбички и това е нашето желание - скоро да спре да има тези еднократни пликчета, които замърсяват околната среда. Министерството на околната среда е компетентният орган по този въпрос и призивът е министърът да вземе мерки веднага, така че да бъде наложена еко такса на всички найлонови торбички за еднократна употреба, които се предлагат в търговската мрежа, защото в момента голяма част от тях са изключени от обхвата на еко такса. Масово разпространените торбички не попадат в тази такса и това е проблемът, защото потреблението не спада", каза Ташева.
 
"Ние се опитахме да водим разговори с Нено Димов, няколко пъти пращахме писма за среща, но нямаме отговор до момента", каза още Евгения Ташева, цитирана от "Дарик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
34
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Съвсем скоро ще ни забранят и да дишаме. Вместо да се работи към екологично преработване на тези торбички, се действа със сталинистки решения има торбичка има проблем, няма торбичка няма проблем. Това ли е начина да се прави екология, с постоянни забрани.
52
0
 
33
 
! Отговори
Антоанета Михайлова преди 6 години
Оф писна ми от тия еколози, всеки ден за нещо мрънкат и не са доволни. Аман от тия вече.
51
0
 
33
 
! Отговори
Киро преди 6 години
Аз пък искам пълна забрана на псевдо еколози, които си врат носа навсякъде!
50
0
 
34
 
! Отговори
Костас преди 6 години
Не са ли измислили някое проектче, което да ограничи използването на найлонови торбички. Хем пишман еколозите ни ще източат някой лев, в което много ги бива. А пък ако имаме късмет може и да свършат нещо полезно.
49
0
 
32
 
! Отговори
Баба Цоца преди 6 години
Най-умно е, да се използват платнени торби или плетени кошници.
48
0
 
34
 
! Отговори
Рт преди 6 години
Морските видове са тези, които умират от найлоновите торбички. Да ги забранят в корабоплаването и т.н. Хартиените торбички за нас, на сушата, не са добре, защото искат още изсечени гори.
47
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е цъфнало и вързало в БГ та само остана да се занимават с найлонови торбички. Ай сик тир ...
46
1
 
35
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Една малка никаква държава се прави на велик защитник на околната среда. Ами Китай? Като бях миналата година ми казаха че отиваме до едно малко градче само с 8.8 млн души. Само те да забранят вредните газове, отпадъци и торби и всичко ще е супер. Да ама не, БГ иска да спаси света.Смешници.
45
0
 
32
 
! Отговори
до оня с фаровете и преди 6 години
пак си ял гъби другар
44
0
 
35
 
! Отговори
gancho balkanski преди 6 години
по голям проблем е че повечето българи са абсолютни писюри. контейнерите за пластмаса стоят до него *** мета на земята. алумний, ПЕТ, найлон, батерии, всичко се рециклира и не цапа ама *** му е по лесно да мета от колата и бакона. кви са тея дет ше правят пари не негов гръб я.
43
2
 
34
 
! Отговори
Todor R преди 6 години
Отново родните еколози се занимават с изключително "важни" въпроси. Когато не крадат, явно произвеждат глупави новини.
42
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от платени *** , всичката Мара втасала торбичките са проблем. Проблема са безхаберните хора господа.
41
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индустрията която гони само печалби е екологична а дребния човек с неговите си дребни удобства е явно основната причина за замърсяването според еколозите
40
2
 
35
 
! Отговори
АДСКИ ПРАВИЛНО!!! преди 6 години
ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТИЯ ОПАКОВКИ и ТОРБИЧКИ!!!!!!!!
39
1
 
32
 
! Отговори
Имаме проблеми преди 6 години
В гр.Белене заради няколко НЕЗАКОННИ скенера маскирани като знаци за уж пешеходни пътеки с фото волтаични ноосферични смутители и високо проникващи скенери лед целия град е включен з а проучване.Много блокове се тресат непрекъснато активирани са древни черни разломни структури.ОБлъчващите станции увреждат обеми до 700 метра от тн знаци..МВР да нареди срочен демонтаж..
38
0
 
34
 
! Отговори
АМАН от министерства преди 6 години
Представете СИ КОЛКО СА НАГЛИ Престъпници в СОфия вкл в МВР и МИнистерството на екологията щом принудиха с жестоки глоби милиони водачи на МПС да увреждат тежко земята с включени скенери и фарове денем и нощем.АКтивирани с а милиони аномални зони..Древни тежко въоръжени цивилизации са включили големи региони на сеизмични проучвания за да проверят какви нагли гадини са се развъдили отново..
37
0
 
32
 
! Отговори
Гасете фаровете преди 6 години
У нас големия проблем е тежкото увреждане на атмосферния океан с включени бели високо вредни скенери и фарове денем и нощем.За щастие нямаме проблеми с торбички,бутилки и подобни.Нито в морето нито в река Дунав..Има нужда от извънредни мерки за блокиране хвърлянето на пластмасови отпадъци в океана и много реки в пренаселени вече региони.
36
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕКО = МръсноТова постигнаха нашите "еколози"
35
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия пък кви са? Няма да ми е жал за торбичките, ама кой откъде се появи все иска нещо. Да вземе първо да даде.
34
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз искам пълна забрана на еколозите до 2024!