Внимание: Морето – опасно, а се давят и най-добрите плувци

При мъртво вълнение, опитайте да излезете настрани
9 авг 2017 12:30,
19
Внимание: Морето – опасно, а се давят и най-добрите плувци
Снимка: архив Булфото

В началото на август морето става опасно, защото тогава започва така нареченото мъртво течение.

От НИМХ вече обясниха, че предпоставките за него вече са налице – от няколко дни има постоянен вятър от север-североизток, което е предпоставка за голяма дължина на вълната. По южното Черноморие след Созопол мъртво вълнение вече има.

Какво представлява всъщност мъртвото вълнение?

"След като дългата вълната падне и в резултат на това, че е духало няколко дни, се получава отразена вълна, която копае ями. Тя ги свързва и се получава нещо като подводна река", обясни спасителят на варненския плаж Георги Есов пред bTV.

Мъртвото вълнение се усеща по това, че когато тръгнем да излизаме от водата, тя ни връща обратно.

В такива случаи няма смисъл да опитваме да излизаме, защото рано или късно силите ни ще свършат.

"Трябва косо да опитаме да излезем встрани, подводната река е максимум 10-15 метра ширина. Когато стъпим на по-плитко място, можем евентуално да опитаме да излезем", обясни спасителят Есов.

Според него най-добрият съвет, който може да се даде в такъв случай, ако плувецът е добър, да тръгне с вълната навътре. "След 20, 30, 40 метра тя ще свърши и тогава може да се излезе встрани", допълни той.

Колегата му, също спасител на варненския плаж, обясни, че тези течения са невидими. Спасителите, преди да започнат работа, оглеждат района си и преценяват къде има опасности. Тогава заедно решават какъв флаг да сложат за деня.

"Хората трябва да гледат флага и да не се мислят за много добри плувци, защото се давят и най-добрите плувци", категорични са спасителите. Те са категорични, че плажуващите не стават по-дисциплинирани, а напротив и се надяват най-после да бъде въведена плажна полиция, която да глобява тези, които не се съобразяват с указанията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Отморето преди 6 години
Истината е, че ако нямаш добра техника или не се чувстваш добре , не трябва да пробваш навътре, а тези които постоянно търсят дъното да забравят при вълнисто море и 5м да влизат, ако стъпят в дупка издълбана от вълните могат да изпаднат в опасна ситуация, а за висчки, ако се окажат в трудна или непозната ситуациа- никаква паника!
17
0
 
0
 
! Отговори
Отморето преди 6 години
Аха, хъммм, бря и кои са тези най-добрите плувци които са се удавили, щото нещо не се сещам да са говорили за тях? Само чичо от провинцията влязъл( Хемингуей го е казал, че всичко далеко от морето е провинция, но да не се засегнат някои сънародници:) ) с братчеда( бог да го прости човека ) до КРЪСТА И ГИ ДРЪПНАЛО И ЕДИНИЯТ ПО ЧУДО ОТЦЕЛЯЛ...и на място съм стоял и за 5 минути съм влизъл, а 10 не са ми стигали да изляза и...? Лошото е, ако има печалбарски статии, които да си играят със страховете.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Ако ускоряваш до 100 на сняг за по-малко от секунда, може и да се пробваш да бягаш странично от лавината. Ако не, по-добре не пробвай!
15
0
 
0
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
До Анонимен. А защо и при лавина се бяга настрани? Това какво ще помогне? Питам, щото в такава ситуация не съм попадал ( и да не дава Господ да попадам! )?
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъртвите течения и подводните дупки са опасни.При мъртво течение или при падане на лавина,винаги се плува,върви(бяга) странично,а не напред.Но мътрвото течение действително е много опасно,дори когато си професионален плувец.Трябва да има предупредителни табели на различни езици,туристите не знаят какво е мъртво течение.
13
0
 
3
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
До Митко. И аз съм попадал. Преди години във Варна. Щото се имах за голям плувец. Влезнах доста навътре ( голям кеф! ), ама като тръгнах да излизам-няма излизане! Добре, че наблизо мина един пич, с уиндсърф, та го хванах "на стоп" да ме дръпне близо до брега. Зор си беше!!! :)
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Миткопредполагам преживелицата се е случила на охраняем плаж, а гледам и пишеш - значи си грамотен и образован, тогава за чий си се набутал в морето при червен / черен (ако е било преди доста време) флаг?Едва ли си рода с Дънкан Маклауд...
11
0
 
7
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Попадал съм в мъртво вълнение на Обзор и въобще не е шега работа. Влезнах във водата, преплувах около 15 метра и тръгнах да излизам. Едвам стигнах брега. Аз съм доста добър плувец, но тогава на самия бряг едвам излязох. Помня бях вече стъпил на брега, водата до под кръста и с такава скорост вълните подкопаваха пясъка под краката ми, че вървях все едно на място и вече се бях уморил от плуването и ходенето(5 мин макс., но на пълна скорост). Тогава си нямах и идея какво е това чудо.
10
7
 
4
 
! Отговори
Поморие преди 6 години
Глупотевини на килограм!
9
1
 
7
 
! Отговори
х КЪМ № 6 преди 6 години
ЗАЩО ВЛЯЗОХ В МОРЕТО СЛЕД ЦАЦА,КАРТОФИ И БИРА-ЗАЩОТО ТОГАВА МИ Е БИЛ ТОЛКОВА АКЪЛЪТ!!! ТАКА ЧЕ-УМНАТА,ДЯЦА...
8
0
 
5
 
! Отговори
До #4 преди 6 години
То всичките заглавия в тоя сайт сякаш ги пише стрина Тотка от 5ия етаж.Отговорността е предимно наша!Защото твърде често не се съобразяваме с предупредителните знамена на кабинките и със съветите на спасителите.Напротив!Аз лично съм свидетел как преди време един селски батка започна да се прави на мъж,защото го изкараха на сила при опасни води.Едва го спряха да не набие спасителите щото видиш ли к'ви са тия да му казват какво да прави...
7
3
 
4
 
! Отговори
психиатър преди 6 години
Освен в небезизвестния сериал и българските плажове, дали има на друго място спасители?
6
3
 
5
 
! Отговори
x преди 6 години
ОТ"ПЕТИМАТА ОТ МОБИ ДИК"-ТРИТЕ ЗАКОНА НА МОРЕТО-1.МОРЕТО МНОГО ДАВА НО И МНОГО ВЗЕМА 2. МОРЕТО НЕ Е ДО КОЛЕНЕ И 3.МОРЕТО НЕ ТЪРПИ МОШЕНИЦИ.МЪРТВОТО ВЪЛНЕНИЕ СИ Е ОПАСНО.ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ СЛЕД СОЛИДНА ПОРЦИЯ ЦАЦА,ПЪРЖЕНИ КАРТОФКИ И 2 БИРИ ВЛЯЗОХ В МОРЕТО/ПЛУВАМ МНОГО ДОБРЕ 4-ТЕ СТИЛА/.ЕДВА ИЗЛЯЗОХ!!!ДЪРПА ЯКО.ИЗМОРИХ СЕ.ОБЪРНАХ СЕ НА ГРЪБ,РАЗПЕРИХ РЪЦЕ И ЛЕКО ЗАГРЕБВАХ,А С КРАКАКА КАТО НА ГРЪБНИЯ СТИЛ,НО ЛЕКО, ЗА ДА СЕ ЗАДЪРЖА НАД ВОДАТА И СИ ПОЧИНА.ПОСЛЕ ОТНОВО ЯК КРОУЛ И УСПЯХ/ЩОМ ПИША СЕГА
5
12
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Нали за това се наричат спасители и взимат заплати - за да има някакъв контрол и да вадят ако се наложи
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това заглавие малко... така...
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки има глава на раменете си, но после те трябва да ги вадят от водата. Те отговарят за живота на хората
2
9
 
6
 
! Отговори
Еди кой си преди 6 години
Не е нужна плажна полиция, всеки има глава на раменете си - да мисли преди да действа
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой плажуващ като люсне 100 грама концентрат и тогава става белата. С морето шега не бива.