Връх Шипка – вратата, през която мина българската свобода

Стотици изкачиха върха, за да отдадат почит на загиналите за България
282

Снимка: БТА

Стотици деца, младежи и възрастни изкачиха днес пеша, с велосипедни колони и с автомобили подходите към историческия връх Шипка, за да почетат паметта на загиналите в епичните августовски боеве за свободата на България преди 140 години и да участват в националните тържества по повод годишнината от Шипченската епопея.

Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. От тогава всяка година, вече поколения наред, хиляди хора изкачват върха, за да отдадат почит на онези, на които дължим свободата си. Това каза в словото си на връх Шипка президентът Румен Радев. 

Той посочи, че тъкмо от тук през август миналата година е започнала предизборната му кампания, тъй като това е свято място, което ни обединява като народ, вдъхва сила, достойнство и вяра. По думите му българските опълченци по безапелационен начин са показали какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза.

"Всички ние, българите, трябва да следваме техния пример, макар да знаем, че днес времената са други", посочи президентът. 

По думите му новите времена носят пред себе си нови предизвикателства, но ние сме тук отново, за да почетем заедно храбреците, които със своя анонимен подвиг отстояха прохода Шипка - онази врата, през която мина българската свобода.

Държавният глава участва днес в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея. Той се включи в туристическия поход до връх Шипка, прие почетния строй на Националната гвардейска част и положи венец пред Паметника на свободата.

В официалната церемония на връх Шипка участва и председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който по-рано днес присъства на литургия в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка и се включи в похода към върха.

"Самият връх е символ на много неща. Това е мястото, където трябва да покажем националното съединение. Когато има национални каузи е хубаво да се обединяваме, за да вървим напред като народ и държава", каза председателят на Народното събрание. 

"В подстъпите на този връх се срещат две империи – руската и османската. Опълчението ни се е включило достатъчно активно, макар и 4-5 пъти по-малобройно от османската войска", добави Димитър Главчев.

Той отбеляза още, че връх Шипка е символ на единството на българите и символ на почит към руски, украински, полски, словенски финландски и други военни, които са загинали за свободата на България.

По думите му българо-руските отношения имат богата история - минавали са през много добри периоди и през не толкова добри, но по традиция отношенията между България и Русия са добри, тъй като има обща основа - историята. Главчев каза още, че се надява отношенията между България и Русия да се развиват в още по-добра посока и добави, че страната ни иска да има добри отношения с всяка една държава.

"Шипка е достойнството на един народ. Този връх е най-мощният символ на желанието за свобода и готовността да умреш за нея", пък заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се включи в традиционния поход до паметника, предаде "Фокус".

"Днес тук сме заедно хиляди българи, единни и признателни на своите герои и на руските воини. Помним и тачим историята си. Но Шипка не е само история. Тя е и настояще, и бъдеще, защото тя е любов към Отечеството", отбелязва още Нинова, която е поднесла цветя пред костницата на Шипка.

Заупокойната молитва за загиналите в боевете отслужи Великотърновският митрополит Григорий, съобщи БТА. В официалната церемония, наред с президента и председателя на народното събрание, участваха дипломати, народни представители, областни управители, кметове на общини, общественици.


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До запознат

Има статистики руско пропагандистче. И соц икономиката не ми я хвали. Самия Тодор Живков накрая каза, че социализма е едно недоносче. Стига с проруска и антибългарска пропаганда.
227
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рублопитеците у нас , мечтаещи Пичин да ги " освободи" са същата заплаха каквато е Кслямската държава!
226
5
 
2
 
! Отговори
запознат преди 3 години
Никой не ме е викал на помощ! Просто реших да драсна някой и друг ред! "Днес България е по-добре икономически, отколкото по времето на болшенишкия комунизъм"! Ти обикалял ли си из страната скоро(не по курортите), че да се осмеляваш да напишеш такава глупост?
225
6
 
3
 
! Отговори
Баба Ванда преди 3 години
Лизането на рушки дирници е опасно за Вашето здраве!

Хау!
224
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До запознат
Не само, че си русофил, но си и от най-0отявлените щом те викат на помощ под статия, която вече е приключила. Днес България икономически е много по-добре и изнася много повече стоки, отколкото по-време на болшенишкия комунизъм. И това са фактите, и всеки може да ги прочете а не като вашата антибългарска и проруска пропаганда.
223
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Shark
Като нямате аргументи прибягвате до амаскаряване на опонента. Вие, русофилите не пиете хапчета, нямате никакви заболявания, особоно пък психически и сте безсмъртни! Но страдате от най-злокачественото заболяване-безродници и предатели сте и то такива каквито няма по цял свят. няма никъде по-уродливо и мръсно явление като русофилията в България. Причинили сте повече вреди и сте избили повече българи отколкото външните врагове!
222
3
 
3
 
! Отговори
запознат преди 3 години
Не че се имам за русофил, но кажи по-точно какво имаш в предвид с това "да направиш нещо добро за България"? Повечето материални блага, от които и днес все още извличаме дивиденти, са създадени по времето на "омразния" ви "комунизъм"! За 28години "демокрация" по наставления от запада, какви материални блага(крупни заводи, електроцентрали, напоителни съоръжения и др.) се създадоха в България?
221
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 3 години
До 246. А ти пи ли си хапчетата? Знам че шизофренията не се лекува, ама има хапчета, които малко овладяват положението. Струва ми се че днес си ги пропуснал. Хахахаха!!!!
220
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен................ИМА ХОРА, НА КОИТО АНУСЪТ И УСТАТА СА С РАЗМЕНЕНИ МЕСТА .....

Знам, наричат себе си русофили и от десет години правят русофилски сборища край Копринка!
219
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен...........ЕВРОПА Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ И ПЛАНИРА НЕЙНОТО УНИЩОЖЕНИЕ.......
От Съединението до днес най-големияти врагове на България са Русия и русофилите - предатели!
218
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Shark

Продължаваш да лъжеш руска гнидо! На вас руските роби, които с нищо не сте допринесли за България все от Запада ви е виновен, че сте се родили и продължавате да бъдете руски роби и мapгинали, и освен да крещите Слава на Русия, не можете нищо стойностно да направите. Посочи ми един русофил, коъо през последните 100 години да е направилнещо добро за България и да е бил български патриот.
217
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕВРОПА Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ И ПЛАНИРА НЕЙНОТО УНИЩОЖЕНИЕ ЧРЕЗ ПОСТЕПЕННА ПОДМЯНА НА НАСЕЛЕНИЕТО.

ЕВРОПА ГЛЕДА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ОБРАТНАТА СТРАНА НА БИНОКЪЛА.
216
2
 
5
 
! Отговори
Shark преди 3 години
До 240. Да да, пустеела. Значи тези къщи извънземни са ги направили, така ли?? Разбира се че няма ЕС нищо общо с това, нали се евроХйска ***, така ще кажеш. А кой разби земеделието и животновъдството в този район, кой разби цялата ни икономика, кажи бе подлого Хейска. Кой закри заводи и прогони хората, а!! Русия ли го направи, където отиваше цялата ни продукция от консервните комбинати. МалУУмев еврогъзо-лизец.
215
2
 
4
 
! Отговори
запознат преди 3 години
Странджа пустеела и по бай-Тошово време- да бе, да! Явно разчитате на поговорката- "Една лъжа, повторена сто пъти, става истина!" Отиди в Малко Търново и питай някой от малкото останали българи там какъв е бил живота в градчето преди 20-30 години! То си и личи де, по немалкото не функциониращи или отчасти функциониращи административни сгради! Днес много трудно и с много връзки можеш да си намериш прилична работа в провинцията! Затова и София ще продължава да се пълни, докато не се пръсне!
214
1
 
4
 
! Отговори
ОТ ЕС ДРУГО НЕ ЧАКАЙ преди 3 години
ТОЗИ НОМЕР 240 ДА НЕ БИ ДА Е ЯЛ ОТ ОТРОВНИТЕ ЯЙЦА, КОИТО ЕС НИ ПОДАРИ?
213
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО 240
ИМА ХОРА, НА КОИТО АНУСЪТ И УСТАТА СА С РАЗМЕНЕНИ МЕСТА.
212
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Shark..............Ходил ли си в Странджа да видиш селата. Аз ходих, и ми се приплака. Здрави хубави къщи стоят запустели, и така цели села.......

Странджа пустееше още по бай Тошово време, бе лйжец русофилски! Колко пари се хвърлиха да направят уж Република на младежта. Преди пустееше и сега пустее, лъжецо, ЕС няма нищо общо с това! Така, че недей плака в чужда църква руско мекеpе!
211
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Shark

Истинските българи не лижем нито брюкселски, нито американски задници! И още нещо, освен вас да си видял някой да развява чужди знамена по митинги? Само вие безродниците развявате руски байряци и власта, която уж е европейска ви толерира. След десетина дни пак ще развявате руски байряци и ще палите знамената на ЕС на сборището на русофилите. Предатели и безродници сте!
210
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До extremist

За какво го взе това злато? Победени ли бяхме да плащаме репарации до 1903г.?
Руско-турско-българска война ли беше това. Каква врата сме за сан-стефано?
209
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До extremist

Само веднъж ни освободиха и многократно ни предадоха вместо да ни бранят свободата