70% от сигналите в Спешна помощ – фалш! Санкционирани?

Хората викали линейка и при стомашни колики
Обновена: 31 авг 2017 10:34 | 31 авг 2017 10:30,
18
70% от сигналите в Спешна помощ – фалш! Санкционирани?
Снимка: архив, Bulphoto

70 на сто от обажданията в Спешната помощ са фалшиви или не са спешни. Това показва справка на столичния център. Загубите за тези повиквания достигат до 16 милиона лева само за тази година. Информация за санкционирани няма.

Всеки ден ден диспечерите в Спешна помощ получават десетки обаждания за зъбобол, температура, колики в стомаха или високо кръвно.

Линейките отиват на всички адреси. Имало случаи, в които медицински екипи са ходили на запушена канализация и на котка избягала в съседния двор. Някои викали линейка, за да им донесе необходимите лекарства, защото аптеката е на 200 метра и не е необходимо да излизат вечер.

Едно напразно разкарване на линейка струва 250 лева. Или за дежурствата са изразходени близо 57 хиляди лева ненужно. От началото на годината до сега сметката набъбва на близо 16 милиона лева - пари на данъкоплатците, пресмята bTV.

Законът предивижда санкции от 300 до 2000 лв. за подалите фалшив сигнал или такъв, който не е спешен. По света санкциите за фалшиви сигнали могат да стигнат до 10 000 долара.

От здравното министерство и от МВР не отговориха на въпроса, дали има санкционирани за фалшиви сигнали към спешната помощ. От столичния център заявиха, че и двете институции не са им искали справка за такива сигнали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: линейка112спешна помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 6 години
16Няма санкции защото няма разписни правила кои състояния са спешни и налагат викането на линейка и кои не са - всичко е оставено на преценката на пациентите. Едно време, когато сигналите се приемаха от мед. сестри, малко или много отсяваха наистина спешните случаи. Сега не е така - от 112 са длъжни да изпратят линейка при повикване, независимо колко е абсурдно искането. Разходите са по-малкия проблем, по-големият е, че докато превързват поредния пръст в гетото, някой някъде може да умира!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо няма санкции???? Няма цивилизована страна в Европа която за подобно нещо да не налага глоби. Държава нямаме за ред. Само банда грабли.ви свраки в парламента.
14
0
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 11Не се прави на ударен.Расата вика линейки за попязан пръст.Никой не казва че трябва да си лекар но всеки средноинтелигентен знае кое е спешно.Ромите викат линейки и по други две причини.Не дават пари за такси до болница и получават безплатно лекарства от екипите.Без глоби няма да стане.Може да не са големи но да са неизбежни.
13
0
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Свидетел съм как линейките понякога се движат като махало на часовник по бул. Стамболийски нагоре-надолу към маалата и обратно !!!! Преди година и половина едно дете, щеше да УМРЕ в детска градина без медицинска помощ, защото единствената линейка с детски лекар била блокирана във Филиповци - не стига, че викнали Бърза помощ за чaaве с температура (неспешно състояние), но и принудили лекарката да преглежда още куп съвсем здрави чaaвета и никой после не потърси отговорност на наглите !!!
12
0
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Защо не смеете да кажете, че тия фалшиви обаждания масово се подават от неосигурените представители на гнъсната раса, които на всичко отгоре редовно бият нашите лекари? Това няма да спре, докато не започнат РЕАЛНО да се налагат санкциите - и то от 1000 лв нагоре. Мълчат дали има санкционирани, защото НЯМА, а няма, защото въпросното племе е безнаказано дори за много по-тежки престъпления... а трудно ли е санкциите да им се удържат от безкрайните помощи, или да ги изплащат чрез принудителен труд?
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Законът предивижда санкции от 300 до 2000 лв. за подалите фалшив сигнал или такъв, който не е спешен"Глоба за не спешен случай? Ами аз ако мога да разбера кой случай е спешен и кой не - няма да званя на бърза помощ.
10
0
 
2
 
! Отговори
Bookland преди 6 години
А защо не напишете,че тези сигнали идват от ***?
9
0
 
3
 
! Отговори
sport преди 6 години
Да кажем, че огромна част от тези 16 000 000 лева, български пари, които всички плащаме за здравеопазване са инвестирани в една общност, която не плаща за здравеопазване.Въпросът ми е, имаме проблем, но решение не се търси? Защо? Докога? Скапани нещастници. Имах някакви бледи надежди, че "патреотите" може и да направят нещо в тази посока, но за пореден път виждам какви нещастници са всички.
8
0
 
5
 
! Отговори
да помогна преди 6 години
Да помогна ли на тези , дето още недоумяват защо на припадналия пред Народния театър човек е изпратен екип , когато вече е било късно . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако едно разкарване на линейка струва 250лв, то значи едни които само така посещават болницата ни струват много.А утре като ще се гътвам, няма да дойде линейката защото ще е заета с някоя напитка в гетото.
6
0
 
3
 
! Отговори
phate преди 6 години
Speshna pomosht se vika, kogato ne mojesh da stignesh sam do lechebno zavedenie, a ne kogato te boli glava ili marzi. Vreme e tezi neshta da se obiasniat na horata, posle da zapochnat naistina da derat koji, kogato prekaliavat s prevzemkite. Ne na posledno miasto s vsiaka lineika triabva da ima policeiski patrul kakto e v drugite darjavi. Zdraveto e skapo udovolstvie na vsiakade i triabva da se plashta za nego
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие какво искате от хората? Всеки да е допломиран доктор за да знае кой симптом е спешен и кой не?Вярно, че в България всеки трябва да разбира от всичко, за да следи дали това, за което си е платил ще се направи правлоно от съответния специалист.За пореден път ни се казва как нещо не може да се направи - ами не се опитвайте..Полицията не може да се справи с престъпността или маймуните, които не признават правилата за движение, политиците вся нямат пари за реформи (а за лимузини и конадировки?
4
1
 
3
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 6 години
... В Абсурдистан - след 25 години КРИВОРАЗБРАНА "ДЕМОКРАЦИЯ" - положението е следното - БОГ ДА ТЕ ПАЗИ АКО ТРЯБВА ДА ПОЛЗВАШ ЗНАНИЯТА И УСЛУГИТЕ НА НАД 50 ПРОЦЕНТА ОТ ЛЕКАРИТЕ ТУК !!! ....... Както и - БОГ ДА ПАЗИ ЛЕКАРИТЕ , КОИТО РАБОТЯТ В СФЕРАТА НА БЪРЗАТА ПОМОЩ И ТРЯБВА ДА ХОДЯТ НА АДРЕСИ С ЩИТОВЕ , КАСКИ И УМЕНИЯ ПО БОЙНИ ИЗКУСТВА !!!!! ..... В общи линии - БОГ ДА НИ ПАЗИ ИЗОБЩО В ТОВА ПОДОБИЕ НА "ДЪРЖАВА" !!! ...........
3
1
 
8
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Глоби за подобни сигнали. Обаче ще ходите навсякъде и то бързо! Иначе историята с лъжливото овчарче ще се случва постоянно. Не, че сега не се ...
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusЗатова, преди години е имало затвор и здрав труд, за тези, които не са плащали. Вземи ги, пусни, направи уговорка с руснаците, прати ги за по 5 години в урановите мини, та да видим, ще крадат ли после.
1
0
 
16
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Един етнос без здравни осигуровки, невнесли и един лев данък, ползват Бърза помощ като безплатно здравеопазване. Ако искате ги глобете и 10 000 долара, пак няма как да им ги вземете ;)