Хиляди пенсионери останали без обещания скок на пенсиите

НОИ - залят от жалби, социалният министър е изненадан
12 окт 2017 07:00, Анисия Иванова
91
Хиляди пенсионери останали без обещания скок на пенсиите
Снимка: Булфото, архив

Най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът увеличи минималната пенсия на два пъти до 200 лв., или с общо около 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се повишат с 2.4%. Но някои пенсионери не са получили реално дори и това минимално увеличение, съобщава в. "Сега".

НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна, съобщи на блицконтрол в социалната комисия на Народното събрание социалният министър Бисер Петков. Проблемът бе поставен от депутата от БСП Милко Недялков, който сигнализира, че пенсионери от неговия регион - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% увеличение на пенсиите.

Социалният министър, който, преди да заеме поста, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от НОИ, и останал крайно изненадан.

Не е ясно колко са ощетените пенсионери и с колко точно - тази информация тепърва ще се изготвя от осигурителния институт, който вече четвърти месец публично не е сметнал за нужно да огласи проблема.

Засега обяснение на този абсурд няма. Министърът се позова на постановление на Министерския съвет от 2008 г. Заради двукратното увеличение на пенсиите през онази година е било заложено ограничение доколко могат да растат определени пенсии.

Въпросното постановление е от 2006 г. и с него се определят нови размери на минималните пенсии - обичайна процедура и тогава, и сега. Заедно с това обаче се компенсират с 4-5% някои ниски пенсии, останали без достатъчен ръст. За да не се увеличат прекомерно, е заложена максимална сума, до която те могат да растат и която тогава е била в порядъка на 120-150 лв. Именно това ограничение, което действа и в момента, вероятно е причината за проблема.

До тази година тези максимални суми са се увеличавали заедно с всички пенсии по швейцарското правило. Тази година обаче индексацията беше извършена по нов начин - не с процент върху размера на пенсията, а с увеличение на коефициента, който носи всяка година стаж във формулата. Така максималната сума останала без индексация и е попречила на пълно увеличение от 2.4% през юли. Министърът обеща, че за догодина ще запишат текст в закона, който да не позволява повече да се ощетяват пенсионерите при индексацията.

Изолираното увеличение на минималния размер на пенсията за стаж и възраст деформира сериозно пенсионната система и демотивира хората да се осигуряват върху реалните си заплати.

Минималната пенсия за стаж и възраст се дава и на хора, които нямат внесени осигуровки дори и за минимален размер, но по закон НОИ им приравнява пенсията. А хората, които имат реален принос към системата, получават много по-ниско увеличение - само от 2.4%.

При увеличението на 200 лв. вече около 800 хил. са пенсионерите с минимална пенсия, или почти 38% от всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до *** от ГерманияПич ... ***, ако взимаше 1500-600 лева пенсия, което ще е е съответстващо, на жена със средна пенсия, живееща в Германия, и ти нямаше да я мислиш.
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какъв скок се говори. Това си е направо мравешка стъпка, а за някои дори е на куц крак.
70
2
 
14
 
! Отговори
До Долния под мен преди 6 години
Като живееш 10 години в Германия,що не кажеш че за 5 години осигурителен стаж получаваш минимална пенсия от около 400 е. И германските пенсионери ходят по курорти,не мятат пари от терасите щото нямат време за глупости. Децата им знаят че имат подсигурени родители а тук как да го зарежеш . с 250-300 лева може ли да се живее при цени по-високи от Германия.Аман от разбирачи на ЕВРОПА И ГЕРМАНИЯ В ЧАСТНОСТ.
69
1
 
15
 
! Отговори
Историк преди 6 години
ГЕРБ пак излъгаха народа.
68
29
 
7
 
! Отговори
до Циник от Германия преди 6 години
Това не съм го измислила аз мой човек. Живея вече почти 10 години в Германия. На никой не му дреме за пенсионерите. Само ние си ги гледаме цял живот и им се тюхкаме, за да могат да мятат чували с пари през балконите. И за това сме на това дередже... и никога няма да ги стигнем германците. Да не говорим за изроденото ни мислене да си раждаме деца, за да има кой да ни гледа на старини. Все едно си създаваш роб или слуга, а не човешко същество.
67
2
 
8
 
! Отговори
Badjakov преди 6 години
Bg medii sa fashistka mafia.
66
4
 
9
 
! Отговори
до69 преди 6 години
айде моля те по спокойно, не ме наричай мързелива само защото съм родена със здравословни проблеми и не работя не защото не искам а защото не мога и да можех няма работодател в Бг който да ме наеме, знаеш че не наемат инвалиди почти никъде !, мислиш ли ,че искам мизерните 200лева пенсия ?? 1000 пъти предпочитам да работя за минималната заплата от която повечето от работещите мрънкат !!
65
21
 
7
 
! Отговори
от Германия преди 6 години
И пак четем статия за поредната бабка метнала 4550 паунда на ало измамници. Увеличавайте им пенсиите бе! Горките пенсионери!
64
5
 
15
 
! Отговори
Бай Суджук преди 6 години
Много нахални станаха тия пенсионери?! Искат и те суджук да ядат, ама за тях суджук само на картинка!
63
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
В нашата мила родина, пари за * и мързеливците без трудов стаж, винаги ще се намерят, но за работещите хора, внасящи данъци цял живот, пари няма! Цялата ни държава е абсолютна порногграфия!
62
16
 
3
 
! Отговори
brehhh преди 6 години
Както писах по долу важното е да се мори и докара до просешка тояга останалото в Бг население а това се случва супер добре от управляващите ни за тия години и както казвам дано още 100 години да е така. На нас не ни беше лесно като излязохме вънка преди години а вие искате като си седите в БГ да вземате заплати като в ЕС е няма как да стане и се радвам, че няма и да стане с тия на главите вииии хахахаха
61
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
До от ГерманияЯвно още като сте се родила сте започнала да работите!
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 52Те това е проблема на българина,че приема за работа само физическият труд.За нас копането е труд докато работата на бюро,компютър си е направо почивка.Ако искаш висока пенсия вкарвай високи осигуровки.Не може да се осигуряваш на минимална заплата и да искаш голяма пенсия.Но тук хората за да не получат увеличение на пенсиите е от некадърността на управляващите. Когато променяш един закон трябва да знаеш кои други закони и разпоредби трябва да се променят.
59
6
 
5
 
! Отговори
от Германия преди 6 години
Мен никой не ме храни, защото целия ми работен стаж е в Германия.И да - и аз ще стана непотребна. Както казах, никой не обича хора от които файда няма.
58
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 6 години
До от ГерманияКогато ви хранеха бяха потребни, а сега не!Да сте живи и здрави и вие да станете "непотребни"!Не забравяйте, че колелото се върти!
57
1
 
7
 
! Отговори
Работник преди 6 години
До анонимен 52В някой сектори има сериозен недостиг на работна ръка, затова и там заплатите се вдигат главоломно, но в други не е чак такова търсенето и като има такива които да работят за минимална заплата, никой няма да наеме някой който иска повече!Трябва да се задължат работодателите да дават точно определен процент от печалбата за заплати, а не както е сега за заплати да се дават 5-10 процента от печалбата на една фирма! Според мен трябва този процент да е 40 минимум!
56
11
 
5
 
! Отговори
от Германия преди 6 години
Е там е работата - в Германия също се краде, но не се краде с такива размери. Защо според вас пуснаха толкова бежанци и ще продължават да ги пускат? Застаряващо население от което файда няма. Само дето за разлика от България в Германия нещата са още по-зле. Станат ли на възраст самотните хора биват или изритани в старчески домове или оставени на произвола от децата си. И там никой не мята пари през балкона просто защото толкова пари - няма.
55
0
 
8
 
! Отговори
до Германец преди 6 години
А другите консуматори ?Защо за тях никога не се говори?Не визирам само бедните ,а и богатите екстрементопроизводители.Никои не пита кога богатия ще почне да плаща за труд ,никои не пита кога неработещия ще полага труд.
54
14
 
6
 
! Отговори
от Германия преди 6 години
В Германия всеки получава такава пенсия колкото е внасял осигуровки докато е работил. Само в България пенсиите се увеличават дори и на хора без стаж. Цялата система е сбъркана - като не са работили на младини кой им е крив, че вземат 200 лева пенсия?А между другото като са толкова окаяни... кога ще спрем да четем статии за поредните дето мятат чували с пари през балконите. И не ми казвайте, че само в България пенсионерите никой не ги ще - в Германия положението е същото. Непотребни консуматори.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОКАТО ИМА ТАРИКАТИ ЩЕ ИМА БУДАЛИ .