Млади са, не учат, нямат работа и не търсят. 300 000 българи...

Проучване показва, че те чакат държавата да им намери работа със заплата около 1000 лв.
6 ное 2017 16:02,
373
Млади са, не учат, нямат работа и не търсят. 300 000 българи...
Снимка: архив "Булфото"

Около 300 000 са демотивираните българи, които са в трудоспособна възраст, не учат, не работят и не са регистрирани в Бюрото по труда.

Те са най-вече млади хора до 29 години, със средно образование, които се издържат от доходите на семейството си.

Това показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на Фондация "Фридрих Еберт". То е проведено между 10 и 28 септември сред 1123 души, отговарящи на профила на демотивираните българи.

Според изследването тези българи са най-вече работници и такива, които се занимават с неквалифициран труд – една трета от всички анкетирани. Не са малко обаче и тези, които се занимават с квалифициран труд. Те са 21 на сто от участвалите в допитването.

Още по темата

Мнозинството (72%) нямат личен месечен доход. 13% имат, има и такива, които взимат пари като работещи в сивата икономика, чрез ренти или доходи от чужбина.

Едва 2% са без никакви доходи на домакинството.

Повече от половината от демотивираните българи, 56 на сто, са българите, а една трета са ромите, показва още изследването. Те живеят най-вече по селата, често са в областните градове и най-малко - в столицата.

Над 80% от демотивираните българи са без работа повече от една година, като 12% от тях никога не са работили.

Близо половината (47%) от всички демотивирани българи не си търсят работа, тъй като твърдят, че няма работа за тях.

Официалният държавен посредник в лицето на Бюрото по труда се оказва изключително неефективен механизъм за успешна реализация на пазара на труда, е един от изводите в проучването. 

Само 1% от всички анкетирани са имали положителен опит при намирането на работа чрез бюрата по труда.

Повече от половината (52%) от всички демотивирани българи твърдят, че държавата е длъжна да им осигури работа, докато 42% са на обратното мнение.

Голяма част от анкетираните (47%) заявяват, че биха започнали работа за заплата между 500 и 1000 лева.

Социолозите припомнят статистиката, според която средната брутна месечна работна заплата в България в началото на 2017 г. е вече над 1000 лева. Затова анализаторите смятат, че очакванията към пазара на труда в България от страна на демотивираните българи са напълно реалистични.

Сред висшистите и живеещите в София, желаната заплата е по-висока и е между  1001-1500 лв.

43% от всички демотивирани българи имат доказана професионална квалификация, докато над половината нямат. 37% пък биха се включили в курсове за квалификация, за да си намерят по-лесно работа.

Една трета от анкетираните са склонни на по-сериозна трудова мобилност и са готови да започнат работа в населено място, което е отдалечено на 50 километра от дома им, ако им бъде осигурен транспорт. Склонни да пътуват са повече младите и по-малко по-възрастните. И разбира се, мотивацията зависи най-вече от заплащането.

58% от анкетираните предпочитат да живеят в България. Малко над една четвърт обаче при първа възможност бих отишъл да живеят в чужбина, показва проучването. Това са най-вече младите и висшистите, сочат данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
4
 
! Отговори
Умен преди 6 години
До КапиталистГрешна ти е сметката "капиталисте", втората е по-бедна, защото бачка повече часове за 100 лева повече. И по-проста естествено. А качеството на работата й няма ад го коментирам, скоро ще го усетите на гърба си, като почнат да ви връщат камионите със стока, щото произвеждате ***, дето даже аборигените няма да искат да облекат. Нормалните българи ще избягат, щото не искат да ви робуват, а ти ще си търсиш работнички сред ***, внимавай само какво ще намериш сабален в цеха си
278
2
 
14
 
! Отговори
Красимир преди 6 години
Темата е много дълга,но на кратко:тея *** работодалите да предложат заплата над 500 лв. с нормално работно време(всички казват че е 8ч. но реално тормозят хората по 1012) .Нека инвестират в бъдещето със обучения.Но как да го обясниш на хора които едва са завършили средно образование.
277
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари нямат от колите не слизат
276
1
 
18
 
! Отговори
ЛИЧЕН ИЗБОР преди 6 години
В настоящия живот има няколко ценности, които не можем да си ги купим. ВРЕМЕТО е един от тях. Така че дали ще си продавам личното време или не, и за колко си е МОЕ ЛИЧНО решение и коментарите не ме интересуват. Вместо това да се погледне малко РАЖДАЕМОСТТА, ОБРАЗОВАНИЕТО и ЕТНИЧЕСКИЯ СЪСТАВ на населението, щото след 20-25 години пирамидата НОИ ще се срине и естествено губещите ще са тези дето цял живот са внасяли в БЕЗДЪННАТА ЯМА на социалното осигуряване в РБ. ТОВА Е. Хайде, със здраве!
275
0
 
2
 
! Отговори
НЕСПРАВЕДЛИВОСТ преди 6 години
Социалната система е НЕСПРАВЕДЛИВА, винаги ощетява работещите, които се се осигуряват на максимума или около него.., а през това време живота си минава.Правата ни: - на всеки 3 години непрекъснат трудов стаж имаме право на борса на 60% от осигурителния доход. За тези който след 2001ва имат 10 години стаж - са 12 месеца.- на всеки 9 месеца имаме право на 4 месеца борса при минимален доход (150 лева на мес.). Очаква се месеците да станат 12, а дохода към 180.
274
0
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
От бюрата по труда организират курсове само за професии със заплати под минималната за страната. На 50-60 годишни безработни жени и мъже предлагат курсове забележете за пиколо и строителство. На по-младите - за камериерки и озеленители! Професионална квалификация придобита преди 1990 г. не се котира! За да се квалифицираш или преквалифицираш са необходими пари. Платените курсове за здравен асистент са 2000 лв. и можеш да се реализираш единствено като санитар или болногледач в хоспис.
273
0
 
9
 
! Отговори
Янаки преди 6 години
направо да признаем че в БГ няма икономика. дупе ще дават за работници тези, които се подиграваха с труда на хората.
272
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
По-големият проблем, който не се споменава, е че за голяма част тези общо над 500 хиляди хора без работа(включително регистрираните в бюрата), просто няма достатъчно работни места, дори и всчики вкупом да решат да работят каквато и да е работа...Най-много за 100 хиляди от тях да се намери нещо, и ако има 100 хиляди в в сивия сектор(защото аз се съмнявам, че са повече, заради ниския корпоративен данък), които освен това не са постоянни работни места..,и за другите какво остава? Стават крадци.
271
2
 
0
 
! Отговори
Испанеца преди 6 години
Защо неми коментирате цялото изказване това е гяурска работа
270
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
таз година 300 хиляди, догодина 3 милиона! да ви е честито бизнес онанисти!
269
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира си, че ще им се работи в държавният сектор. Частника иска 12 часови смени и ти плаща усигуровки на минималната. Ти му вадиш хляба, за да живее до 120 без проблем. А ти като се разболееш си ходиш на работа. Иначе няма пари.
268
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проучване показва, че те чакат държавата да им намери работа със заплата около 1000 лв.Голяма конкуренция пада на хората да се наместят на държавна служба.на хората им се работи в държавния не в частния сектор.Патриоти са си, отдадени на държавата.
267
9
 
9
 
! Отговори
mmaca преди 6 години
Пак работодателчета и старци се убиха да плюват "новото поколение" и май яко ги тресе злобата, че новото поколение от бебе едва ли не работи с компютри и телефони и не е малоумно, като старчоците да се съгласява на 400 лева. *** си тука от злоба, само смръдливите неграмотни старци останахте. И не заради "новото поколение" България е така, а заради вас, и не "накъде отива България", а накъде е тръгнала да отива преди много време заради простоватите смръдливи некролози.
266
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това си е личен избор на всеки ,дали да си продава свободното време или не.Така че темата е малко дискриминираща, по скоро материала е защо даваме на тези хора избор, а не се хващат да работят за минималната заплата.Ами демокрация е .Всеки може да си прави каквото си иска с неговото свободно време.И има право да не продава същото.
265
1
 
16
 
! Отговори
ilich преди 6 години
И за какво да учат или работят?! За да вземат 600 лева, които стигат само за сметки и боклучава храна, която дори не достига за месеца?! Какво да запишат да учат, че да станат секретари и сервитьори?! Смръдливите работодателчета тук, които се напъват, да сложат по един линк от тяхна обява как искат виШУто и 5 години опит за секретарка, чиято работа е да вдига телефона и да пише по абв-то. Ми днес и 3-годишните вдигат телефона, пишат имейли и боравят с приложения, смешковци.
264
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но избягвайте незападни страни като Чехия и Словакия - те са още със соц манталитет повече и от нас. Скъсваш се да работиш, а никой не ти признава, защото не си приятел на шефа.
263
5
 
8
 
! Отговори
Чичето преди 6 години
Ами за софиянци не е проблем всеки месец да плащат 700 лв. лизинг за нова кола, че и 2, 3 пъти в лятото на халкидики да ходят.
262
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 166Това е най- точният коментар! Цитирам:"Тези хора не се водят официално за безработни. Като престоят известно време с регистрация, после ги изключват и ги вкарват в графа "неактивни на трудовия пазар". Това манипулиране на статистиката намалява процента на безработица в България два пъти. След това се хвалят колко ниска безработица имаме."
261
3
 
1
 
! Отговори
Marks преди 6 години
До Анонимен 302Не казвам, че е редно да скъсаш икономическите си отношения с Русия, преди да си осигурил такива на запад. Казах само, че написаното от 295 е утопия и никога не е било истина. Истината се видя? Балонът се спука, когато Русия каза. ОК! Няма да разботите с нас.
260
3
 
9
 
! Отговори
Яко си е преди 6 години
Е па лошо ли им е???? Цял ден кафенца и джиткат у фейса и вайбър.