91% от българите категорични: С македонците говорим един език!

Българите категорично подкрепят влизането на Македония в ЕС
17 ное 2017 18:12, Елка Василева
88
91% от българите категорични: С македонците говорим един език!
Бойко Борисов и Зоран Заев. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Нагласите към македонците от страна на българите са изключително позитивни - 51%  твърдят, че македонците са близък или един и същ народ с българите. Мнозинство сред тях е групата 26 г. - 35 г. и хората над 65-годишна възраст. Това показва изследване на Института за политика, посветено на темата за отношенията между България и Македония.

На въпроса дали има македонска нация, различна от българската, 72% отговарят, че македонската нация е създадена през 20-и век и е близка до българската. Общата нагласа е: една нация, два народа.

Ценността на общата история се признава от 64% от изследваните лица. 27% казват, че въпреки нея тя няма отношение към съвремието.

91% от българите твърдят, че езикът, който говорим, е един и същ или с общи корени. Само 8% смятат, че български и македонски са различни езици.

При изследване на реалните контакти между двата народа се установява, че 78% твърдят, че нямат близки, роднини и приятели в Македония. Най- много пазят спомена за такива възрастните хора, както и тези с по-висока образователна степен. Обяснението на това е, че по-образованите хора имат по-добра родова памет.

Българите категорично подкрепят влизането на Македония в ЕС - 87% одобряват ролята на страната ни в този процес

Проучването регистрира активен обмен на ниво бизнес, обучение, туризъм - 47% от българите сочат, че са посещавали Македония по изброените поводи. Сред тях най-активни са хората между 36 - 60г. възраст, както и хората с по-висока образователна степен. Изследваните лица очертават като възможни сфери на бъдещо сътрудничество  образованието, изследване историята на двата народа, общи чествания, борбата с тероризма и наркотрафика, енергетиката, търговията, митническите облекчения, транспортните връзки и взаимните инвестиции.

Подписаният  през август Договор за добросъседство между двете държави е оказал изключително сериозно влияние върху нагласите и познанието на българите за Македония -87% са научили много нови и интересни неща за съседката ни или са променили положително отношението си през месец август. Най-силно това е повлияло анкетираните в диапазона 26 - 56г. Отново фактор се оказва нивото на образование и по-високо образованите хора са мнозинство.

85% от хората смятат, че миналото е създало изкуствена отдалеченост между гражданите на двете страни, както и че двете държави и техните граждани имат обща история или периоди на такава. Най-незапознати с историята на България и Македония са младите хора - между 18 – 25г. (30%).

Въпреки това 43% признават правото на Македония да самоопределя езика си като самостоятелен. Това е индикатор за високата толерантност на българите, която е силно изразена до 65-годишна възраст. Младите и активните българи са тези, които доминират в тенденцията.

Българите са убедени, че представляват мост за Македония по пътя и към членство в ЕС (80%). Почти същият процент подкрепя съседката ни за присъединяване към Съюза.

56% от българите познават историческия факт, че България първа е признала независимостта на Македония. Отново по-възрастните и хората с по-високо образование са по-запознати с това.

Прави впечатление, че хората, които се самоопределят като крайно леви в политическото пространство, в по-голяма степен от другите са запознати с тази част от историята.

През противоречивата най-нова история на България и Македония в съзнанието на българите е запазено близко, родно и топло отношение към Македония и македонските граждани.

За съжаление тази история ни е разделила в контактите, но не е попречила българите да запазят изключителна толерантност и даване правото на свобода на избор за самоопределяне на нашите съседи. Интензивното сътрудничество между двете страни в последните месеци, в настоящия момент и обозримо бъдеще, благоприятстват смаляването на дистанциите и желанието за взаимен обмен и комуникация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
9
 
! Отговори
Македонец преди 6 години
До Я, па Я Бо е адеш ти ако додеш и ми кажеш дека не сум Македонец. За жал вашите мозоци се испрани од пропаганда. Македонски азик има и е има, и на сите Македонци нашиот мачин македонски азик си ни е убав и мил. Дали на неко *** во Бугариа тоа му се допаа или не, тоа е негов проблем.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление, в БЮРМ по-младото поколение говори на диалект, максимално отдалечен от съвременния литературен български език. Но вина имат и нашите управници, когато приемат източнобългарските говори за основа на литературния ни език и както е казал Балан "И събраше се в Търново не граматици, но политици и решише.." Аз мисля, че няма страшно да имаме няколко равноправни български наречия. Както е в други страни. В Германия всеки лендер си има наречие. Източно- и западноарменският салитературни
64
7
 
11
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Няма македонски народ, няма македонска държава, това са българи. За съжаление обаче с промито и изкривено съзнание. Минали са 73 години. Сърбите са си свършили перфектно работата! Българщината в Македония може да се върне само след военна окупация в бъдеще! Наивно е да се мисли, че може да стане от само-себе си, без активна българска политика!
63
1
 
3
 
! Отговори
статистик преди 6 години
що така? другите 9 процента на латински ли смятат че говорим??
62
4
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Нещата макар и бавно се променят в полза на Българите и България. От 10тина години пътувам през северна Гърция за Италия и обратно. От Игуменица до Комотини се оправям на български, че даже и по кафетата на магистралата се е случвало да плащам с левове и да и разтягаме масали с бензинджиите. В северна Добруджа мислех, че не са останали българи но се оказа, че доста хора говорят български с някъкъв странен диалект но се разбираме перфектно.
61
5
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Ловя бас, че когато се елиминира руската и сръбската намеса в Македония и на македонското население му се покаже историческата истина, само за 10тина години ако някои "македонец каже, че не е българин, най-вероятно ще ядае бой. Могада да кажа, че българското самосъзнание се връща бавно и полека на всички територии на българското землище. Знам го от личен опит. Просто враговете на БГ се грижат БГ да си остане слаба и разбита държава за да не може да защитава малцинствата си. Това е ...
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ба му поръчковото изследване, такава *** формула, като една нация - два народа, може да се роди само в еврогейско НПО. Българите просто казват, че македонци няма, има наръсени с малоумно съчинена "история" и принудени да говорят на изкуствено развален български език българи. Тва е.
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой какъв език говори, не е национален признак. Покрай Средиземно море в Африка от край време е имало държави от различни племена, родове, националности. С времето събрани в други империи, наложили езика и вярата си. Живеещите в Македония са войнствени и битово, предпочитам да нямат свободен достъп до България.
58
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците са Българи които са толко възмутени от България че ги е срам да са такива там са най чистите Българи
57
8
 
13
 
! Отговори
тъй ще е преди 6 години
Те руснаците ни викат татари защото имат комплекс от нас.Какво да правим като сме по-образовани, по-трудолюбиви и по-заможни от тях.И като Татари сме по-кадърни от тях. Тъй е било и ще бъде.
56
11
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Те русите искат да ни разделят, ама кръвта вода не става.
55
6
 
12
 
! Отговори
Реплика преди 6 години
Абе, македонският език не беше ли дошъл от руските земи !+?
54
2
 
24
 
! Отговори
българин от Дебър преди 6 години
До АнонименМоят прапра дедо с челятта си е избягал от Дебърско за една нощ като са оставили 10 убити турци начело с главнокомандващия Дебърско околие Не са преклонили глава оставили воденица земя къщи *** но всички живи и здрави българи в1812година Ние преселниците от Македония си знаем рода края вярата и какви сме за разлика от вас живеещите на земята на дедите ми и подарявате на албанците
53
3
 
31
 
! Отговори
Коньо преди 6 години
В Македония има много анти-български настроения. Казват за нас, че сме Татари и ни викат "Бугaри". Познавам момче родено в Македония, определящо се за българин и ми каза, че заради това преследват семейството му. Като цяло доста негативизъм към нас.
52
1
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Значителна част от проблемите на България са свързани с македония!И май е прав Божо(Димитров)-"Всички чукари на Македония не струват колкото 60-80км излаз на Егейско море!"Май не ни трябват въобще тия!Ама не им мислим злото-нека се развиват както могат.
51
6
 
19
 
! Отговори
АНКЕТАТА Е НАГЛАСЕНА преди 6 години
АНКЕТАТА Е НАГЛАСЕНА! НИКОЙ БЪЛГАРИН НЯМА ДА КАЖЕ ТАКИВА РАБОТИ! ВСИЧКО Е МАНИПУЛАЦИЯ
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46 Ти си гледай шиптърите ,че са 80 процента от населението на така наречената Македония
49
2
 
12
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
До БучинскиТака, така ! Нещо подобно е и при мен! Обаче проблемът е, че онези македонци /деди/и онези българи /деди/ не са днешните македонци и днешните българи! Динамиката на времето е огромна и съзнанието и самосъзнанието е различно!
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има македонски език но даже няма смисъл 2 милиона македонци да го учатТо е все едно развален български
47
1
 
32
 
! Отговори
Бучински преди 6 години
Дядо ми Бог да прости всички за който ще спомена ,се казваше Атана,ама баба му казваше Танас,тя се казваше Дафина,красиво име,и двамата сираци од Македония,прадядо бил кавалерист ,имаме снимка,од Македонският полк ,после конен пъдар ,жена му ,помна я ,баба Маца ,крадена мома,туркинсОд майка,баба Славка,дядо Пешо,родени в Самораново,Дупнишко,той участвал в три войни,той човек -памук,добър,добър.Ние имаме История,имаме Нация,Ние сме тук и тук щте останеме,Ние сме Българи,така ме възпитаха