С наслада към живота: С луканка и музика до 105 години

Дядо Георги няма тайна за дълголетието, но има отношение към храната
12 апр 2018 13:00,
34
С наслада към живота: С луканка и музика до 105 години
Снимка: "България Днес"

Телешки луканки и свинско месо са помогнали на дядо Георги да доживее до 105 години.

Столетникът от пловдивското село Бенковски е един от най-възрастните българи, а причина за дълголетието си открива в обилното похапване.

"Всичко е било по норма в живота ми - хранене, спане, ядене. Правя луканки от телета, защото много ги харесвам. И големи прасета съм колил. Храня се много богато. Макар че никога не съм бил богат, трапезата ми винаги е била богата. И преди е било така, и сега е така", споделя пред "България Днес" дядо Георги.

Възрастният мъж няма тайна за дълголетието, но вярва, че добрата храна помага за пълноценен живот. Обича да казва, че уважава лекарите, но никога не купува лекарствата, които му изписват.

"Заболя ме сърцето преди години и ми изписаха хапчета. Но не ги взех, а вместо това за година изядох една тенекия мед. Сега имам сърце като камък", разказва столетникът от Бенковски.

Дядо Георги е преминал през много трудности в живота си. Надживял е Първата и Втората световна война.

"Карах лекарства на войниците на фронта. Трябваше да се движа 40 метра до окопите. Всеки ден беше напрежение", спомня си дядо Георги и с ужас се присеща как хора са загивали пред очите му. В казармата работел като готвач, но най-дълго се изявявал като овчар.

Друг труден период от дългия му живот е, когато се скарва с баща си и спират да си говорят 10 години. След десетилетие се срещнали и поговорили, а родителят му се извинил.

След смъртта на съпругата му започнала да го мъчи самотата.

"Много рано ме остави, 36 години съм сам, все гледам тавана", добавя с тъга столетникът, на когото му липсва много и движението. До 90-ия си рожден ден карал активно колело, но след това спрял и сега повече време се застоява на едно място.

Въпреки преклонната си възраст, дядо Георги вече планира празненството за следващия си рожден ден.

"Ще си поканя най-своите хора да празнуваме. Ще ми свири и музика", бленува столетникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен причината за дълголетие и здраве, ОСНОВНО се крие в думите му: "Много рано ме остави, 36 години съм сам, все гледам тавана"
33
0
 
8
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
Това за лекарствата много е вярно!Моята баба като беше на 70 беше нещо уж закъсала и лекарите казаха че ако иска да живее трябва да се лекува и така и изписаха една камара лекарства. Тя ги взема няколко месеца но предцени че от лекарствата и става по зле. Спря ги. Лекарите и казаха че едва ли ще изкара 2-3 години без лекарства. А тя най добре си живя до 89. А дядо почина само на 69 след пиене на много лекарства. Ако ги беше спрял сигурно щеше да доживее поне до 80.
32
1
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Къде са сега уважаемите фууд ***, веганите, да видят деденцето.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай ПYТКОЗабравих да кажа и, че навремето внасяхме от Украйна 450 000т мляко на прах - за качествени млечни продукти
30
0
 
1
 
! Отговори
Удри преди 6 години
Вуйче - здравословно гньетенье на лукакна с рикийъ !
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВсяка порода домашни животни,птици или риби са резултат на селекция.Което си е вид ГМО.Също и плодовете и зеленчуците.Естествени са само дивите животни,птици,риби и растения.Химикалите,с които се пръска са вредни,но те не са ГМО.Разликата е огромна.Изобщо нямаш представа от генно инженерство.Ние го учихме в 9 клас.Твърдо ти заявявам,че селекцията и ГМ нямат НИЩО ОБЩО,абсолютно нищо общо.При селекциата се прави естествен подбор с много труд и с години,а ГМ се вкарва изкуствено.
28
4
 
21
 
! Отговори
Д-Р РАДЕВА преди 6 години
ЗА ТОВА ОТ ГЕРБ ОБИЧАТ СУДЖУКА!!!И ПОРЪЧВАТ С ТОНОВЕ!!!!ДА ДОЖИВЕЯТ ДО 100 ГОДИНИ
27
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 6 години
Дядо Георге,къде беше до сега,да ни разкриеш,тази тайна,затова слънцето яде суджуци,защото се живее,дълго с тях,а ние махаме сланина,макар,че беше я забранил.
26
2
 
5
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
До Анонимен 24 Промит мозък, ако изобщо имаш, угодник на българо..убиеца ! Сигурно тогава с фъш..ии са те хранили !
25
2
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Веганите да четат и да слушат какво казва мъдрият човек ;) !!!
24
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай ПЕТКОА селскостопанската авиация е пръскала с кладенчова вода за рекордните добиви нали?И предаванията на Бразди за изоставените тонове токсични химикали по безстопанствените ТКЗС-та са плод на западната пропаганда.
23
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Всяка порода домашни животни,птици или риби са резултат на селекция.Което си е вид ГМО.Също и плодовете и зеленчуците.Естествени са само дивите животни,птици,риби и растения.Химикалите,с които се пръска са вредни,но те не са ГМО.Разликата е огромна.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНапротив точно с ГМ продукти са правени есперименти и обясняват много подробно и нагледно как се стига до рак,диабет и други заболявания.Французойката,която направи разследващия филм за Монсанто е била емоционално свързана с това,защото баща и почива от рак от техните химикали.
21
3
 
22
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Всичко това е наследено от т.н. "прогнил" социализъм. Хранехме се с чисти продукти без е-та и палмови масла. Който е хапнал от БГ пуканки ще направи огромна разлика от сегашните напудрени, сочните пържоли, кебапчета и кюфтета на скара с дървени въглища, бяха ХИТ на панаирите и пушкаджийниците и още и още и много още ++++ ве Жалко, че младите няма да го разберат !
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Не е вярно това за ГМ0.Много по.-полезно е да ядеш риба или пиле от ГМО,отколкото натурално свинско.Над 2/3 от хората умират от болести на сърцето.А те основно са заради обездвижване,наднормено тегло и мазна храна.Тоя овчар е изключение,което не важи за повечето хора.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Той и един колега пушеше по 2 кутии цигари на ден и все викаше,че нямал да живее с орлите.Ама като хвана рак на белите дробове и друга песен запя.Отказа веднага цигарите,ама късно е либе за китка.Остави две деца сираци на по 10 и 12 години.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНеслучайна е поговорката "Вие сте това,което ядете",тя идва от запад,не е измислена от нас.ГМО водят до промяна на гените,към това като прибавим и химикалите(токсините), които се натрупват в организма с времето или замърсената вода или въздух и ето ти масови болести у населението.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Много си отворен,ама ако ти дойде на главата и пушенето ще спреш,и пиенето.Аз така преди 4 години получих запушване на жлъчните пътища и оттам увреждане на панкреаса.Въпреки,че не беше свързано с пиене,алкохолът е противопоказен при заболяване на панкреаса.Може и на момента да те вкара в гроба.И оттогава не съм близнал и капка бира дори.Нищо.Спрях и мазните храни и сега месо ям само пилешки гърди,защото нямат мазнина.Ям основно това плюс хляб,ориз,картофи,плодове и зеленцучи.
16
2
 
20
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Най-после сериозно заглавие :) Че то с тези писания за веганите напоследък, запек да те хване ...
15
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До акълИ защо мислиш,че овчарите живеят дълго?Миналата година бях на санаториум и там имаше един овчар,който беше почти сляп.Каза,че при доенето на овцете се отделяло някакво вещество,което увреждало очите.Освен това ги вали,духа ги вятър,студ,пек.Все неблагоприятни за тялото неща.Най-висока продължителност на живота в света има в Монако-90 години.Там няма овчари.