Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил

Комисия ще обсъжда спорните исторически моменти
Обновена: 26 окт 2018 10:08 | 26 окт 2018 07:50, Александър Попов
238
Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил
Снимка: Булфото, архив

Обща комисия от учени от България и Македония ще реши до края на ноември чий исторически герой е цар Самуил. Владетелят е една от историческите личности, за които двете държави спорят.

За края на ноември е насрочена и третата среща между учените на двете държави. Те трябва да направят пълен преглед на учебниците по история в България и Македония. Другата тема, по която експертите насочват усилията си, е определяне на събитията и личностите от общата история на двете страни, които можем да честваме заедно. В смесената експертна комисия от страна на съседите участват историци от по-новото поколение, а Скопие и София ще се редуват като домакини на заседанията, пише "Монитор".

"Вероятно спорът ще остане вечен - чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме поглед назад към историята, нека виждаме възможност за обединение", коментира преди време македонският премиер Зоран Заев.

Според българският академик Антон Дончев обаче спор няма. В слово по повод откриването на 14-тата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, Дончев подчерта, че двата народа не са просто братски, а братя-близнаци. Дончев заяви, че двата народа напомнят много за братя в корема на майка си, които се борят помежду си, а в по-зрелите си години всеки от тях вижда в другия своите недостатъци и качества. Академикът обаче бе категоричен, че общото бъдеще на двете държави ще бъде светло, тъй като през годините ги е свързвала именно братската обич.

Тази година срещата на БГ медиите се провежда именно в Скопие, а съорганизатори са Македонската информационна агенция (МИА), както и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ). Събитието се провежда под мотото: "Медии и памет". Във форума участват представители на над 50 медии от България и чужбина, интелектуалци от България и Македония, представители на българската диаспора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците имат цяла династия във Византия .Нещо повече ,тя унищожи България .
172
6
 
11
 
! Отговори
Василий 2 преди 5 години
Какъв е Самуйл си е ясно на всички дори на македонските историчари ама си имат руска хибридна вата която газ пикае заради разбитите им тезиси малки слаби славянски държавици под руски ботуш.Македонизма се рацда в моска и там ще пукне барабар с родилата го ***
171
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престанете да занимавате хората с глупости....Когато България е била държава,македонци,тракийци,мизи са били горди българи....
170
3
 
5
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Търся си надарен гей комунист зада гледаме заедно анимета .по руска история
169
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарите от Скопие се самозабравят, щото Вардара е малка вада. Нема вода и за жабите.
168
0
 
12
 
! Отговори
препис преди 5 години
По-късно - след победата при Ахелой, когато повечето византийски територии на Балканите били под властта му, той започнал да се титулува цар на всички българи и ромеи.
167
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петров не казваш нищо различно от мен!Историята си е национален мит използван за политически проекти .Но не забравяй че същата Романова династия ни извади и нас от нафталина !През 18 век вече никой не ни е помнел ,драги !
166
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
168 ами тя тема македония е от пловдив до александрополис ..А династрия на Василий си е от там строго погледнато геогравски може и Булгарин да се натече
165
1
 
3
 
! Отговори
Горан Благоев-препис преди 5 години
Симеон поискал да бъде признат за василевс! Това било удар по владетелския титул на империята и регентите отказали, макар да приели българския княз и синовете му с големи почести и богати дарове. Склонили Константин VII да се ожени за една от Симеоновите дъщери когато стане пълнолетен. Константинополският патриарх Николай Мистик все пак извършил коронация - византийците я обявили за фиктивна, но Симеон я приел за легитимна и се самопровъзгласил за василевс(цар) на българите.
164
1
 
11
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Е какъв е проблемът просто да кажем като гърците... или признавате, че сте измислена държава или в ЕС, ама през крив макарон...
163
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Василий Велики убива българи щото е македонец,още тогава са ни мразели много !
162
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унгарците са сто пъти по достоверни от руснаците .(В повесто времених и лет) описват Аварите като 3 метрови гиганти от желязо ( въобще македонизма си е едно скапано фентази съшито с бели конци като цялата руска история родила тая глупост
161
1
 
24
 
! Отговори
Природозащитник преди 5 години
Отрязаха 100 годишно дърво в Македония!- Защо?- Имало български корени...
160
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза че Василий е македонец щото се е писал от македонската династия !Много любопитно ,значи един македонец начело на Византия разгромява Самуил писал се български цар !Виждате ли колко объркана е изобщо историята !
159
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, не е лесно да имаш дедовци българи и да твърдиш че си македон ли, покемон ли.
158
1
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Македонските историци да покажат поне един документ от епохата на Самуил или селдващите 500 години, на който областта, в която живеят сега се е наричало по друг начин освен България и на който Самуил се определя като друг, а не българин.Причината да се нарича сега Македония е амбицията на Русия да възроди Византия под управлението на Романови и зато възраждат имена от времето на Римската империя от преди 2000 години.
157
4
 
3
 
! Отговори
от уикито... преди 5 години
Другата Македония е военноадминистративна област във Византия, обхващаща Северозападна и част от Източна Тракия. Създадена е между 789 и 802 г. Нейно средище е град Адрианопол. Област Македония, както и други области е управлявана от управител - стратег. От областта Македония произхожда император Василий 1 Македонец основател на т. нар. Македонска династия, управлявала Византия от 867 до 1056 г.
156
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой изобщо реши за комисии?Държава и нация не се правят с комисии бе Главанци?Правят ги народите и политиците !
155
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най гламави от всички са унгарците ,на тия пък какво да вярваш ,Самуил некадърника е повярвал,а те превзели Видин заедно с Василий !
154
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На унгарци нямайте вяра ,много крадат !