Населението се топи бързо, до 2040-а българите – 5,86 милиона

Получаваме 6 по по-малко от европейците, безработните са 1/3
Обновена: 13 ное 2018 16:55 | 13 ное 2018 15:00, Цветелин Димитров
398
Населението се топи бързо, до 2040-а българите – 5,86 милиона
Снимка: Reuters, архив

Българите намалят прогресивно, броят на хората над 65 години нараства, голяма част от младите са извън пазара на труда, качеството на работните ни места е 4 пъти по-ниско от средното за ЕС и като за капак взимаме 6 пъти по-малко възнаграждение на нашия труд спрямо средното за ЕС.

Това са основните изводи на екипа от Института за изследване на населението и човека при БАН, който представи предложенията си по проекта за мерките за преодоляване на демографската криза, възложен от правителството.

Проф. д-р Антоанета Христова, която е ръководител на проекта заяви, че едно от основните неща в хода на тяхната работа е било да се направи прогноза за развитието на България до 2040 година.

Според нея има три варианта: инерционен, в който нищо не се прави и не се прилагат никакви мерки спрямо демографските проблеми, умерен, в който се вземат мерки в някои отношения и благоприятен, в който се прилагат мерки, във всички проблеми аспекти. 

"За да бъдат предложени, те трябва да бъдат подкрепени от всички партии. Изводът от направените симулационни варианти е, че следващите години, независимо от политиките, населението на България ще намалява", призна тя.

При най-лошия вариант към 2040 година българите ще се стопят до 5.86 милиона.

Ако се вземат някакви мерки ще сме 6.52 милиона, а при най-добрия вариант ще наброяваме 6.75 милиона души.

Проф. Христова уточни, че до 2040 година, независимо дали говорим за най-неблагоприятния или най-благоприятния вариант, със сигурност възрастните хора ще се повече.

Другият основен проблем, който откроява проучването, е лошото заплащане на труда. Българинът получава 6 пъти по-малко от останалите европейци, равнищата на заетост са под средните за ЕС и около 1/3 от нашето трудоспособно население е извън пазара на труда, обясни проф. д-р Кремена Борисова-Маринова.

В тази връзка учените от БАН предлагат активно сътрудничество при привличане на инвестционни проекти, свързване на собствените приходи с общинските, по-балансирано разпределение на ДДС и инвестиции.

Те смятат, че част от решението на проблема е процент от събираните данъци да се прехвърлят на общините за целево инвестиционно развитие, както и част от корпоративния данък да се прехвърли към общините за развитие на инвестиционната инфраструктура.

"Качеството на работната сила в България е по-високо от качеството на работните места, което е над 4 пъти по-лошо от средното за ЕС. Качеството на работната сила – около 70% от средното за ЕС равнище", обясни още проф. Маринова.

Изходът от тази ситуация, според учените, е да се отстранят слабостите при формирането на работните заплати, да се регулира редовното плащане, да се подобри социалната защита, да се подобри формирането на човешкия капитал в България като фокусът трябва да е върху ранната детска възраст. 

Те предлагат още да се въведат адекватен минимален доход, необлагаем минимум, семейно данъчно облагане, отпадане на тавана на осигурителния доход за здравно осигуряване. 

Оказва се, че недостатъчната привлекателност на пазара на труда мотивира 25% от анкетираните да заявят, че са готови да напуснат страната.

А за да се повиши раждаемостта проф. д-р Татяна Коцева смята, че най-важното е да се подобри качеството на живот и достъпът до основни услуги на семействата с деца като здравеопазване, образование. 

При проведена анкета с въпрос: "Какви услуги смятате, че държавата трябва да осигури за семействата с деца?", сред най-честите отговори за безплатни учебници и безплатни лекарства. 

При проведена анкета с въпрос: "Какви мерки от страна на държавата биха повлияли на решението ви да имате още едно дете?", най-честите отговори са свързани с увеличението размера на надбавките, както и гарантиране на по-лесни приеми в яслите. 

Учените предлагат още въвеждане на система "Парите следват детето", т.е. когато детето не е прието в ясла, да се изплаща компесаторна сума на родителите, за да могат те да платят за друга подобна услуга.

Сред предложенията са и политики, свързани с по-гъвкав режим за ползване на отпуск, ако имаме дете до 8 години, както и създаване на възможности за по-гъвкаво работно време.

Доц. д-р Стоянка Черкезова, която е координатор на проекта обясни, че трябва да се вземат мерки за намаляването на смъртността при децата до 1-годишна възраст и при мъже и жени от 30 до 65 години. 

Според нея през 2030-2035 година се очаква да започне рязко намаляване на населението във възрастовата група 40-64 години, а това на възраст над 65+ ще нараства. Населението 0-39 години също ще продължи да намалява.

Мерките на учените в тази връзка са свързани с повишаване на заетостта, подкрепа на участието на възрастните в процеса на формулиране на законодателни решения, повишаване на производителността на труда, промени в пенсионната система.

Доц. д-р Спас Ташев заяви, че в България миграционния баланс е отрицателен. Той уточни, че концентрирането на регионалното развитие върху седемте големи градове на страната изтощава демографски периферията на регионите и уязвимите малки населени места.

Мерки, които работната група от БАН предлага, свързани с външните мигранти са: Съдействие за признаване на придобитите в чужбина образования и квалификации; разработване на специализирани програми за обучение и интеграция; договор за интеграция между имигрантите и държавата, позволяващ успешното им реализиране в обществото; създаване на регионални центрове за интеграция, в които имигрантите да се запознават с основните институции и ценности на българското общество.

Според проф. д-р Илона Томова, която е председател на Научния съвет, много сериозен проблем е непрекъснатото нарастване на социалните неравенства.

Тя коментира, че има само шепа държави, в които социалното неравенство е толкова високо. Освен това в България има и много сериозни етнически неравенства.


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
344
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 4 месеца
Групата на бръшолеви колкото да покаже че живее.. Имигрантите интегрират и обучават, като че ли мaнraнлopитe са интегрирани и обучени. Подобни глупотевини изобщо не спомагат да се подобри отрицателното мнение за качеството на българските "учени"..
343
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
317, Слава на Полша! Браво на поляците! 16в. влизат в Москва. Яко са маризили руснаците, затова русофилите толкова ги мразят. Полша и сега е далеч по-развита държава. И бъдещето се очертава светло за тях! България трябва да е с Вишеград, те си гледат интересите и са пичове! А жените им са шестица от тотото! Най-красивите жени са полякините!
342
1
 
4
 
! Отговори
Каролев преди 4 месеца
Пълни глупости на платени комунистически драскачи. Икономиката ни се представя чудесно. Скоро дори ще успея да си продам имотите около Банско като вдигнем втория луфт. И ще сме още по-добре.
341
0
 
5
 
! Отговори
Forever преди 4 месеца
240 ще изгонят 9 милиона,кой е виновен?Предали сме се!
340
0
 
2
 
! Отговори
Човек преди 4 месеца
Сега ще излязат Велев и Каролев и ще разбият изследването на БАН.
339
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама нали безработните бяха 7-8 процента?
338
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От 1989-а до 2018, станахме от 9 на 6 милиона.
Разлиакта е, че сега, половината се пенсионери, децата са почти два пъти по-малко, а един на пет души е завършил в чужбина и ще остане там. И тенденцията се засилва.
След 30 години, 99% от днешните пенсионери, няма да ги има. Но няма и да има, кой да ги замести.
До 2040, ако тук има пвоече от 4 милиона души, от ще означава, че е имало някакво огромна промяна.
337
1
 
4
 
! Отговори
От немско преди 4 месеца
Дреме ми на ...
336
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще се топи, да. Тук ще останат само хората на 55-60 години и после край, ще свършим.
335
0
 
6
 
! Отговори
Михаил Константинов преди 4 месеца
Няма да позволя стопяване на населението!
Нам винаги са трябвали 1-1.5 милиона мъртви души за преразпределение вота на гласувалите.
До скоро малко ме беше срам, че увеличавах статистически населението и стеснявах броя на не гласувалите.
Сега по-малко ме е срам, защото душите вече са истински мъртви.
334
0
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 4 месеца
Най-важно е пред Брюксел да рапортуваме ,че всичко е наред,макроикономиката е добре и правителството ще си избута мандата докрай,а че народа е зле и младите и кадърни българи бягат навън-това не е важно.Вместо да положат усилия да подобрят жизнения стандарт на хората-те умуват как на бедняка да му внушат ,че няма да кара трошка ,защото замърсявала въздуха.Ами вие,,новобогаташи,,като крадете също ми замърсявате усещането ,че има нещо дълбоко сбъркано в тази държава.Да не говорим за справедливост
333
0
 
18
 
! Отговори
Болярин преди 4 месеца
Населението може да намалява, но депутатите -НЕ през 2030 г сигурно ще са 400 !!!!
332
1
 
6
 
! Отговори
Бунак преди 4 месеца
Нищо,само напред към "демокрацията". Само така.
331
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това просто не е вярно-ще сме много ама много по малко в посоченото време !
330
2
 
9
 
! Отговори
Нуфри преди 4 месеца
6 милиона е идеално население за държава без икономика.
329
2
 
0
 
! Отговори
Американ преди 4 месеца
"Качеството на работната сила – около 70% от средното за ЕС равнище" Много бе! Жална ѝ майка на западната Европа ако е така! Щото в сравнение с Америка е 30%.
328
2
 
18
 
! Отговори
Като Кирил и Методий преди 4 месеца
Ще останат двама българи Боко и Цецо, които ще се вземат официално за мъж и жена.
327
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Мяма и 6 милиона българи и 2 милиона мaнraнлopa. Кой ше ги храни мaнraлopитe?
326
2
 
8
 
! Отговори
Огито черпи преди 4 месеца
Трябва повече ЕБАТЬСЯ,тогава населението не се топи бързо.
РАКИЙКА НЕ ПРОЩАЕТ ! Българските алкохолици.
325
5
 
9
 
! Отговори
Още 1995 преди 4 месеца
Ни казваха , че 2015 ще има 3 млн българи и 5 млн роми.А сега същите лъжи , които целят да смачкат гордоста ни.45г. ни втълпяваха , колко сме малки и само с Русия ще оцелеем , а сега една Холандия , която е една трета от нас , е по богата от цяла Русия.А за Хонг Конг , да не говорим.Град е по богат , от най голямата държава в света-само Путин го може.