Бонус-малусът: За 1 млн. шофьори – "Гражданска" от 225 лева

Дребните нарушения няма да утежняват цената на застраховката
26 ное 2018 16:15,
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус", предаде Bulgaria ON AIR.

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 9-10 по-леки нарушения на пътя.

Още по темата

78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи.

Още първата година след въвеждане на системата "бонус-малус" те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв.

Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата "бонус-малус" може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната "Гражданска отговорност".

Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
21
 
! Отговори
стар шафюрь преди 5 години
Идват избори - изберете пак ГЕРБ и плащайте 1200 лв. ГО и още по-високи такси за МПС
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди малко разбрах, че един застраховател отказва да ми плати щети по застраховка, различна от застраховка на автомобил, но и при автомобилите е същата тесла, но задължителна.
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа бяга от родината си.Ми,сложете и данък презирватив,че по бързо да хлопнем кепенците на държавата.
14
2
 
17
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Боеко възпитава в европство, електората чрез инструмента Бонус-Фалос;)))
13
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втора статия с 99.9% идентично съдържание с първата от днес 07:00 рано сутринта. Разликата е на кой се позовават - сутринта на Труд, сега на България он еър.*Целта на повишаването на цената на застраховката е ясна - ГЕРБ пълни джобовете на мутрите от застрахователните компании с нашите пари. Едни мутри чрез закона осигуряват пари на приятелите си.
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те мутрите ли бяха застрахователите ?С една дума те да не се бръкнат в джоба,а да събират едни пари "Бонус". Народа както винаги пак наведен.
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам да се въведе нова система за управляващите - "бонус-фалос". Тя ще се прилага при всеки глупав закон и опит за ограбване на народа.
10
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво очаквате от мутра"премиер" назначена от едновремешните рекетьори-бухалкаджии от ВИС,СИК и други подобни разбойнически банди!
9
1
 
48
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Тогава эакво е тая эастрахофка, щом ще си плащаме щетите?Абе, мамата си е...вече
8
4
 
15
 
! Отговори
БонусМалоумникус преди 5 години
За българи става. На тях каквото и да им кажеш , все няма да им стане ясно , но все ще се съгласят.
7
0
 
45
 
! Отговори
zeus преди 5 години
225 лева, ама след 6 години, а миналата година ми беше 180 лева...
6
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще му плащам на място ли?А защо тогаз трябва да плащам и гражданска!?А ако съм тарикат на оня дето съм го блъснал ще му доплатя на пътя и с един джантов ключ по кратуната!До това ще се стигне с тез малоумщини..бой и свади по пътищата!
5
0
 
39
 
! Отговори
сигурно преди 5 години
Милиони бараки -милиони пари печалба .Това е мотото на управляващите !!
4
0
 
43
 
! Отговори
Бонус-фалус преди 5 години
За вас няма да е нито бонуса, нито малуса, а само и единствено фа****.
3
4
 
42
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Целта е да се напълни държавната хазна ,защото парите са отишли при бейовете и те ще ги раздадат на когото трябва ,за да се гласува пак за мафията !!
2
0
 
50
 
! Отговори
Бонус - да ама не преди 5 години
Това не е системата ... доста е изкривена за разлика от другите държави където се прилага ... пак чели недочели и оп айде за наша сметка! Замислете се докога ... !
1
3
 
49
 
! Отговори
Ползвател преди 5 години
МАФИЯ!