60% от българите – оптимисти. Над 1/3: Да ударя джакпота през 2019-а!

Повечето българи искат лична реализация, здравето е на заден план
21 дек 2018 15:45, Анисия Иванова
30
60% от българите – оптимисти. Над 1/3: Да ударя джакпота през 2019-а!
Снимка: Dnes.bg

60,2% от българите са оптимисти и имат усещане, че през 2019 г. животът им ще се подобри, сочат данните от проучване на "Барометър", проведена в периода 12-19 декември сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю.

20,8% не очакват промяна през следващата година, а 16,6% смятат, че животът им ще се влоши. Само 2,4% от анкетираните не могат да преценят и да дадат отговор.

За голяма част от анкетираните 51,2% най-значимото събитие си остава българското европредседателство, което премина в изцяло положителен тон и помогна дори на по-скептично настроените да приемат, че България е активен член на Европейския съюз.

Въпреки позитивното отношение към ЕС, голяма част от българите оценяват високо отстояването на традиционните за обществото ни ценности, като дават положителна оценка 43,9% на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция. Също така 38,7% посочват като положително събитие твърдата държавна позиция спрямо пакта за миграцията на ООН.

Сред позитивните впечатления на анкетираните за 2018 се нареждат и вътрешно политически събития. Значителен процент от 29,3 на сто споделят, че одобряват повишаването на доходите.

Законодателните промени, засягащи хората с увреждания, също се нареждат сред списъка с положително оценени събития, според 14,8% от анкетираните. От една страна хората го приемат като спазено обещание от страна на правителството и премиера, и от друга - като добър завършек на една наболяла и много емоционална тема, която вълнуваше обществото през годината.

В навечерието на Новата година преобладаващата част от българите са оптимисти и я очакват с желание. 70,7% си пожелават лична реализация и успехи. Традиционно голяма част от тях си пожелават по-добро и стабилно здраве – 59,6%, а почти толкова голям и делът на тези, които желаят повишаване на доходите – 57,7%. 

43,9 на сто  поставят близките си и семейното щастие на първо място, а 37,4% от българите си пожелават късмет, като голяма част от анкетираните го възприемат като печалба от тотото или лотарийни игри. Новата година да донесе повече сигурност и стабилност се надяват 35,9% от анкетираните.

Малък, но за съжаление съществуващ е и делът на тези, които нямат очаквания спрямо новата година или очакванията им са по-скоро негативни. Това са 4,6% от анкетираните.

25,7% ще следят предстоящи международни спортни събития, на които страната ни е домакин.

Международното събитие, на което най-голяма част от българите ще посветят интереса си е развитието на конфликта между Украйна и Русия, според отговорите на 32,2% от анкетираните. Натискът над Европа от мигранти пък ще е във фокуса на тревожното внимание на 31,3%.

---------------------------------------------------------------------------------------

Проучването на "Барометър" е проведена със собствено финансиране в периода 12-19 декември сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Той беше прав преди 2 години
До 26 - еми кради и мами бе, кой сте спира? Ама е по-лесно да мрънкаш. Иначе аз не гласувам за никого от много време. Моят глас = парички в джоба на някой селски тарикат. Няма как да стане!
26
2
 
0
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
До произход на видоветеПоробен е само болния ти мозък,което едва ли...осъзнаваш,защото не знаеш от къде си...произлязъл.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Той беше прав 20Късмета е променлив ...... ХА-ХАТи определено си тъпгерберак.В България пари се изкарват САМО и ЕДИНСТВЕНО с кражба и измама.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подобни проучвания само потвърждават твърдението ми че българите са пълни идиoTи.
23
1
 
5
 
! Отговори
дърт преди 2 години
Песимиста - толкова е зле, че по-зле не може да бъде, оптимиста - можеее, може!
22
2
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Аз в първия си пост не съм те обидил,даже късмет ти пожелах,а ти-веднага с обида.Ясен си ми,с това мислене никъде няма да преуспееш,и все пак късмет и весели празници.
21
4
 
10
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 2 години
nekви хора окрадоха целата държава а българина бил доволен ... *** народ е тва !
20
2
 
12
 
! Отговори
Той беше прав преди 2 години
Това не е оптимизъм, а отчаяние, мързел и надежда някой да ти даде нещо ей така отгоре. В този свят всичко си има цена. Оптимизъм е, когато си запретнеш ръкавите и се хванеш в ръце. Ако искаш нещо, ставаш и си го взимаш, а не чакаш Бойко Борисов, държава или национална лотария, още по-малко късмет. Късметът е променлив показател и днес е с теб, утре не. Живеем във вълчи свят, където е всеки за себе си, и никой не дава нещо даром.
19
4
 
15
 
! Отговори
ЛОТАРИЯТА Е ИЗМАМА преди 2 години
до 16 Захари Бахаров, ли си ?!Стига сте лъгали хората да търкат като глупави тези билети и да си дават последните левчета.Хората имат по две-три заплати да взимат и не им ги дават, а вярват, че някой ще им даде милиони заради някакво картонче ...
18
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
Печалбата на тоя който пуска билетите е 100% сигурна.
17
2
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 2 години
60% оптимисти33% вярват, че ще ударят джакпота.80% *** ...
16
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 7 лъжи преди 2 години
Пишеш пълни глупости, брат ми спечели 50 000 а мой приятел 200 000. Друг е въпроса че сътношение брой купени билети и печалба не отговаря. Аз лично съм вземал цяло тесте талони, и не мога да върна половината пари.
15
3
 
4
 
! Отговори
До до интересно преди 2 години
Хах знаех си, че някой ей такъв пал*як ще ме реплекира. Живей си тука крепкия живот и мълчи!
14
3
 
6
 
! Отговори
До интересно преди 2 години
Ти пък ако си мислиш,че като се махнеш и ще вапцаш...Весели празници и на теб и успех все пак.
13
4
 
14
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Аз ще ви кажа моя живот, как ще се промени. Като се махна оттук! Весели Празници на всички!
12
2
 
12
 
! Отговори
Ум преди 2 години
Лавандулите продължават да се надяват, беден народ докаран до просешка тояга. Богатите стават по богати, бедните стават по бедни така си е било и така ще си остане, стига сте си давали парите са глупости.
11
3
 
14
 
! Отговори
Alpha преди 2 години
Интересно защо никой не пише, че поредният ни контингент в Афганистан от три дни е блокиран и не може да излети поради обстрел от талибаните. Знам го, защото имам познат, който чакахме още преди 3 дни. Докога ще поддържаме баните на американците и не е ли време това безумие да спре? Цялата Мара втасала ами и войници в Афганистан пратила. Но това не се пише. Виж билетчетата са къде къде по-интересни.
10
4
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Не си прав,печалбата им е няколко милки на ДЕН,имам наблюдения,особено хората от малцинствата на ден търкат по 20-30 билета,та бълха ги ухапала като раздадат 2-3 млн ама на МЕСЕЦ.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ударят джакпота! хаха! Извинявайте но това не е оптимизъм а отчаяние :)
8
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое е лъжа в билетите?Като погледнеш прихода от билети и разхода за печалби се вижда,че остава една добра сума печалба.В Карлово вече има двама спечелили по 500 000лв.Единият всъщност е в с.Дъбене.Скоро ще започнат да го показват и него. Познавам ги и двамата.В съседно село жена спечели 1 000 000лв.Купи си апартамент от жена ми.П.П. Аз не търкам,просто,защото не мисля,че имам такъв късмет.