Икономиката на България зависи отвън, слаба е в иновациите

Гжегош Шилевич смята, че трябва да следваме световните тенденции
Обновена: 19 апр 2019 07:27 | 19 апр 2019 07:00, Екип на Bloomberg
330
Икономиката на България зависи отвън, слаба е в иновациите
Снимка: Pixabay

Българската икономика е базинара най-вече на търговията, тъй като не представляваме особена сила в иновациите на фона на големите страни в Европа. Мнението на главния икономист на Coface Гжегош Шилевич е, че България е зависима отвън в икономически аспект. Той коментира темета в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента България трябва да се приспособява към пазарните нужди. Смятам, че вие привличате много добри инвестиции в информационните технологии. Наблюдаваме по-високо търсене и бих казал, че специализация в сектора би имала добро влияние", посочи специалистът.

Прогнозите на българското правителство за ръста на БВП не съвпадат съвсем с тези на Шилевич. Той изразява известен песимизъм в сравнение с родните депутати.

"Ние сме малко по-песимистично настроени от българското правителство. Преразгледахме нашата прогноза за ръста на БВП на България от 3,6% на 3,3%", посочи той.

По думите на Шилевич страната ни трябва да се води от икономиките на основните лидери в ЕС - Франция и Германия, ако иска да продължи с развиването на собствените си интереси.

Цялото интервю с икономиста можете да видите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.


330
Още по темата: БВПГжегош Шилевич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
uasyd преди 11 месеца
трябва да следваме и да имитираме като в капиките....имитации да искаш...рачков и зуяка ли да следваме или ъзис и пунта мара
5
5
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 11 месеца
"Българската икономика е базинара най-вече на търговията, тъй като не представляваме особена сила в иновациите на фона на големите страни в Европа."Нима шиенето на гащи и потници с чужди суровини не е икономика.Нима безразборното сечене на дървета и правене на летвички,и дървени въглища не е икономика.В началото на необратимия и безкраен ,неолиберален преход Филип Димитрон направи едно изказване,че България няма нужда да развива електрониката,роботиката и други наукоемки отрасли,а само леката пр
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СтаматЧо, от всяко дърво сТамат не става......
3
3
 
3
 
! Отговори
fake news преди 11 месеца
До Стамат

еми пет лева за хотел на кучето ми, ей тия 5 :))
2
2
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 11 месеца
До fake news

Кви пет лева...
1
6
 
28
 
! Отговори
fake news преди 11 месеца
каква икономика??