Новите думи в българския език – тийзър, нюзфийд, аутдор...

Професори от БАН търсят български съответствия
19 юни 2019 09:45, Габриела Джекова
43

6128 гледания   |  Още видео

Институтът за български език при Българската академия на науките за втора поредна година проведе езикова игра "Предложи нова дума!". Тя се състои в предложения за "превод" на девет чужди думи - "стартъп", "тийзър", "нюзфийд", "мапинг", "инсентив", "аутдор", "дрескод", "праймтайм", "поствам" така, че да са разбираеми за всички.

Изискването е да се използват само думи, които вече са утвърдени в българския език.

Близо 800 са получените предложения, а голямата награда бяха осем тома от многотомния "Български етимологичен речник".

"Думите са избрани с идеята да бъдат дразнещи. По този начин целим да привлечем вниманието на обществото и да се опитаме да го провокираме да бъдат използвани български съответствия, когато това е възможно", коментира проф. Сия Колковска от Института за български език при БАН.

Директорът на Института проф. Светла Коева пък сподели, че получените предложения са били изключително интересни. А най-важно било хората да се замислят какви думи използват и редно ли е да ги използват.

Една от присъдените награди е била за оригинален заместител на думата „тийзър“, а именно „вниманиеловка“. За думата „аутдор“ също е имало много предложения, но е било наградено предложението „сред природата“.

"Когато навлиза нова дума в българския език, трябва да се намери най-доброто съответствие, с което да бъде заменена чуждицата", допълни още тя пред Bulgaria ON AIR.

След 1989 г. българският език се е "обогатил" с 5000 нови думи, според учените от БАН. Те са се появили в резултат на по-същественото навлизане на технологиите в живота ни. Термините обаче остават непознати за по-възрастното поколение.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 седмици
Фен - почитател, привърженик
———-

Фен или фан идва от фанатик.
Почитател и привърженик имат различен смисъл, а и двете са доста далече от фанатик.

Фен си има супер индиджънъс аналог - запалянко...
Уау! ЛОЛ! :)))
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това са пълни глупости.
Първо думите не са толкова широко употребявани, второ, предложените преводи са идьотски и не покриват идеята на оригинала.
Бан-аджиите търсят да си оправдаят заплатите, горките...
37
0
 
2
 
! Отговори
Ники преди 4 седмици
Заливат ни от телевизията с побългарени английски думи: хейтъри, лузери, юзери, стриймвам, тийн филми, тийнейджъри, вафли блек анд брауни и още много. Това говори за неграмотност и пропуснати часове по БЕЛ. Ние бяхме юноши, сега се пръкнаха "тийнейджъри" (така ли се пише, а как се произнася), извънземни ли са? Гледахме детско-юношески филми, а сега детски тийн филми!? Никой не е длъжен да знае английски, не сме колония, хората не разбират какво дрънкат разни "ерудити" .
36
1
 
4
 
! Отговори
Питам преди 4 седмици
Българският език Ще остане ли въобще???? От тия думи само дрескод ми е позната да се използва в ежедневието. Учил съм английски, ама всичко да е само на чуждия език, редно ли е?? Мога да кажа, Че в Германия си държат на немските думи. Например си казват търговски център Kaufhaus вместо Mall. Дори под мол някои от унгарски произход разбират бензиностанция.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То нови българи има повече от натуралните българи, те ми пишат за новите думи. Новите българи това не ги интересува. Тях ги интересува старото тяхно да се учи и знае.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Проблемът е най-вече в средствата за масово осведомяване, като си ходя отпуска и отворя който и да е вестник и реша да прочете някоя рецепта, си давам сметка че само са пуснати на компютърния преводач и "автора" даже не си е направил труда да прочете резултата. И така навлизат много странни и трудноразбираеми думи.
33
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 4 седмици
До Анонимен 30
Оутсорсинг означава външен източник (доставчик). Примерно завод за макарони вместо собствено счетоводство или транспортен отдел, наема външна фирма.
Докато подизпълнителя (събконтрактор), ивършва някаква дейност или част, от името на голямата фирма. И за двете е тъпо да се ползват чудици, колкото и мъдро да звучи.
32
0
 
4
 
! Отговори
*** преди 4 седмици
А нещо ще се направи ли за изрази като "спретвам" купон, "грабвам" награда. А да и всички комедии са "щури". И това го употребяват най вече джурналята.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Означава една фирма да наеме друга като подизпълнител
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво е аутсорсинг, за да ти намеря българска дума или израз?
29
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 4 седмици
"самокатастрофа" и "самоампутация"!!! Тези думи са измислени тук.
28
1
 
1
 
! Отговори
Крис преди 4 седмици
До Анонимен №20:
А за "аутсорсинг" ? Я да те видим ;-)
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Депутатите използват, например, несъществуващата дума "входирам". "Входират" законопроекти. Може и да "ентерират" и да "пушват" законопроекти. Журналистите започват да повтарят като папагали, великите езикови открития на неграмотните дърдорковци от политиката. След това, Владко Мурдавов ентетрира "Великите езикови открития" на депутатите и техните журналисти, в Речника на българския език и прави ново издание.
Това е порочният път на глупостта и простотията в българския език.
26
5
 
2
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 седмици
Абе Бойчето че излезне прав за тия старци от БАН- само харчат парите ...
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Решението е да не превеждат на чуждици вече съществуващите български думи.
24
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 21

Ами то така се развива българския език откакто съществува от дълбока древност. Заимствани са думи от Памирски диалекти, после от славянски диалекти, после от гръцки, турски, руски и т.н. Дори старобългарските думи са заимствани от тогавашни околни диалекти. Тези, които роптаят срещу асимилацията на чуждици, са просто невежи глупаци. Дори конкретно тези в репортажа се занимават с пълни глупости, като търсят да се опитват да наложат някакви рамки на напълно естествен процес.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Шитхол" - нещо като натурален, обширен природен хол, но пълен с кафяво-черни същества - "шитове" или "носъри".
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колко са думите в българският език? 5000 нови думи, означава подмяна на езика ни. Повечето хора използват ежедневно под 1000-2000 думи. Хората с по-богат речник използват до 5000-10000 думи.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От тези 5000 нови думи в българския език, едва ли повече от пет са наистина нови думи. Останалите са английски думи изписани на български според ангийското им произнасяне и за които има български думи.
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Ако имаш предложение за замяна на някоя чуждица, направи го."

Това е много лесно, особено ако така наречените журналисти спрат с налагането на англо-по-мията.
спинър - врътка
стикер - лепенка, имаше си го и преди, защо им трябваше да го нашиват това дразнещо нещо
фен - почитател, привърженик
Почти за всичко си имаме думи или можем да си съставим нови. Ама нали според някои трябва да се харесаме на новия бял брат.